Home  |  Βουλή   |  Ομιλία Χρίστου Χριστόφια, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022

Ομιλία Χρίστου Χριστόφια, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Πολιτισμός και Αθλητισμός. Άλλοι δύο τομείς, οι οποίοι αποτελούν κραυγαλέα παραδείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πολιτική για τους λίγους κι εκλεκτούς σε βάρος των πολλών, ακόμα και σε αυτούς τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Πέρσι, μόλις εξέπνευσε το πρώτο κύμα πανδημίας, ο αρμόδιος Υπουργός βγήκε σε διάσκεψη για να ανακοινώσει μέτρα για τον Πολιτισμό που είχε πληγεί από το λοκντάουν. Η πρώτη του κουβέντα ήταν ότι δεν είχε ανακοινώσει ως τότε κανένα μέτρο, επειδή η κυβέρνηση είχε άλλες προτεραιότητες.

Δεν χρειαζόταν υπουργική δήλωση για να καταλάβουμε ότι ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές τους.

Το γεγονός ότι για τον πολιτισμό δαπανάται μόνο το 0,004% του Προϋπολογισμού, μιλά από μόνο του.

Το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι του πολιτισμού, οι κόποι τους, η δουλειά τους έμειναν να αιωρούνται μετά την εκδήλωση της πανδημίας, μιλά από μόνο του.

Παραχωρήθηκαν, μετά από πολλές πιέσεις, ιδιαίτερα του ΑΚΕΛ, κάποια ποσά στους καλλιτέχνες. Ποσά, τα οποία κανονικά όλοι εδώ στην αίθουσα πρέπει να ντρεπόμαστε να τα αναφέρουμε. Δεν έφτανε που τα ποσά αυτά ήταν εξευτελιστικά, προήλθαν από  κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από τη μείωση των ποσών που έπρεπε να δοθούν για πολιτιστικές δραστηριότητες!

Κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας το Νομοσχέδιο για την δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Προηγήθηκε η γραπτή δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού, ότι «με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και την ορθή δομή και στελέχωσή του, αναμένεται ότι θα υπάρξει αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων που θα αφορούν τον πολιτισμό». Για να έρθουν αργότερα να μας ανακοινώσουν, ότι το Υφυπουργείο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Μια ακόμα δέσμευση που πάει περίπατο.

Το ΑΚΕΛ συζήτησε – και συζητά – αυτό το Νομοσχέδιο με εποικοδομητική διάθεση. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση και εδώ θέλει να εφαρμόσει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Έχουν εξεγερθεί οι πάντες για τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού: εργαζόμενοι, σύνδεσμοι αρχαιολόγων, οργανωμένα σύνολα και φορείς. Έχουμε εξηγήσει, ως ΑΚΕΛ, επανειλημμένα στην Κυβέρνηση το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει με άλυτο το Κυπριακό και τους κινδύνους που ελλοχεύουν με αυτή τη μετακίνηση. Τίποτε.

Το άλφα και το ωμέγα του πολιτισμού είναι η ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης. Ούτε αυτή γλύτωσε από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ. Δεν γνωρίζουμε άλλο κράτος, που θέλει να λέγεται σύγχρονο και πολιτισμένο, που να άσκησε δίωξη εναντίον εκπαιδευτικού για τα έργα που ζωγραφίζει στον ελεύθερό του χρόνο.

Έβγαιναν οι συνάδελφοι βουλευτές του ΔΗΣΥ και ωρύονταν, γιατί κάποιος ζωγράφισε τον Χριστό γυμνό. Ευτυχώς, δεν έτυχε να δουν την τοιχογραφία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Πλατεία Γεροσκήπου, όπου απεικονίζεται γυμνός ο Χριστός, θα ασκούσαν δίωξη στον τοίχο, τον εκκλησιαστικό επίτροπο και ποιος ξέρει σε ποιον άλλον.

Τραγελαφικές καταστάσεις.

Το ΑΚΕΛ θα επιμένει να θέτει το ζήτημα του πολιτισμού ψηλά στις προτεραιότητές του.

Θα επιμένει στην σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό, με διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανομή τους.

