Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Κυπριακό και Νίκος Χριστοδουλίδης

Κυπριακό και Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Ν. Χριστουλίδης στο προεκλογικό του πρόγραμμα καταγράφει ότι είναι άμεση προτεραιότητα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό. Στη συνέντευξη του στην «Καθημερινή» δήλωσε ότι θα επιδιώξει βελτίωση του πλαισίου Γκουτιέρες.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χριστοδουλίδη επιδέχεται δύο ερμηνειών. Πρώτο ότι τα λέει για να ικανοποιήσει τις ηγεσίες των Κομμάτων που τον στηρίζουν και κυρίως του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, αλλά και εκείνα τα πρώην στελέχη του ΔΗΣΥ που υποστηρίζουν σκληρή γραμμή στο Κυπριακό. Είναι γνωστό ότι όλοι αυτοί απορρίπτουν το Πλαίσιο Γκουτιέρες, ενώ πλείστοι από αυτούς απορρίπτουν και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, δηλαδή την Ομοσπονδία.

Αν αυτή είναι η ερμηνεία και άλλα θα πράξει αν εκλεγεί ο κ. Χριστοδουλίδης, δικαιολογημένα διερωτάται κάποιος: Είναι αυτό γνώρισμα ενός σύγχρονου πολιτικού που θα φέρει το διαφορετικό, το νέο στην πολιτική του τόπου;

Η δεύτερη και χειρότερη ερμηνεία είναι ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν έχει την ικανότητα να αναλύσει σωστά και αντικειμενικά τα δεδομένα. Αυτό δεν θα αποτελούσε έκπληξη γιατί στο παρελθόν ο κ. Χριστοδουλίδης επέδειξε μεγάλη ανεπάρκεια στις εκτιμήσεις του με αποτέλεσμα να ζημιώσει η Κύπρος σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Θα σταχυολογήσω μερικά παραδείγματα για να δείξω του λόγου το αληθές.

Μετά τις τριμερείς συναντήσεις, τις οποίες παρεμπιπτόντως ξεκίνησε ο Δ. Χριστόφιας, ο Ν. Χριστοδουλίδης έλεγε σε πολλούς και δημοσιοποιήθηκε πρωτοσέλιδα, με τεράστιους τίτλους, ότι θωρακίσαμε την Κύπρο και η Τουρκία δεν θα μπορέσει να προκαλέσει προβλήματα στην ΑΟΖ. Αποτέλεσμα ήταν η Τουρκία να κάνει βόλτες και γεωτρήσεις ανενόχλητη στην ΑΟΖ.

Μας έλεγε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι έκανε παραστάσεις και η Τουρκία δεν θα έβρισκε γεωτρύπανο. Τελικά η Τουρκία έχει τέσσερα. Η αφελής δικαιολογία του ήταν ότι αυτός έλεγε ότι δεν θα βρει να νοικιάσει όχι να αγοράσει!!!

Προέβλεπε ότι οι τουρκικές απειλές για την Αμμόχωστο ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα και δεν θα εφαρμόζονταν. Τελικά η περίκλειστη Πόλη ανοίγει ολοένα και περισσότερο βαθαίνοντας τη διχοτόμηση.

Έλεγε στο Εθνικό Συμβούλιο, τον Αύγουστο του 2019, ότι θα επεδίωκε και θα πετύχαινε τόσο σκληρές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Τουρκίας που θα την υποχρέωναν να προσέλθει στις συνομιλίες από το σημείο που θέλαμε. Τελικά τριάμισι χρόνια μετά βάλαμε 8 υπαλλήλους της τουρκικής εταιρείας γεωτρήσεων σε μαύρη λίστα.

Το ίδιο «σωστές» είναι οι εκτιμήσεις του και για τις αλλαγές που θα επιφέρει στο Πλαίσιο Γκουτιέρες. Στο Κραν Μοντανά η Τουρκία ήταν έτοιμη να συζητήσει στη βάση του Πλαισίου. Και με ευθύνη των κκ Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ καταθέτει σήμερα την απαράδεχτη αξίωση για λύση δύο Κρατών. Θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Χριστοδουλίδης πως θα βελτιώσει το Πλαίσιο Γκουτιέρες και πως θα πάει σε συνομιλίες. Πως θα πείσει την Τουρκία να τα αποδεχτεί όλα αυτά. Από συνθήματα χορτάσαμε. Το κακό είναι ότι όσοι τα εκφωνούν μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στη διχοτόμηση.

Το σίγουρο είναι ότι αν εκλεγεί ο Ν. Χριστοδουλίδης θα πάμε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση που θα είναι η αρχή της καταστροφής για την Κύπρο. Όσοι στηρίξουν ή έστω ανεχτούν την εκλογή του θα έχουν τεράστιες ευθύνες.

Μόνο ο Α. Μαυρογιάννης έχει την αξιοπιστία και ολοκληρωμένη πρόταση για το πως θα ξεφύγουμε από τα επικίνδυνα αδιέξοδα. Ας τον στηρίξουμε για να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

 

Άντρος Κυπριανού

Τέως Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

 

 

11.1.2023

 

 

PREV

Βραζιλία: δημοκρατία χωρίς φόβο!, της Βέρας Πολυκάρπου

NEXT

Με όραμα και πλάνο για την προοδευτική αλλαγή, του Χάρη Πολυκάρπου