Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Βραζιλία: δημοκρατία χωρίς φόβο!, της Βέρας Πολυκάρπου

Βραζιλία: δημοκρατία χωρίς φόβο!, της Βέρας Πολυκάρπου

 

“Κυβέρνηση κατά του ρατσισμού! Ο πρόεδρος Λούλα κυρώνει το νομοσχέδιο αριθ. 4566/2021, το οποίο χαρακτηρίζει τη φυλετική προσβολή ως έγκλημα ρατσισμού. Οι ρατσιστές δεν θα περάσουν!”

Τέσσερεις μόλις μέρες μετά την πραξικοπηματική κίνηση ακροδεξιών υποστηρικτών του Μπολσονάρο που εισέβαλαν και βανδάλισαν τα κτήρια των τριών εξουσιών της Βραζιλίας, στις 12 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Λούλα κύρωσε ένα σημαντικό νόμο στέλνοντας ένα διπλό και μήνυμα: ότι η κυβέρνηση και το κράτος λειτουργούν και ότι υπάρχει αποφασιστικότητα μη ανοχής των ακροδεξιών και της φιλοσοφίας τους.

Tο ίδιο μήνυμα έστειλαν την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος η Βουλή και η Γερουσία της χώρας, εγκρίνοντας την απόφαση του Προέδρου Λούλα για ομοσπονδιακή παρέμβαση στη δημόσια ασφάλεια στην Περιφέρεια της πρωτεύουσας μέχρι την 31η Ιανουαρίου. «Η δημοκρατία δεν οικοδομείται με φόβο.. αλλά με θάρρος για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για να νικηθούν αυτές οι αυταρχικές νοοτροπίες και αυτές οι απόπειρες διακοπής της δημοκρατίας..» δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας. «Είχαμε μια πράξη πραξικοπήματος που ασκήθηκε από τρομοκράτες και πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι, στην πραγματικότητα, άσκησαν αυτές τις πράξεις- ποιοι ήταν οι χρηματοδότες- ποιοι ήταν οι πνευματικοί καθοδηγητές».

Η ανατριχιαστική ομοιότητα των ακροδεξιών του Μπολσονάρο με τους ακροδεξιούς του Τραμπ δύο χρόνια πριν υποδηλοί και την κοινή φιλοσοφία και τον κοινό στόχο: όχι μόνο για μη αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών αλλά  και επιβολής των συμφερόντων αυτών που εκπροσωπούν μέσω του φόβου. Ο κοινός νους πίσω από αυτά είναι ο ίδιος που κινεί νήματα και οργανώνει ακροδεξιούς και «λευκά» πραξικοπήματα στη Λατινική Αμερική  – Βολιβία, Περού, Αργεντινή, αλλά  και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το «έργο» αυτό το είχε προετοιμάσει καλά ο Μπολσονάρο, ο θαυμαστής του Τραμπ και φίλος του Νετανιάχου ο οποίος τώρα ηγείται της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης που είχε ποτέ το Ισραήλ και οποία διαπνέεται από ρατσισμό και μίσος σκοτώνοντας καθημερινά Παλαιστίνιους κύρια νέους. Ο Μπολσονάρο όχι μόνο αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νίκη του Λούλα, αλλά κατάφερε να διασπείρει το μίσος κατά των εκατομμυρίων φτωχών, των ιθαγενών και κάθε διαφορετικής ομάδας του πληθυσμού, στήνοντας και στρατόπεδα των οπαδών του που απαιτούσαν από το στρατό το προβεί σε πραξικόπημα. Ο ίδιος δε έφυγε από τη Βραζιλία πριν παραδώσει την Προεδρία φοβούμενος σύλληψη του για όσα εγκλήματα έχει διαπράξει- και πήγε να κρυφτεί στην αγκαλιά των Αμερικανών φίλων του. Και ας μη μας ξεγελούν οι εικόνες: στην επίθεση συμμετείχαν κάπου 4 χιλιάδες, ένας πολύ μικρός αριθμός στη Βραζιλία των πέραν των 214 εκατομμυρίων.  Κάτι ξέρουμε και εμείς από «αγανακτισμένους» …..

Η απάντηση στην απόπειρα να ανατραπεί ο Λούλα μόλις μια βδομάδα αφότου ανέλαβε  η κυβέρνηση του, δόθηκε με θάρρος σε όλη χώρα όπου ο κόσμος γέμισε τους δρόμους και τις πλατείες για να μην αφήσει χώρο στους πραξικοπηματίες. Αυτή η ενότητα οικοδομήθηκε στη χώρα στη βάση της εμπειρίας από τις προηγούμενες συνεργασίες που έκλεξαν τον Λούλα και την Ντίλμα, στη διαδικασία επίτευξης εκλογής του Λούλα και συνειδητοποίησης πως μόνο έτσι θα μπορούσε να αποτραπεί  η επανεκλογή  Μπολσονάρο. Ο κίνδυνος από επανεκλογή του δεν ήταν απλά συνέχιση της ακροδεξιάς διακυβέρνησης με όλα όσα αυτά συνεπάγονταν, αλλά επιβολής δικτατορίας, στόχο τον οποίον ανοιχτά διακήρυξε.  Το μέτωπο των δυνάμεων γύρω από τον Λούλα σχηματίστηκε με την πολιτική δουλειά που κύρια έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, κατανοώντας πλήρως πως η προτεραιότητα σε αυτές τις ιστορικές στιγμές για τη χώρα ήταν να τεθεί φραγμός στη ακροδεξιά και να δοθεί ξανά προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχιας, στην προστασία των εργατικών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην υγιή ανάπτυξη της οικονομίας, στην προστασία του Αμαζονίου. Από τη δική μας πλευρά εκφράζουμε την πλήρη μας αλληλεγγύη προς το ΚΚ Βραζιλίας και τις δυνάμεις που αγωνίζονται για τα πιο πάνω και κατά της ακροδεξιάς.

 

Βέρα Πολυκάρπου

Επικεφαλής Τομέα Διεθνών Σχέσεων

και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μέλος ΚΕ ΑΚΕΛ

PREV

Γιατί μόνο Ανδρέα Μαυρογιάννη, Του Πανίκου Παναγή

NEXT

Κυπριακό και Νίκος Χριστοδουλίδης