Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Χρίστου Χριστοφίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2024

Ομιλία Χρίστου Χριστοφίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2024

Η χθεσινή περιφρόνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι ένα τυπικό παράδειγμα της συμπεριφοράς αυτής της κυβέρνησης με έντονα εξωθεσμικά χαρακτηριστικά. Η περιφρόνηση της νομοθετικής εξουσίας στην κορυφαία της σύνοδο για την έγκριση των προϋπολογισμών της κυβέρνησης, μαρτυρά για ακόμη μία φορά το ύφος και τη νοοτροπία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Και ενώ ο κύριος Χριστοδουλίδης μπορεί να εγκαινιάσει μέχρι και την ανθισμένη αμυγδαλιά,  ή να τρέξει να προσφωνήσει μια εκδήλωση για τη σημασία της πολικής αρκούδας στη Βόρεια Ευρώπη, δεν έχει χρόνο για να συντονίσει την θεσμική παρουσία της κυβέρνησής του στην κορυφαία δράση της Βουλής της Αντιπροσώπων, απαξιώνοντας έτσι ένα από τους σημαντικότερους θεσμούς της πατρίδας, σε μια από τις σημαντικότερες θεσμικές λειτουργίες του.

Η εξωθεσμική και αντιθεσμική συμπεριφορά του προέδρου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησής του είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης του.

 • Έδωσαν για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας υπερωρίες σε κρατικό αξιωματούχο, με την κυπριακή κοινωνία να παρακολουθεί αποσβολωμένη την πληρωμή υπερωριών στην αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο για κηδείες, μνημόσυνα, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα τραγελαφικά. Η «θυσία» της κυρία Κωμοδρόμου, δίκην Ιφιγένειας, για να γλυτώσουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που υπέγραφε ως προϊστάμενος όλες τις υπηρεσίες, η Υφυπουργός παρά τώ Προέδρω που χειρίστηκε το θέμα και κυρίως ο Πρόεδρος ο οποίος διαπραγματεύτηκε το εργασιακό καθεστώς της κυρίας Κωμοδρόμου και έλαβε τις πολιτικές αποφάσεις , δεν μπορεί να συγκαλύψει το μέγα σκάνδαλο. Όταν αποκαλύπταμε αυτή την προσβλητική για τους θεσμούς συμπεριφορά, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν άρον άρον να κλείσουν το θέμα.
 • Η πρωτοφανής δημιουργία «παραϋπουργικού συμβουλίου», το οποίο επίσης αποκαλύψαμε, που υποκαθιστά το συνταγματικό ρόλο των Υπουργών και υποσκελίζει τους Γενικούς Διευθυντές και άλλους ανώτερους λειτουργούς του κράτους. Ο πρωτοφανής υπερσυγκεντρωτισμός στο Προεδρικό, με την πρόσφατη παραδοχή ότι οι διορισμοί αυτοί είναι πολιτικοί διορισμοί όπως και οι πρόσφατες αποσπάσεις ενός λειτουργού Πανεπιστημίου και ενός μηχανικού του Τμήματος Αποχετεύσεων στο προεδρικό, υπογραμμίζουν τις εξωθεσμικές ρυθμίσεις που εκθέτουν το κράτος και την κυβέρνηση.
 • Η προσπάθεια, την οποία επίσης αποκαλύψαμε, για δημιουργία στο Προεδρικό μιας δομής πολιτικού σχηματισμού, με τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, η οποία στοχεύει στο να οργανώνει την εκλογική διείσδυση του κου Χριστοδουλίδη στην κυπριακή κοινωνία παραγνωρίζοντας θεσμούς του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθεια παραγκωνισμού του ημικρατικού Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του θεσμοθετημένου Συμβουλίου Νεολαίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με τη δημιουργία μιας λεγόμενης άτυπης ομάδας νέων υποστηριχτών του κου Χριστοδουλίδη που θα υποκαθιστά την άσκηση πολιτικής από τα θεσμοθετημένα σώματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μερική απόσπαση της Αναπληρώτριας Εκτελεστικής Διευθύντριας στο Προεδρικό για να υποκαθιστά το ρόλο του οργανισμού ο οποίος την πληρώνει!

Όλα αυτά τα οποία στο πλαίσιο του δικού μας θεσμικού ρόλου αποκαλύψαμε και θέσαμε στη δημόσια σφαίρα είναι η τεκμηρίωση της εξωθεσμικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να αυθαιρετεί και να μην λαμβάνει υπόψη κανέναν και τίποτα. Παραστατικά όπως θα έλεγε ο Καβάφης «Υπεροψίαν! Υπεροψίαν και μέθην είχε ο Δαρείος!».

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η διαφθορά τα τελευταία χρόνια, όπως μαρτυρούν όλοι οι διεθνείς δείκτες, έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Το νέο χαρακτηριστικό των πρόσφατων σκανδάλων, είναι ότι σε αυτά πρωταγωνιστές ήταν η κεφαλή του κράτους. Το μέγα σκάνδαλο των διαβατηρίων εκατοντάδων εκατομμυρίων, μας έκανε ρεζίλι διεθνώς και προκάλεσε πολιτική και οικονομική ζημιά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το θέμα είναι το τι κάνουμε. Από την περίοδο της αρχαιότητας στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι η «κάθαρσις» είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε λοιπόν προχωρήσει σε πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και στην Ελεγκτική Υπηρεσία με μόνο στόχο της απόδοση δικαιοσύνης και την κάθαρση.

 • Καταγγείλαμε την τεράστια σύγκρουση συμφέροντος, η οποία φωτογραφίζει διαπλοκή από το γεγονός ότι εκατοντάδες διαβατήρια εκδόθηκαν με παρόχους δικηγορικά γραφεία που ανήκουν στον κ. Αναστασιάδη και Υπουργούς του, ή σε στενά συγγενικά τους πρόσωπα. Με λίγα λόγια οι ίδιοι έκαναν τις αιτήσεις, οι ίδιοι τις ενέκριναν και οι ίδιοι ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα έβγαζαν τεράστια ποσά.
 • Καταγγείλαμε ότι Ρώσοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι καταζητούμενοι στη χώρα τουςΨ, έλαβαν σκανδαλωδώς εκείνοι και οι οικογένειές τους διαβατήρια, ενώ αγόρασαν ακίνητη περιουσία μερικών εκατομμυρίων από στενό συγγενικό πρόσωπο του κου Αναστασιάδη.
 • Τέλος, καταγγείλαμε ότι πολιτογραφηθέντες, μερικοί εκ των οποίων με σκάνδαλα στις αιτήσεις τους, πραγματοποίησαν εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς το τότε κυβερνών κόμμα.

Έχουμε την απαίτηση από την Αρχή κατά της Διαφθοράς να προβεί σε μια πλήρη και σε βάθος εξέταση των καταγγελιών. Προς το παρόν δεν έχουμε πειστεί για κάτι τέτοιο. Οι όροι εντολής προς τους ερευνώντες λειτουργούς, οι καθυστερήσεις, ακόμη και ο παραγκωνισμός του καταγγέλλοντος , δεν μας έπεισαν μέχρι σήμερα ότι αυτό γίνεται ή υπάρχει βούληση να γίνει.

Ανησυχούμε. Ανησυχούμε ότι αν εμπεδωθεί στην κοινωνία, ότι γύρω από το πλέγμα της διαφθοράς υπάρχει και ένα πλέγμα συγκάλυψης, από διοριζόμενους μάλιστα από τον κο Αναστασιάδη, τότε όχι μόνο στην κάθαρση δεν θα φτάσουμε ποτέ, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι η απογοήτευση και ο συμβιβασμός με τη διαφθορά. Κάτι που άλλωστε ξεκίνησε να γίνεται.

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

«Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά». Δηλαδή όπως εύστοχα σημείωσε ο Πυθαγόρας, θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα διεθνών εξετάσεων αλλά και από την εμπειρία όσων ασχολούμαστε τόσα χρόνια επισταμένα με την παιδεία του τόπου.  Η κυβέρνηση του Συναγερμού με τις ιδεολογικές της εμμονές και τις παρωχημένες της αντιλήψεις, μακριά από τις σύγχρονες επιστημονικές και παιδαγωγικές αρχές, πήρε την παιδεία του τόπου πολύ πίσω.

Τους τελευταίους μήνες καταβάλλεται μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να διορθωθούν πράγματα, στηριγμένη επιτέλους σε βασικές παιδαγωγικές αρχές και σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις. Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια για το καλό των παιδιών μας και της παιδείας του τόπου. Πολλά και σημαντικά από αυτά που για χρόνια υποστήριζε το ΑΚΕΛ, πολλές φορές και μόνοι μας, αποδεικνύονται σωστά. Αποδεικνύεται ότι ήταν σωστή η έντονή μας διαφωνία με το «παιδαγωγικό έγκλημα» των εξετάσεων τετραμήνων. Ήταν σωστή η έντονή μας διαφωνία με την παρανομία της μετατροπής χιλιάδων εκπαιδευτικών σε καθεστώς αγοράς υπηρεσιών. Αποδεικνύεται ότι το ΑΚΕΛ καταλάβει από παιδεία. Ή μάλλον καταλάβει καλύτερα από παιδεία και εκπαίδευση.

