Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για πλαφόν στις τιμές καυσίμων

Στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για πλαφόν στις τιμές καυσίμων

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

 

Σήμερα η επιτροπή Ενέργειας αποφάσισε ομόφωνα όπως στείλει στην ερχόμενη Ολομέλεια, μεθαύριο Πέμπτη, την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για το πλαφόν. Υπενθυμίζω ότι η πρόταση αυτή σκοπό έχει να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο, να κλείσει κενά, να διορθώσει στρεβλώσεις. Συγκριμένα να πω ότι αφαιρούμε τις λέξεις «εύλογα» και «υπερβολικά» στο συγκεκριμένο άρθρο που αποφασίζει ο/η Υπουργός πότε θα εκδώσει σχετικό διάταγμα. Προσθέτουμε επίσης «την προστασία του καταναλωτή» και «τις διεθνείς συνθήκες».

Αυτό που ελπίζουμε τώρα είναι ότι όλα τα κόμματα θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και κανένα κόμμα δε θα προχωρήσει να ζητήσει αναβολή, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα στείλει την πρόταση νόμου για συζήτηση στα μέσα προς τα τέλη του Σεπτέμβρη. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι αισχροκέρδεια. Βλέπουμε τις τελευταίες βδομάδες να έχουμε μια αισθητή περεταίρω μείωση στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, γύρω στα 100 δολάρια /βαρέλι και εξακολουθούμε να μη βλέπουμε μειώσεις, αλλά μόνο αυξήσεις στην Κύπρο. Επαναλαμβάνουμε ότι θέλουμε να δώσουμε ακόμα ένα όπλο στα χέρια του εκάστοτε Υπουργού Ενέργειας, με απώτερο στόχο την προστασία του καταναλωτή και ευρύτερα των πολιτών.

 

Καταχρηστικές Ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις

 

Ακούσαμε σήμερα με ικανοποίηση από την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, ότι οι υποθέσεις που αφορούσαν αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις έχουν προχωρήσει στο δικαστήριο και ήδη υπάρχει μια απόφαση. Αναμένουμε μια σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Σεπτέμβρη θα το  ξανασυζητήσουμε. Σκοπός είναι να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο των καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις οποιασδήποτε μορφής για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα εδώ και χρόνια, από το 2017 που τυχαία μάθαμε στην Επιτροπή ότι υπήρχαν τότε 59 αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για Καταχρηστικές Ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις και σε συμβάσεις με developers για να φτάσουν αυτές οι υποθέσεις στο δικαστήριο.

Ακούσαμε, επίσης, με ικανοποίηση και ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα το πράξει, γιατί αν όχι θα το πάρουμε είτε ως κόμμα, είτε ως Επιτροπή γενικά, ότι θα κατατεθεί σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε τα δικαστήρια να μπορούν αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνουν και να εξετάζουν περιπτώσεις καταχρηστικών ρητρών, κάτι το οποίο στην Ευρώπη εφαρμόζεται και έπρεπε να έρθει στην Κύπρο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Κάτι το οποίο ελπίζουμε ότι θα έρθει μέχρι το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τη δέσμευση της Εκπροσώπου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

 

Ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (τροποποιητικός) Νόμος του 2022

 

Ενώ από το 2017 ψηφίσαμε τη νομοθεσία, αναμένουμε μέχρι σήμερα τους σχετικούς Κανονισμούς για το πώς θα μπορούν να εγγράφονται αυτοί οι οργανισμοί, ποιος θα τους ελέγχει, ποια θα είναι τα τέλη που θα χρεώνουν, που μπορούν να μπαίνουν, με αποτέλεσμα σήμερα, 5 χρόνια μετά, όποιος θέλει μπαίνει σε οποιοδήποτε χώρο και ζητά ό,τι ποσό θέλει.

Άρον άρον ήρθε ένα ευρωπαϊκό εναρμονιστικό νομοσχέδιο με το οποίο έπρεπε να εναρμονιστούμε μέχρι τις 7 Ιουνίου 2021. Σήμερα ακούσαμε από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας ότι η Βουλή πρέπει να τρέξει γιατί έρχεται βαρύτατο πρόστιμο. Δηλώσαμε στην επιτροπή και το λέω και δημόσια ότι ως κόμμα θα κάνουμε μια σοβαρή και σε βάθος μελέτη και επεξεργασία του νομοσχεδίου λέξη προς λέξη γιατί πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σοβαρό.

Θέλω, επίσης, να πω ότι σήμερα φάνηκε ότι οι μισοί από τους εμπλεκόμενους δεν είχαν ιδέα για την ύπαρξη του νομοσχεδίου. Δεν είχαν μπροστά τους το νομοσχέδιο και δεν έλαβαν μέρος στη δημόσια διαβούλευση. Αυτό είναι για μας απαράδεκτο. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε η Εκτελεστική Εξουσία με τη Νομική Υπηρεσία να διευθετήσουν συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους μέχρι το τέλος Ιουλίου ώστε να γίνει σωστή διαβούλευση.

Λέω ξανά ότι αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει. Τα εναρμονιστικά νομοσχέδια πρέπει να έρχονται στην ώρα τους και όχι πάντα την τελευταία στιγμή και  λίγο πριν την επιβολή του προστίμου από την Ε.Ε. και πλέον ο πέλεκυς να είναι πάνω από το κεφάλι της Βουλής, ενώ κάποιοι έπρεπε να το είχαν κάνει χρόνια πριν.

 

12/7/2022

 

PREV

Άγνωστο πότε θα παραχωρηθεί το ειδικό τιμητικό επίδομα σε αιχμάλωτους και παθόντες του 1974

NEXT

Οφθαλμοφανής η εγκατάλειψη του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας από το κράτος