Πάταξη της διαφθοράς 

Η διαφθορά δηλητηριάζει την κοινωνία

Η διαφθορά συνιστά μια από τις μεγαλύτερες γάγγραινες που αντιμετωπίζει η σημερινή κυπριακή κοινωνία. Η διαφθορά δηλητηριάζει τα πάντα. Νοθεύει την ισοπολιτεία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στρεβλώνει βαθύτερα τη λειτουργία της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και των ημέτερων. Φορτώνει στον λαό και στο κράτος εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να διοχετεύονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Κρατά την κοινωνία στάσιμη αφού δεν επιβραβεύονται η εντιμότητα, η εργασία και η δημιουργικότητα, αλλά οι μίζες και η διαπλοκή. Προκαλεί απαξίωση και διαβρώνει την πολιτική ζωή. Καταστρέφει θεσμούς. Προκαλεί οργή και απογοήτευση στους νέους του τόπου μας.

Η κυβέρνηση, αντί να καταπολεμά, πρωταγωνιστεί στη διαφθορά

Είναι φαινόμενο βαθιά ριζωμένο και διαχρονικό αφού, στη δική μας αντίληψη, είναι σύμφυτο με το οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και που εξιδανικεύει τον πλούτο και τον ατομικισμό. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη στη διαφθορά. Μια σειρά εκθέσεων διεθνών οργανισμών, ευρωπαϊκών θεσμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της διαφθοράς στην Κύπρο, από τη μέρα δηλαδή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ. H έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγράφει ότι από το 2013, η Κύπρος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς σε όλη την ΕΕ. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η χιονοστιβάδα σκανδάλων με τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων που διασύρουν την Κύπρο ανά το παγκόσμιο και την έθεσαν υπό νομική διαδικασία της ΕΕ, έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Η διαπλοκή αγγίζει τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη

Βέβαια, αυτό που εξοργίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι το γεγονός ότι η διαπλοκή αγγίζει τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη, το οικογενειακό του περιβάλλον και τις οικογενειακές του επιχειρήσεις. Η σκανδαλώδης και κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος του Προέδρου -αλλά και σειράς υπουργών του- στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων και στις οικογενειακές διακοπές στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα φίλου του, είναι κυριολεκτικά πρωτάκουστα πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Όταν, λοιπόν, ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση πρωταγωνιστούν σε αυτά, πώς να αναμένει κανείς να εφαρμοστεί λογοδοσία, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση στο κράτος, στην κυβέρνηση, στην κρατική μηχανή, στους θεσμούς; Την ώρα δηλαδή, που καθολική απαίτηση της κοινωνίας είναι η αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς, η κυβέρνηση της χώρας μας ούτε θέλει ούτε μπορεί να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Διεκδικούμε θεσμικές τομές

Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ πρωτοστατεί στη Βουλή στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Επεξεργάζεται και προτείνει νομοθετικές τομές στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Ασκεί αυστηρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό έλεγχο στην κυβέρνηση για φαινόμενα διαπλοκής και αδιαφάνειας. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ και διεκδικεί την υλοποίησή τους ξεχωρίζουμε τα εξής:

  • Υποχρεωτική δήμευση περιουσίας

Υποχρεωτική δήμευση περιουσίας πρώην και νυν πολιτειακών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι καταδικάζονται για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.  

  • Eνίσχυση του πόθεν έσχες

Διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», η οποία να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και γενικά όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ασκώντας δημόσια εξουσία ή ως εκ της θέσεως τους λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ή τη δημόσια διοίκηση. 

  • Διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ΜΜΕ

Δημοσιοποίηση των εξελεγμένων λογαριασμών των ΜΜΕ με ταυτόχρονη πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες (beneficial owners), περιλαμβανομένων θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών. 

  • Ασυμβίβαστο παροχής υπηρεσιών προς το κράτος από επιχειρήσεις που συνδέονται με πολιτειακούς αξιωματούχους

Πλήρης απαγόρευση ανάληψης εργασίας ή παροχή υπηρεσίας προς το Κεντρικό Κράτος και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα από εν ενεργεία Πολιτειακούς Αξιωματούχους και/ή από επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται ή παραπέμπουν σε αυτούς. 

  • Αποκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων πίσω από αχυράνθρωπους

Υποχρέωση των ελεγχόμενων προσώπων (συζύγων/συντρόφων και τέκνων) να αποκαλύπτουν συμφέρον που κατέχουν σε νομικά πρόσωπα στη Δημοκρατία ή στο εξωτερικό είτε μέσω καταπιστευματοδόχου ή φαινόμενου μετόχου είτε υπό την ιδιότητα του πραγματικού δικαιούχου. Σκοπός είναι ο τερματισμός της απόκρυψης τέτοιων συμφερόντων από αξιωματούχους που κρύβονται πίσω από αχυρανθρώπους ενώ στην ουσία αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες εταιρειών ή οι κάτοχοι συμφερόντων.

Αυστηροί με τον εαυτό μας

Τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής είναι ξένα προς την ιδεολογία και τις αξίες της Αριστεράς και με κανένα τρόπο δεν γίνονται ανεκτά στον χώρο μας. Θέτουμε υψηλά τον πήχη της εντιμότητας, του ήθους και της καθαρότητας στη λειτουργία του Κόμματος αλλά και για τα στελέχη του. Δεν συγκαλύπτουμε και ούτε μένουμε απαθείς σε τέτοια κρούσματα και συμπεριφορές σε όποιον και αν αφορούν. Παίρνουμε μέτρα αυστηρά και άμεσα. Διορθώνουμε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Ενισχύουμε θεσμικά τη διαφάνεια στα οικονομικά του Κόμματος. Το ΑΚΕΛ παρουσιάζει ανελλιπώς, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και με απόλυτη διαφάνεια, τις οικονομικές καταστάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, των Επαρχιακών Επιτροπών και Παραρτημάτων στο εξωτερικό καθώς και των συνδεδεμένων με το Κόμμα εταιριών. Οι οικονομικές καταστάσεις και οι ιδιωτικές εισφορές στο Κόμμα δημοσιοποιούνται και αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας.

Η Άποψη σας μετρά

Μοιραστείτε μαζί μας οποιεσδήποτε απόψεις και εισηγήσεις