Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Δεν γνώριζε ή έλεγε ψέματα, του Στέφανου Στεφάνου

Δεν γνώριζε ή έλεγε ψέματα, του Στέφανου Στεφάνου

Είτε δεν γνώριζε είτε έλεγε ψέματα ο Πρόεδρος, όταν δήλωνε πως «η Κύπρος έχει τα αυστηρότερα κριτήρια από τις είκοσι χώρες που παραχωρούν διαβατήρια». Ότι και να συμβαίνει από τα δύο ένα είναι το γεγονός: ο Πρόεδρος παραπλάνησε την κοινή γνώμη.

Και για να είναι βέβαιος ότι κανένας δεν θα του απευθύνει ξανά το ενοχλητικό ερώτημα για τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» χρησιμοποίησε το γνωστό καταφύγιο των πατριωτικών κορώνων: τα ‘βαλε με τους Ευρωπαίους κατηγορώντας τους για σκοπιμότητες και δύο μέτρα και σταθμά. Άσχετο βέβαια αν αυτή που κατηγορεί την Κύπρο είναι η Κομισιόν σε Έκθεσή της. Σημειώνουμε βεβαίως και το γεγονός ότι παρόμοιες επισημάνσεις έγιναν τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από τη Διεθνή Διαφάνεια.

Εμφανής η μετακίνηση του Προέδρου από το 2013, όταν διεκδικούσε την Προεδρία του κράτους και είχε λύσεις για όλα. Τότε έλεγε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν φίλοι του. Σήμερα δηλώνει ότι έχουν σκοπιμότητες και ακολουθούν πολιτικές δύο μέτρων και σταθμών. Περί τούτου καμία αμφιβολία Πρόεδρε, αλλά για να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων επιβάλλεται να έχεις αξιοπιστία. Και η αξιοπιστία δεν οικοδομείται με το να υποστηρίζετε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο τρία κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν προγράμματα παραχώρησης διαβατηρίων στη βάση επενδύσεων. Οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες αναφέρθηκε ο κύριος Αναστασιάδης έχουν προγράμματα παραχώρησης υπηκοότητας μετά από μόνιμη διαμονή στη χώρα. Η Βουλγαρία μάλιστα εξήγγειλε ότι θα τερματίσει αυτή την πολιτική. Είναι ένα ζήτημα, λοιπόν, πώς θα πεισθούν οι Ευρωπαίοι να μην μας κάνουν πρόβλημα, όταν συσχετίζουν το θέμα με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος. Πολύ περισσότερο που το δικηγορικό γραφείο που φέρει το επώνυμο του Προέδρου εμπλέκεται στην έκδοση «χρυσών διαβατηρίων» και άντε μετά να πεισθούν οι ξένοι ότι τίποτα δεν συμβαίνει.

Όπως και να έχει όμως το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να προστατεύσει την Κύπρο. Με τον τρόπο που το χειρίζεται ο Πρόεδρος αφήνει εκτεθειμένη την Κύπρο στη διεθνή κοινότητα και απροστάτευτη στο διασυρμό που διάφοροι κύκλοι, εντός και εκτός ΕΕ, προβαίνουν.

Πέρα από τις σοβαρές διεθνείς προεκτάσεις του θέματος, υπάρχει και η διάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας. Γύρω από τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από δικηγορικά, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, από κατασκευαστικές εταιρείες και οικονομικά κατεστημένα, που βγάζει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η βιομηχανία αυτή –μαζί και οι κυβερνώντες- υποστηρίζει ότι όλη αυτή η βιομηχανία έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην ανόρθωση και ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, πλην όμως τούτο δεν αποτελεί ούτε καν τη μισή αλήθεια. Για να υπάρχει πλήρης και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι προεκτάσεις της συγκεκριμένης πολιτικής. Και πρωτίστως, η φούσκα που έχει δημιουργηθεί στα ακίνητα και η οποία -αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα – θα έχει την ίδια κατάληξη με τη φούσκα που προκάλεσε το χρηματιστήριο και η χωρίς όρια και όρους επέκταση των τραπεζών. Είναι φανερό ότι η οικονομία μας χτίζεται στην άμμο και, αν δεν παρθούν μέτρα, κάποια στιγμή όλα θα καταρρεύσουν και ο κόσμος θα κληθεί πάλι να πληρώσει σκληρά τιμήματα.

Η φούσκα στα ακίνητα έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων -ιδιαίτερα στην περιοχή της Λεμεσού- γεγονός που έχει καταστήσει την απόκτηση στέγης απρόσιτη για τη μέση οικογένεια.

Όλα συνηγορούν ότι η πολιτική των «χρυσών διαβατηρίων» πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι και πλαίσια που να προστατεύουν την Κύπρο από το διεθνή διασυρμό και την κυπριακή οικονομία και κοινωνία από νέες περιπέτειες.

Αυτό πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση. Είναι δική της ευθύνη. Η άρνησή της να το πράξει αφήνει εκτεθειμένη την Κύπρο σε πολλαπλούς κινδύνους και θα είναι απολύτως υπεύθυνη για τις όποιες καταστροφικές συνέπειες προκύψουν.

 Στέφανος Στεφάνου,
εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής ΑΚΕΛ

PREV

Δέκα συν ένα λάθη του κ. Αναστασιάδη στο κυπριακό

NEXT

Εξέθρεψαν τη διαφθορά και τώρα επιδίδονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα