Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λεμεσού για επισκέψεις σε σχολεία Επαρχίας Λεμεσού

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λεμεσού για επισκέψεις σε σχολεία Επαρχίας Λεμεσού

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λεμεσού πραγματοποίησε σήμερα σειρά  επισκέψεων σε σχολικές μονάδες της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, επισκεφθήκαμε  το Περιφερειακό Λύκειο Κολοσσιού, το Γυμνάσιο Πολεμιδιών και τη Γ’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού.

Οι επισκέψεις μας αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει διαχρονικά το ΑΚΕΛ για τα θέματα παιδείας. Ζητούμενο από αυτές μας τις συναντήσεις  είναι από τη μια να  ανταλλάξουμε απόψεις  και προβληματισμους με τους άμεσα εμπλεκόμενους στη μαθησιακή διαδικασία ενώ από την άλλη καθοριστικό για μας είναι ο εντοπισμός και η δρομολόγηση λύσεων για αυτά όλα αυτά τα οποία προκύπτουν.

Μέσα από τις σημερινές μας επαφές διαφάνηκαν για ακόμη μια φορά τα διάφορα  ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή τετράμηνων εξετάσεων και τα συνακόλουθα προβλήματα που αυτή η εξέλιξη  έχει ήδη δημιουργήσει στην εκπαιδευτική αλλά  και μαθητική κοινότητα. Από την άλλη, αναδείχθηκε και πάλι η  ανάγκη για ένα σχολείο σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό, που στο επίκεντρό του θα είναι ο ίδιος ο μαθητής και όχι ένα σχολείο, μετατρεπόμενο σε ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο.

Στο Λύκειο Κολοσσιού, τέθηκε εκ νέου, η ανάγκη για δημιουργία νέων χώρων ίσως ακόμη και η δημιουργία νέου σχολείου, αφού το υφιστάμενο δεν έχει επαρκείς χώρους στέγασης και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των μαθητών.  Συζητήθηκε επιπλέον, το  ενδεχόμενο δημιουργίας  επαγγελματικού λυκείου, το οποίο θα συνδέεται με  τη γειτνιάζουσα βιομηχανική περιοχή όπως επίσης και η περαιτέρω αξιοποίηση αλλά και αναβάθμιση του γηπέδου που βρίσκεται εντός της σχολικής μονάδας.

Στο Γυμνάσιο Πολεμιδιών συναντήσαμε ζητήματα που αφορούν τη βία και την παραβατικότητα, φαινόμενα τα οποία λόγω και της πανδημίας βρίσκονται σε έξαρση.  Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται για ακόμη μια φορά ανεπαρκές στο να στηρίξει αυτά τα παιδιά.  Ακόμη και ο  θεσμός  των ΔΡΑΣΕ,  ο οποίος επιτελεί σημαντικό έργο, υπολειτουργεί,  είναι κουτσουρεμένος, χωρίς ψυχολόγους, την ίδια ώρα που υπάρχουν παιδιά που χρήζουν της άμεσης στήριξης των  ψυχολόγων. Στα συρτάρια  απ’ ότι φαίνεται του Υπουργείου Παιδείας παραμένουν, τόσο οι 40 εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι που εκκρεμεί η πρόσληψη τους από το 2018, όσο και οι ώρες που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών που είναι για να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα.

Κατά την επίσκεψη στη Γ’ Τεχνική επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη για στήριξη των Τεχνικών σχολών από το Κράτος ώστε να πετύχουν το στόχο τους που είναι να συγκεντρώνουν το 30% των μαθητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόρριψη μαθητών λόγω της έλλειψης διαθέσιμων αιθουσών. Παράλληλα, η ανάγκη για νέο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις παραμένει σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα μαθητές να αναγκάζονται να φοιτούν και τα απογεύματα.

Εν κατακλείδι, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία,  γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και κινδύνους σε σχέση τόσο με τα μέτρα κατά της πανδημίας αλλά και με θέματα ασφάλειας των μαθητών.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, και την Πολιτεία, να διαχειριστεί και να επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία μας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα γενικότερα.

Ως ΑΚΕΛ, θα είμαστε πάντα κοντά στην παιδεία και στην εκπαίδευση, με στόχο ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο σχολείο.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λεμεσού, αποτελείτο από τον Επαρχιακό Γραμματέα  Γιώργο Τ. Γεωργίου, τους Βουλευτές  Άντρο Καυκαλιά και Μαρίνα Νικολάου, τα μέλη της Επαρχιακής Γραμματείας του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Μιχάλη Σωκράτους, Γιώργο Αλεξάνδρου, Νικόλα Καλογήρου, την Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα Ιωάννα Φικάρδου, καθώς και το μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας της ΕΔΟΝ Λεμεσού Λευτέρη Δημοσθένους.

29/10/2021

PREV

Για τον Προϋπολογισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2022

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο