Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Χαιρετισμός Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP)

Χαιρετισμός Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP)

Χαιρετισμό στο 23ο Συνέδριο απύθυνε το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP):

«Ομιλία του Μουράτ Κανατλί, Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Νέα Κύπρος στο 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ
Αγαπητό προεδρείο, αγαπητά μέλη του ΑΚΕΛ.
Εκ μέρους του Κόμματος Νέα Κύπρος χαιρετίζω το συνέδριο σας και εύχομαι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που συνέρχεται να είναι επιτυχημένο.
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Είναι γεγονός ότι περνούμε δύσκολες συνθήκες με όλο το νόημα της φράσης. Η οικονομική κρίση, η διαφθορά και η κατάρρευση της πολιτικής μετατράπηκαν σε κομμάτια της καθημερινής ζωής και στις δύο πλευρές του νησιού. Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα σε συνθήκες εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης, το κεφάλαιο επέβαλε ενώπιον της κοινωνίας ως λύση πολιτικές λαϊκιστικές και ακροδεξιές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινό μας αντιφασιστικό αγώνα, όχι ως ένα σύνθημα, αλλά πραγματικά και ουσιαστικά. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε τη βάση ενός κοινού αντιφασιστικού αγώνα ενάντια σε οργανώσεις όπως οι Εστίες Ιδεών και παρόμοιες παραστρατιωτικές ομάδες στο βορρά, καθώς και οργανώσεις όπως το ΕΛΑΜ στο νότο. Από αύριο το σύνθημα «ώμο με ώμο ενάντια στο φασισμό» θα πρέπει να μεταφερθεί στο δρόμο με κοινές κινητοποιήσεις.
Βιώνουμε καθημερινά την συνέχιση των πολέμων στη γειτονιά μας, αλλά και την άνοδο της στρατιωτικής έντασης στο ίδιο το νησί μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί συνεχώς σε νέες στρατιωτικές συμφωνίες και στρατιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο το νησί, ενώ στα βόρεια της Κύπρου η διοίκηση – μαριονέτα μετέτρεψε το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου σε στρατιωτική βάση για μη επανδρωμένα μαχητικά. Σε τέτοιες εποχές αυτό που μας αναλογεί είναι να υψώσουμε από κοινού τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της ειρήνης τόσο για το νησί μας, όσο και για περιοχές όπως η Παλαιστίνη, η Συρία και η Υεμένη. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε καθήκον να ενισχύσουμε τον κοινό μας αντιπολεμικό αγώνα, υπέρ της ειρήνης.
Στο νησί μας βεβαίως αντιμετωπίζουμε επίσης σοβαρά προβλήματα. Πιθανόν να έχετε ήδη μελετήσει την έκθεση που αποδεικνύει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη τον Οκτώβριο του 2020. Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας με τα επίσημα του αξιώματα, το τουρκικό κεφάλαιο και οι λεγόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να διαμορφώσουν όπως επιθυμούσαν το αποτέλεσμα των εκλογών. Από αυτό το σημείο και μετά είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκοκυπριακή βούληση θα είναι πιο αδύνατη. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ιδιαίτερα και με αφορμή την επίσκεψη Ερντογαν στις 20 Ιουλίου. Η διοίκηση στα βόρεια της Κύπρου, μπορεί να είναι παράνομη ωστόσο συνεχίζει να μοιράζει υπηκοότητες. Αυτές οι υπηκοότητες θα σημαίνουν νέους ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές. Οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται μικροί, όμως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο Ακιντζί έχασε τις εκλογές με 8000 ψήφους και τους τελευταίους 6 μήνες δόθηκαν επιπλέον 2500 υποψηφιότητες. Δεν μπορεί να αποκρυφθεί πλέον η αλλαγή της δημογραφικής δομής. Το κεφάλαιο που βρίσκεται κοντά στο ΑΚΡ με τις ιδιωτικοποιήσεις θέτει υπό τον έλεγχο του μέρος του δημοσίου. Ο πληθυσμός που μεταφέρεται από την Τουρκία πλέον οργανώνεται περισσότερο τόσο σε κοινωνικές όσο και σε θρησκευτικές οργανώσεις. Είμαστε πλέον σε μια εποχή που περάσαμε το όριο και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα γίνεται μειονότητα. Ζούμε σε μια κρίσιμη περίοδο, ζωτικής σημασίας για το σύνθημα που μεταφέραμε στους δρόμους «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί». Από αύριο λοιπόν έχουμε καθήκον να ενισχύσουμε το σύνθημα «ειρήνη, άμεσα τώρα» γιατί μετά θα είναι πολύ αργά…
Σε τέτοιες συνθήκες λοιπόν το Κόμμα Νέα Κύπρος έχει τη βούληση για κοινό αντιφασιστικό και κοινό αγώνα υπέρ της ειρήνης με το ΑΚΕΛ. Είναι με αυτές τις σκέψεις και τα αισθήματα που ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 23ο συνέδριο του ΑΚΕΛ.»

Μουράτ Κανατλί

Γενικός Γραμματέας Κόμματος Νέα Κύπρος

PREV

Χαιρετισμός Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP)

NEXT

Χαιρετισμός Αριστερού Κινήματος (Sol Hareket)