Παιδεία

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντά το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε κράτους είναι τι άνθρωπο και τι είδους πολίτες θέλουμε να διαμορφώσουμε για την κοινωνία. Το δικό μας όραμα είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, το οποίο θα απελευθερώνει τις δημιουργικές και πνευματικές δυνατότητες των παιδιών μας. Η δημιουργία ανθρώπων ωφέλιμων για το σύνολο, με ευαισθησίες για την κοινωνία και χρήσιμων για την οικονομία. Μια Παιδεία που θα εμπεδώνει τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αξιοκρατία, την ανθρωπιά, κόντρα στο ρατσισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις, το φασισμό και τη μισαλλοδοξία.

Η κοινωνία σήμερα κατανοεί ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει πληγώσει το δημόσιο σχολείο και έχει πάρει την παιδεία μας πολύ πίσω. Αυτή την πραγματικότητα την κατανοούν πολύ καλύτερα οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/μαθήτριες και οι γονείς τους. Είναι ίσως η πρώτη κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει οργανωμένη επίθεση κατά του δημόσιου σχολείου οδηγώντας στις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πριν από 2 ½ περίπου χρόνια. Η αναχρονιστική διασύνδεση του Υπουργείου Παιδείας με την Αρχιεπισκοπή, ο συντηρητισμός και ο αυταρχισμός που προσπαθούν να επιβάλουν, η εφαρμογή οικονομίστικων νεοφιλελεύθερων μέτρων στο χώρο της παιδείας, έχουν αποδυναμώσει τη δημόσια εκπαίδευση.

Η εκδήλωση της πανδημίας ξεσκέπασε όλες τις μεγάλες αδυναμίες και ελλείψεις, οδηγώντας σε πρωτόγνωρα για την κοινωνία μας φαινόμενα: παιδιά να αποκλείονται για μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης, παιδιά με αναπηρία να διώχνονται από τα σχολεία, σχολεία να μένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και κύριο χαρακτηριστικό να είναι η προχειρότητα και η έλλειψη προγραμματισμού. Αν θέλουμε, λοιπόν, να αλλάξουμε την κοινωνία μας προς το καλύτερο πρέπει να αλλάξουμε και την παιδεία μας προς το καλύτερο. Να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας αρχές και αξίες, ιδανικά που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Να τους μάθουμε να σκέφτονται κριτικά και όχι να είναι άβουλα γρανάζια παραγωγής. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να υπάρχει το όραμα αλλά και οι συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίησή του, το οποίο να αφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Θέλουμε μία υψηλού επιπέδου ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπου κάθε πανεπιστήμιο θα είναι πραγματικά αυτόνομο, θα αναπτύσσει την έρευνα και την καινοτομία και θα προάγει την τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας σε διεθνώς ανταγωνιστικά επίπεδα.

Η ενασχόληση μας με την παιδεία είναι συνεχής και καθημερινή. Ως ΑΚΕΛ έχουμε ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και δημοσίως, ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της ειδικής εκπαίδευσης, των εσπερινών λυκείων και τεχνικών σχολών, καθώς και συγκροτημένες θέσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η αξιολόγηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα, κατερχόμαστε στις βουλευτικές εκλογές με ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων προτάσεων και θέσεων για την παιδεία, το οποίο μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά την εκπαίδευση μας.

Οι προτεραιότητές μας είναι:

  • Ο εκσυγχρονισμός της ειδικής εκπαίδευσης με τη διαμόρφωση μιας νέας, σύγχρονης, ανθρωποκεντρικής νομοθεσίας, η ενίσχυση των ειδικών σχολείων και η ενίσχυση των ειδικών μονάδων στα σχολεία, ούτως ώστε η να επιτυγχάνεται η ουσιαστική ενσωμάτωση των παιδιών με αναπηρία στο σχολείο.
  • Η διαμόρφωση του ολοήμερου υποχρεωτικού σχολείου με ένα κοινό ολοκληρωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα και η επέκτασή του στη Μέση Εκπαίδευση.
  • Η κατάργηση του παράνομου και αναγχρονιστικού θεσμού της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση. Αυτό το παράνομο και απαράδεκτο καθεστώς εργοδότησης που επιβλήθηκε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θυματοποιεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς σε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα αυτά.
  • Η αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και η κάλυψη όλων των επιστημονικών αντικειμένων, ούτως ώστε η πανεπιστημιακή έρευνα συνολικά να συμβάλλει στην ενίσχυση της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.
  • Η περαιτέρω στήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, των αλλόγλωσσων μαθητών και των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, ούτως ώστε να επιτύχουμε την πραγματική ισότητα ευκαιριών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και κανένα παιδί να μην οδηγείται στο περιθώριο.

Ζητούμε την ψήφο του κυπριακού λαού γιατί το ΑΚΕΛ υπήρξε τα τελευταία χρόνια ο σημαντικότερος υπερασπιστής του δημόσιου σχολείου. Γιατί εντός και εκτός Βουλής στηρίξαμε με συνέπεια το όραμα μας για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. Γιατί έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις που στηρίζονται στη φιλοσοφία μας για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα απελευθερώνει τις δυνατότητες των παιδιών μας. Γιατί εμείς δεν θέλουμε άβουλα γρανάζια του συστήματος, αλλά νέες και νέους με άποψη και συμμετοχή.

Η Άποψη σας μετρά

Μοιραστείτε μαζί μας οποιεσδήποτε απόψεις και εισηγήσεις