Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άντρος Καυκαλιάς   |  Άγνωστο πότε θα παραχωρηθεί το ειδικό τιμητικό επίδομα σε αιχμάλωτους και παθόντες του 1974

Άγνωστο πότε θα παραχωρηθεί το ειδικό τιμητικό επίδομα σε αιχμάλωτους και παθόντες του 1974

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Εγκλωβισμένων Αγνοουμένων και Παθόντων, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

 

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων τη στελέχωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων ταλαιπωρείται από τις καθυστερήσεις, τόσο στη συντήρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, όσο και στη λήψη και κοινοποίηση των αποφάσεων των ειδικών επιτροπών για την παραχώρηση των συγκεκριμένων περιουσιών. Στην επαρχία Λάρνακας για παράδειγμα οι δικαιούχοι περιμένουν δύο τουλάχιστο χρόνια για να ενημερωθούν για αποφάσεις της υπηρεσίας για παραχώρηση τουρκοκυπριακών κατοικιών, εμπορικών καταστημάτων και γεωργικών κλήρων. Οι λειτουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρία παραδέχτηκαν τις τεράστιες καθυστερήσεις, τις οποίες αποδίδουν στην ελλιπή στελέχωση. Όπως μας ενημέρωσαν διαθέτουν τέσσερις λειτουργούς στην Επαρχία Λευκωσίας ενώ στην Πάφο εργάζονται έξι λειτουργοί, οι τρεις εκ των οποίων είναι με άδεια ασθενείας το τελευταίο διάστημα. Προβλήματα δημιουργούνται και από τη διασύνδεση της Υπηρεσίας με τις επαρχιακές διοικήσεις, εφόσον ανά πάσα στιγμή οι λειτουργοί μπορούν να μετακινηθούν και να καλύψουν άλλες ανάγκες των επαρχιακών διοικήσεων.

Ως Επιτροπή θέσαμε την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να προχωρήσουν οι αιτήσεις που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, αλλά ταυτόχρονα και για να προχωρήσει η διαδικασία δημοσίευσης των διαθέσιμων κατοικιών. Σημειώσαμε ταυτόχρονα την καθυστέρηση της κατάθεσης των αναθεωρημένων κανονισμών για την παραχώρηση τουρκοκυπριακών κατοικιών, τους οποίους συνεχώς υπόσχεται ο Υπουργός Εσωτερικών ότι θα καταθέσει στη Βουλή, αλλά δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.

Το δεύτερο θέμα το οποίο μας απασχόλησε εκτός της ατζέντας της Επιτροπής, είναι η ενημέρωση ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι έτοιμο να καταβάλει εντός Ιουλίου το τιμητικό επίδομα σε αιχμαλώτους, όμηρους και παθόντες. Το συγκεκριμένο κονδύλι είχε ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής και η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί αρχικά ότι θα το κατάβαλλε μηνιαίως. Ακολούθως τροποποίησαν το σχέδιο και ανάφεραν ότι θα καταβαλλόταν σε δύο δόσεις ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2022. Όταν έφτασε η ώρα ανακοίνωσαν ότι δεν είναι έτοιμοι και ότι θα καταβαλλόταν τον Ιούλιο, ενώ πλέον κάνουν αναφορά για τον Αύγουστο.

Συζητήσαμε με τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος μας ανάφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τα μητρώα που θα χρησιμοποιηθούν και για αυτό παρουσιάζονται καθυστερήσεις. Εκείνο το οποίο μεταφέραμε στον ίδιο είναι ότι μπορεί να προχωρήσει με την πληρωμή όλων όσων ήταν ήδη έτοιμοι να πληρώσουν και ακολούθως σταδιακά να γίνεται και η πληρωμή των υπόλοιπων.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι παθόντες και οι αιχμάλωτοι είναι ότι όσα μπορούσε και ήταν ευθύνη της Βουλής να κάνει, τα έχουμε πράξει εγκαίρως. Πλέον οι όποιες καθυστερήσεις αφορούν απόλυτα και εξ ολοκλήρου την ίδια την Κυβέρνηση.

 

12/07/2022

PREV

Χωρίς λύση παραμένουν σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, των ανέργων

NEXT

Στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για πλαφόν στις τιμές καυσίμων