Εκεί που συμφωνούμε ή εκεί που η κυβέρνηση συναντά δικές μας θέσεις, προτάσεις και απόψεις, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να στηρίζουμε. Είναι με τις δικές μας ψήφους που εγκρίθηκαν οι μεταβατικές διατάξεις και το τελικό σχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης. Ήταν η δική μας επιμονή και στήριξη που οδήγησε στην κατάργηση της παράνομης και απαράδεκτης αγοράς υπηρεσιών. Το ΑΚΕΛ δεν είναι στείρα αντιπολίτευση, όπως κάποιοι διατείνονται. Εκεί που πραγματικά συμφωνεί το ΑΚΕΛ έχει τη δύναμη και την τόλμη να βάζει πλάτη και να στηρίζει για το καλό του τόπου. Ούτε ισχύει αυτό που διατείνεται ο Συναγερμός ότι η Υπουργός Παιδείας ακολουθεί πολιτική ΑΚΕΛ. Εκείνο που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι ότι επιτέλους λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις τα στοιχειώδη: οι σύγχρονες παιδαγωγικές και επιστημονικές αρχές.

Παρόλα αυτά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πολλά άλλα πρέπει να γίνουν και να γίνουν και μάλιστα σύντομα:

 • Η αναθεώρηση του ίδιου του περιεχομένου της παιδείας μας με τον εκσυγχρονισμό και την αποφόρτωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Να δώσουμε στα παιδιά μας σύγχρονες δεξιότητες όπως να μάθουν να μαθαίνουν συνεχώς, να αναλύουν και να συνθέτουν, να μελετούν πολλές πηγές, να δημιουργούν και όχι να αποστηθίζουν.
 • Να δούμε ξανά τις αρχές και τις αξίες που προσφέρουμε στα παιδιά μας. Να δώσουμε έμφαση στο πώς τα παιδιά μας θα είναι ευτυχισμένα στο πλαίσιο ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου. Πως θα μπορούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια στη σύγχρονη κοινωνία. Όχι να βγαίνουν στην κοινωνία με πολλές γνώσεις που αύριο θα είναι ξεπερασμένες, αλλά χωρίς βασικές δεξιότητες όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, η δημιουργική συμβίωση, η απόλαυση του πολιτιστικού αγαθού που παράγεται στην κοινωνία.
 • Το πέρασμα στην πραγματικά ενιαίας, ειδικής εκπαίδευσης με αλλαγές τέτοιες που θα πάψουν να θυματοποιούν τα παιδιά μας με αναπηρία.
 • Η εκπόνηση επιτέλους ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κύπρο.
 • Η διόρθωση των αδικιών και των στρεβλώσεων που υπάρχουν για τους εκπαιδευτικούς και τον τρόπο διορισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο καταθέσαμε και νέα πρόταση νόμου για τους αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς, ενώ με επιστολές μας στην Υπουργό Παιδείας ζητούμε απαντήσεις για το περιεχόμενου των εξετάσεων διορισίμων, οι οποίες κατακρεουργούν τη μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων και τις συνολικότερες θέσεις της κυβέρνησης για το σύστημα διορισμού.
 • Θα πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί ο σχεδιασμός για την κρίσιμη επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης.

Για όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με θέσεις και προτάσεις. Ήδη για την ενιαία ειδική εκπαίδευση ζητήσαμε από μόνοι μας συνάντηση με την Υπουργό και καταθέσαμε με δική μας πρωτοβουλία ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις.

Ακούσαμε πολλά χτες, σχεδόν από όλους, για τον κίνδυνο του φασισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο. Δυστυχώς τα λόγια έρχονται σε σύγκρουση με τις πράξεις. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις συνεργάστηκαν με και κανονικοποίησαν την ακροδεξιά. Ενώ λοιπόν στην Ελλάδα απομονώθηκε και διώχθηκε η εγκληματική Χρυσή Αυγή, εδώ κανονικοποιείται το παράρτημα της. Και οι κίνδυνοι μεγιστοποιούνται. Τίποτε δεν διδάχθηκαν κάποιοι από τη σύγχρονη ιστορία. Από τη μεγάλη προδοσία του 74 και τη συνεργασία των τότε φασιστών- προδοτών με την Τουρκία για να μοιράσουν την πατρίδα και να εκχωρήσουν το ένα τρίτο στην Τουρκία. Η αστειότητα ότι τάχατες όταν τους αγνοούμε δεν δυναμώνουν έχει διαλυθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις. Ή θα υπάρξει σοβαρή, συνολική, κοινή αντίδραση ή θα κλάψουμε επί ερειπίων.

PREV

Ομιλία της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024

NEXT

Ομιλία Αντρέα Καυκαλιά, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2024