Στη ριζική αναθεώρηση των κριτηρίων για επιχορήγηση των Φορέων του Πολιτισμού, μακριά από λογικές «ανταγωνισμού» και «αγορών».

Το ΑΚΕΛ θα επιμένει στην θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των Φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

Στην συντήρηση, αναβάθμιση και ανέγερση νέων πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών.

Επιμένουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε την ουσιαστική στήριξη της καλλιτεχνικής και συγγραφικής δραστηριότητας, την εμβάθυνση της καλλιτεχνικής παιδείας, την ουσιαστική στήριξη των καλλιτεχνών, των ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Δικαιώματα, τα οποία πρέπει να διασφαλίζονται μέσα από το αναμενόμενο νομοσχέδιο κατοχύρωσης του επαγγέλματος του καλλιτέχνη.

Πάμε τώρα στο άλλο κεφάλαιο. Αθλητισμός.

Ο μαζικός, λαϊκός αθλητισμός έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό από την κυβερνητική πολιτική που αν επισκεφτεί κανείς τις γηπεδικές και αθλητικές εγκαταστάσεις θα νομίζει ότι σταμάτησε ο χρόνος. Ακόμα και εδώ, η κυβέρνηση λειτουργεί με άλλες σκοπιμότητες. Τα ημέτερα σωματεία ευλογούνται, τα υπόλοιπα αφήνονται στην τύχη τους.

Εκατοντάδες νεαροί αθλητές αγωνίζονται στην κυριολεξία μόνοι τους, δίχως τη στήριξη που θα έπρεπε να έχουν, δίχως την ηθική και υλική στήριξη που πρέπει να έχουν τα νέα ταλέντα. Η μόνη περίπτωση να τους θυμηθούν οι κυβερνώντες είναι μόλις διακριθούν. Τότε θα σπεύσουν όλοι να τους συγχαρούν. Δεν τους ρωτούν όμως, τι πέρασαν, πώς κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εκεί. Οι πλείστοι από αυτούς θυσιάζουν και θυσιάζονται, δουλεύουν, στερούνται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους για να πετύχουν στο άθλημά τους.

Μα όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, οι κυβερνώντες τρέχουν μόνο για το επικοινωνιακό κέρδος.

Ποιός ξεχνά τις συσκέψεις επί συσκέψεων που οργάνωνε ο κ. Αναστασιάδης για να πατάξει τη βία στα γήπεδα; Και τί έγινε τελικά; Ψηφίστηκε ένας τρομονόμος για τη βία στους αθλητικούς χώρους, με πολλές πρόνοιές του αντικειμενικά ανεφάρμοστες, που μετέφερε απλώς τη βία εκτός των αθλητικών χώρων. Είχαμε και εδώ τα τραγελαφικά: τη μοναδική φορά που δοκιμάστηκε μέχρι σήμερα η αποτελεσματικότητα της κάρτας οπαδού, η Αστυνομία συνέλαβε λάθος άτομα.

Το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα που θεμελίωσε στον τόπο τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό και συνεχίζει να εργάζεται για την αναβάθμισή του. Γι’ αυτό επιμένουμε στη θέσπιση ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια εξυγίανσης του κυπριακού αθλητισμού σε ολόκληρο το φάσμα του. Γι’ αυτό επιμένουμε στην ενίσχυση της δια βίου άθλησης, την ενίσχυση των φορέων του κοινωνικού αθλητισμού, την εκπόνηση προγραμμάτων για στήριξη των τοπικών συλλόγων και προώθηση αθλημάτων χαμηλού κόστους. Γι’ αυτό επιμένουμε στην ενίσχυση της στήριξης των ακαδημιών στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον ΚΟΑ, δίνοντας κίνητρα για ανάπτυξή τους και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αθλητικών υποδομών για ενίσχυση του κοινωνικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Πριν αφήσω το βήμα, να προσθέσω μόνο μια κουβέντα για κάποια προγράμματα κοινωνικών παροχών. Γιατί παρακολουθούμε συχνά την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να πανηγυρίζουν για κοινωνικές παροχές, που δήθεν δίνουν.

Τις εξαγγέλουν, ναι. Κάθε χρόνο με «ζήτω» και «μπράβο». Αλλά δεν τις δίνουν ή τις έχουν μειώσει.

Ένα παράδειγμα: Από το κονδύλι που αφορά στη φοιτητική χορηγία απομένει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό αδιάθετο.

Το ποσό αυτό μπορεί να διατεθεί μέσω των φοιτητικών επιδομάτων σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Ως ΑΚΕΛ καταθέτουμε τροπολογία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Άστε που τα εν λόγω κονδύλια, αποτελούν κοινωνική ανάγκη να αυξηθούν. Επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, μειώθηκαν συνολικά κατά 24 εκατομμύρια ευρώ, άρα μειώθηκαν και οι δικαιούχοι.

Τα ίδια και στην προσφυγική πολιτική. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας πουν οι κυβερνώντες τα αποτελέσματα των στεγαστικών σχεδίων για τους εκτοπισμένους. Να μας πουν πόσες αιτήσεις εγκρίθηκαν.

Πανηγυρίζουν για τα κονδύλια που διαθέτουν, για τα σχέδια που εκπονούν, όμως πόσοι τελικά είναι οι δικαιούχοι; Βάζουν τέτοια κριτήρια και τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε ο παραπάνω κόσμος να μην δικαιούται να λάβει στήριξη. Έτσι εξοικονομούν και τα κονδύλια που διαφημίζουν και πανηγυρίζουν ότι δημιουργούν πλεονάσματα.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού είναι η Κυβέρνηση που έδωσε τα λιγότερα στους πρόσφυγες. Που άφησε τους εκτοπισμένους, τις μαυροντυμένες μάνες και γιαγιάδες να υποφέρουν ξεχασμένοι από το κράτος, πολλές εγκλωβισμένους στα διαμερίσματά τους σε πολυκατοικίες χωρίς ανελκυστήρες.

Όπως αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες, μικρά παιδιά, να στοιβάζονται μέσα τα κέντρα κράτησης σε άθλιες συνθήκες, έτσι αφήνει και τους συνοικισμούς στο έλεος του χρόνου, ώσπου να καταρρεύσουν. Άλλο ένα τρανό παράδειγμα της ταξικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Συναγερμού. Για τους πλούσιους ξένους έχει διαβατήρια και πύργους, για τους φτωχούς, Κύπριους ή ξένους, έχει ετοιμόρροπους συνοικισμούς και Πουρνάρες.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού είναι η Κυβέρνηση που πανηγυρίζει επειδή έστησε στέκια για τον τζόγο σε όλες τις επαρχίες. Ποιός ξεχνά τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΗΣΥ, σε μια δήλωση που κουβαλά μαζί της κομμάτι από το αξιακό φορτίο της δεξιάς, να περηφανεύεται για την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην ιστορία της Κύπρου, το καζίνο! Δεν έχουμε σύγχρονη βιβλιοθήκη, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει σκαλώσει, αλλά περήφανοι ανακοινώνουμε ότι έχουμε ρουλέτα.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού είναι η Κυβέρνηση που άφησε τον μαζικό, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να μαραζώνει εξαιτίας της πολιτικής της, που τον άφησε να τον διαλύσουν οι συνέπειες της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού είναι η Κυβέρνηση που ξέχασε ότι τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια, έστησε συρματοπλέγματα στον Αστρομερίτη και επί των ημερών της βρέθηκαν Ελληνοκύπριοι να διανοούνται να προτείνουν λύση δύο κρατών.

Για όλους αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, ευχή μας είναι η νέα χρονιά να είναι ο προάγγελος της προοδευτικής αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος μας.

Καλές Γιορτές σε όλους.

Οι αγώνες μας, η σκέψη μας, η αλληλεγγύη μας, σε όλους αυτούς που δύσκολα θα βάλουν ψωμί στο τραπέζι τους.

Μακάρι ο νέος χρόνος να φέρει Ειρήνη και Ανθρωπιά.

Ευχαριστώ.

 

PREV

Ομιλία Γιώργου Κουκουμά, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022

NEXT

Ομιλία Νίκου Κέττηρου, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022