Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Χαιρετισμός Ρεπουμπλικανικoύ Τουρκικού Κόμματος (CTP)

Χαιρετισμός Ρεπουμπλικανικoύ Τουρκικού Κόμματος (CTP)

Χαιρετισμό στο 23ο Συνέδριο απύθυνε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP):

«Αγαπητό Προεδρείο του 23ου Συνεδρίου ΑΚΕΛ και μέλη του κόμματος,

Αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συντεχνιών και οργανώσεων,

Εκ μέρους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος απευθύνω θερμούς και συντροφικούς χαιρετισμούς.

Αγαπητοί μου φίλοι, είναι γεγονός ότι περνούμε μέσα από μια δύσκολη περίοδο. Η πανδημία του κορωνοϊού που συγκλονίζει τον κόσμο είναι βασική αιτία εμβάθυνσης των οικονομικών προβλημάτων, ένταση της ανισότητας στα εισοδήματα, αμφισβήτησης του βιοτικού επιπέδου και δραματικής αύξησης της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους. Είναι ακριβώς αυτές οι συνθήκες που υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο τη σημασία πολιτικών υπέρ των εργαζομένων και την σημασία εμείς να παράξουμε αποτελεσματικές πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο μεγιστοποίησαν την σημαντικότητα της στρατηγικής θέσης της Κύπρου. Όπως υπογραμμίζει συνεχώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οι ενεργειακές πηγές είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν ως στοιχείο ειρήνης και όχι ως στοιχείο έντασης των συγκρούσεων. Παρόλο που την περίοδο 2008-2010, δηλαδή την περίοδο που στο καθήκον βρέθηκαν οι κύριοι Ταλάτ και Χριστόφιας, επιτεύχθηκαν πολλές συγκλίσεις περιλαμβανομένων και των ενεργειακών πόρων, εντούτοις δυστυχώς δεν υπήρξε οριστικό αποτέλεσμα. Είναι κοινή παραδοχή όλων ότι όσο προχωρά ο χρόνος, τόσο πιο δύσκολη είναι η επίλυση του προβλήματος. Μια άλλη σημαντική πραγματικότητα είναι και το ότι η χώρα μας επηρεάζεται δραματικά από την άνοδο του εθνικισμού και του ρατσισμού, η οποία καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τη μια η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη η στρατιωτικοποίηση του νησιού και οι φωνές στις δύο κοινότητες για διαφορετική λύση, είναι παράγοντες που υποδαυλίζουν την διχοτόμηση, την εχθρότητα και την σύγκρουση.

Όλες αυτές οι εξελίξεις μας επιφορτίζουν με νέες ευθύνες. Η πιο ρεαλιστική λύση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Η περίοδος που διανύουμε δείχνει ότι αυτός ο στόχος δεν είναι εύκολος. Εμείς ειδικά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο πόλεμος και η σύγκρουση δεν πέτυχαν τίποτε άλλο παρά τον ανταγωνισμό μεταξύ των κοινοτήτων, τα δάκρυα και τον πόνο. Είναι λοιπόν χρέος προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας η διασφάλιση μιας κοινής πατρίδας και ενός ασφαλούς μέλλοντος. Πρώτο μας καθήκον είναι να διαφωτίσουμε τον κόσμο και να διασφαλίσουμε την ενεργή του υποστήριξη για μια ομοσπονδιακή λύση. Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα αυξήσει τα κίνητρα για την λύση. Επίσης η διάνοιξη του Βαρωσιού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι σημαντική. Όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για την προσέγγιση και την εμπιστοσύνη των κοινοτήτων μας. Μια βασική προϋπόθεση είναι η παιδεία. Σε κάθε χώρα, το εκπαιδευτικό σύστημα καθορίζει και το μέλλον. Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μίσος και την εχθρότητα, εάν επιθυμούμε να καλλιεργήσουμε την ειρήνη, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε από την εκπαίδευση. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την κατάργηση των σοβινιστικών στοιχείων από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να ενθαρρύνουμε τις δικοινοτικές κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Με αυτές τις σκέψεις, απευθύνω ξανά θερμούς χαιρετισμούς στο 23ο συνέδριο σας και εύχομαι επιτυχία και δύναμη στους φίλους που θα αναλάβουν τα νέα καθήκοντα.»

Ερντογάν Σόρακιν

Γενικός Γραμματέας Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

NEXT

Χαιρετισμός Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP)