Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ανακοίνωση για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

 

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την ανανέωση της θητείας της UNFICYP με την υιοθέτηση ψηφίσματος  του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Η επαναβεβαίωση και ρητή αναφορά στη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα μέσα στις σημερινές συνθήκες, είναι πολύ σημαντική. Όπως σημαντική είναι και η αναφορά στο ψήφισμα 1251  το οποίο προνοεί για μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια καθώς και για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα. Θετικό είναι και το κάλεσμα προς τις πλευρές ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία – με την αίσθηση του επείγοντος – επί της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου, χωρίς βέβαια να υπάρχουν αυταπάτες ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι ικανή να θέσει από μόνη της σε πορεία λύσης το Κυπριακό. Θετικά αποτιμάται και η επανάληψη της τοποθέτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τα Βαρώσια, με κεντρικό σημείο αναφοράς την προεδρική δήλωση που καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και καλεί σε άμεση αντιστροφή τους. Η έμφαση που δίνεται από το παρόν ψήφισμα στην ανάγκη σεβασμού των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και της δυνατότητας αποτελεσματικού ελέγχου και αναφοράς ειδικότερα για την κατάσταση στα Βαρώσια, αποτελεί σημαντική προσθήκη. 

 

Σε κάθε περίπτωση, οι θετικές διατυπώσεις που εντοπίζονται δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό. Η μεγάλη εικόνα που μεταφέρεται είναι ανησυχητική, γιατί σε μια περίοδο που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν εντείνει τη ρητορική των δύο κρατών, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθετεί μια απόλυτη θέση ως προς τη διαφύλαξη του υφιστάμενου όγκου εργασίας. Δυστυχώς γίνεται και πάλι λόγος για εξεύρεση κοινού εδάφους προκειμένου να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Ενώ το κοινό έδαφος υπάρχει και δεν είναι άλλο από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη συμφωνημένη βάση, το Πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις όπως ανελλιπώς υπογράμμιζε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε  Εκθέσεις του από το Κραν Μοντανά και μετά.  Ταυτόχρονα, το ψήφισμα υιοθετεί την κριτική που ασκεί στην Έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας για ενέργειες των μερών στη νεκρή ζώνη και θέτει επιτακτικά την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.

 

Δεν αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή το κυβερνών κόμμα να συμφωνήσουν ότι οι αστοχίες, οι παλινδρομήσεις και οι επικίνδυνοι πειραματισμοί τους στη διαχείριση του Κυπριακού είναι που καθιστούν στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητα υπαίτια και τη δική μας πλευρά για τα αδιέξοδα που συντηρούνται. Το γεγονός ότι σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις έχουν φτάσει στο ζενίθ ο ΟΗΕ καταμερίζει ευθύνες για το αδιέξοδο και στη δική μας πλευρά μιλά από μόνο του. Χρειάζονται πειστικές πρωτοβουλίες χθες. Όχι προτάσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακής σκοπιμότητας, αλλά ξεκάθαρη δέσμευση στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από το σημείο που είχε μείνει το 2017.  Όσο ο κ. Αναστασιάδης εμμένει στις αποδεδειγμένα ατελέσφορες πολιτικές του, έχοντας πλήρη κάλυψη από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ, η Τουρκία θα συνεχίζει να μεθοδεύει την οριστική διχοτόμηση.  Ας διαβάσουν επιτέλους την πρόταση του ΑΚΕΛ.

 

28/01/2022

 

PREV

Τα οικονομικά του Χάρη Γεωργιάδη είναι αυτά που έκλεισαν τον Συνεργατισμό

NEXT

Αντί να απαιτούν απόσυρση των αυξήσεων στο Λιμάνι Λεμεσού, θέλουν να τις πληρώσει το κράτος και ο λαός