Home  |  Βουλή   |  Για τον Προϋπολογισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2022

Για τον Προϋπολογισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2022

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Βουλευτή του ΑΚΕΛ,
μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Εξετάσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών τον Προϋπολογισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2022. Και αντικειμενικά η συζήτηση, σε μια περίοδο που ο τόπος ταλανίζεται από τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, επεκτάθηκε στα ευρύτερα ζητήματα ελέγχου του Κράτους.

Ακούσαμε, χωρίς έκπληξη μπορεί να πω, αλλά με λύπη και απογοήτευση, ότι η Κύπρος συνεχίζει να κατρακυλά στους διεθνείς δείκτες για τη διαπλοκή και την διαφθορά. Έχουμε κάνει βουτιά στους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αντίληψη που υπάρχει για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στην Κύπρο. Είναι και αυτή μία ακόμη απόδειξη του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει στον τόπο μας με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αλλά και του ρεζιλέματος που γίνεται διεθνώς για την πατρίδα μας, το οποίο πλήττει πολιτικά και οικονομικά το κύρος και την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή σκηνή.

Ακούσαμε επίσης τον Γενικό Ελεγκτή να αναφέρεται στις επιθέσεις, στον πόλεμο που δέχεται από την κυβέρνηση, για να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Θέλω να υπενθυμίσω τις απειλές για ποινικές διαδικασίες κατά του Γενικού Ελεγκτή, για διαδικασία παύσης, είτε με συνεχείς διαρροές για να πληγεί το κύρος του. Μέρος αυτής της συμπεριφοράς, αυτής της αμφισβήτησης του ρόλου και της παρουσίας του, είχαμε ακούσει σήμερα και από το κυβερνών κόμμα.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, με τόσα προβλήματα διαπλοκής και διαφθοράς, ο αξιωματούχος ο οποίος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, να ελέγξει και να βοηθήσει στο να διορθωθούν πράγματα, έβγαινε και έλεγε για τις απειλές που δέχεται, θα προκαλείτο πολιτικός σεισμός. Δυστυχώς όμως, στον τόπο μας έχει επικρατήσει ο μιθριδατισμός, δηλαδή σιγά σιγά συνηθίζουμε απαράδεκτες συμπεριφορές.

Τέλος, θεωρούμε τεράστιας σημασίας την αποκάλυψη που έκανε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ότι δηλαδή συνεργάτες και σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας, ρουσφετολογικά και με απαράδεκτο τρόπο μετατρέπονται σε δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Ομολογώ ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει πάρει το ρουσφέτι σε άλλα επίπεδα. Σε επίπεδα, που ούτε στην φαντασία μας δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και να υπολογίσουμε. Όπως επίσης επιβεβαίωσε ο Γενικός Ελεγκτής, ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων οι οποίοι εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών, λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, τελικά μετατρέπονται σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Σήμερα στη δημόσια υπηρεσία υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με την κανονική διαδικασία και δεύτερον αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι. Για την ίδια δουλειά που κάνουν με τους συναδέλφους τους, να υπό-αμείβονται, χωρίς να έχουν δυνατότητες ανέλιξης, να στερούνται και άλλων δικαιωμάτων.

Τελειώνοντας, θέλω να σημειώσω ένα θέμα που θα δούμε την Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου: συνεχίζεται από πλευράς κυβέρνησης η αγορά κτιρίων χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία, και μάλιστα σε υπερτιμολογημένες αξίες. Αυτό θα είναι το θέμα που εξεταστεί στην Επιτροπή Ελέγχου κατά την ερχόμενη συνεδρία της.

Ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά του, να έχει πρόσβαση και στήριξη από την εκτελεστική εξουσία και όχι να παρεμποδίζεται. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου υπάρχει έξαρση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, τις πλείστες φορές μάλιστα με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυβέρνηση του.

29 Οκτωβρίου, 2021

PREV

Ο ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ συναντήθηκε με την πρέσβειρα της Γερμανίας

NEXT

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λεμεσού για επισκέψεις σε σχολεία Επαρχίας Λεμεσού