Home  |  Βουλή   |  Ομιλία Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, στην Ολομέλεια της Βουλής

Ομιλία Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, στην Ολομέλεια της Βουλής

Δεν θα ασχολούμουν με την Χρυσή Αυγή της Κύπρου. Οι τελευταίες παρεμβάσεις, όμως, με αναγκάζουν να πω ότι χίλιες φορές βεβαίως προτιμότερες, αναγκαίες, χρήσιμες οι κατασκηνώσεις της ΕΔΟΝ για τις οποίες είμαστε περήφανοι, γιατί αυτό που μαθαίνουν εκεί οι νέοι μας είναι πρώτα από όλα να έχουν κριτική σκέψη, να αμφισβητούν τους πάντες και τα πάντα και όχι δόγματα, σε αντίθεση με τις ναζιστικές κατασκηνώσεις και τα ναζιστικά χαιρετίσματα του εκπροσώπου τύπου σε τέτοιες κατασκηνώσεις από τη Χρυσή Αυγή Κύπρου. Είναι ντροπής πράγματα αυτοί που έχουν καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση, η Χρυσή Αυγή και μαζί ο πυρήνας Κύπρου της Χρυσής Αυγής, να βάζουν στο στόμα τους το ΑΚΕΛ σε σχέση με φαινόμενα διαφθοράς.

Είναι ενδεικτικό με τι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, το ότι έχουν προτείνει την πλήρη αποκοπή των κονδυλιών, που αφορούν τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Αυτοί συνεχίζουν στο δρόμο που χάραξε ο μεγάλος Φύρερ.

Δεν είχα πρόθεση, κε Νεοφύτου να ξεκινήσω και τη φετινή ομιλία μου μαζί σας. Αλλά, δυστυχώς, όπως είπατε και εσείς δεν μας αφήνετε να αγιάσουμε. Ειδικά φέτος δεν ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου με τα όσα αναφέρατε στη δική σας ομιλία, γιατί βρίσκεστε σε μία εσωτερική διαδικασία για να επιλέξετε τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές που θα αναλάβει το έργο να συνεχίσει από εκεί που έμεινε ο κ. Αναστασιάδης. Συζητάτε ποιος θα είναι, το δεξί ή το αριστερό χέρι του κ. Αναστασιάδη; Όμως είμαι αναγκασμένος να πω γιατί σε τούτη τη διαδικασία συζήτησης επιλέξατε πολιτικές, αφοριστικές αναφορές, σε αντίθεση με αυτά που μας είπατε πέρσι. Τα σπαθιά στα θηκάρια μας είπατε. Και πρόπερσι, να σταματήσουμε να ρίχνουμε πέτρες ο ένας στον άλλο και με τούτες να κτίσουμε γέφυρες.

Φαίνεται οι σκοπιμότητες και οι επικοινωνιακές ανάγκες της περιόδου επέβαλλαν αναμόρφωση της επικοινωνιακής σας τακτικής και γι’ αυτό είδαμε και ακούσαμε όσα είπατε με αφοριστικό τρόπο απέναντι στο ΑΚΕΛ. Εμείς, βεβαίως, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα δεν θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, γιατί το κόμμα μας σε όλη την ιστορία του δεν πολιτευόταν ούτε με πέτρες, ούτε με σπαθιά. Δεν χύθηκε ποτέ αίμα από χέρια ΑΚΕΛικά. Μοναδικός μας γνώμονας ήταν και είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον των συμπατριωτών μας, της Κύπρου, του λαού μας, των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αυτών που υπηρετούμε πιστά.

Να πω εξ υπαρχής αυτό που λέχθηκε απαντώντας σε διάφορα σχόλια που ακούστηκαν και εδώ σε αυτήν την αίθουσα από συναδέλφους, αλλά και από μέσα μαζικής ενημέρωσης και αρθρογράφους ότι «μόνο όσοι θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό θα ενεργήσουμε υπεύθυνα». Μα καλά, όταν αναρίθμητες φορές εσείς καταψηφίζατε τους προϋπολογισμούς δρούσατε ανεύθυνα; Όταν πριν 10 χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης στις 13/10/2011 έλεγε ότι είναι πράξη ευθύνης η καταψήφιση του προϋπολογισμού, τι εννοούσε άραγε; Θέλετε να μας αναγκάσετε όταν διαφωνούμε κάθετα με τη φιλοσοφία των κυβερνητικών πολιτικών, αλλά και των πρακτικών γενικότερα αυτής της κυβέρνησης, να υπερψηφίζουμε τις πολιτικές σας και να μην καταθέτουμε την πολιτική μας στάση έντονης διαφωνίας για τα όσα πράττετε ή παραλείπετε να πράξετε; Αυτονόητες οι απαντήσεις, αλλά κάποιοι επιμένουν.

Ενοχληθήκατε κε. Νεοφύτου από τις αναφορές του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, για ετσιθελισμό αυταρχισμό και καθεστωτικές πρακτικές της διακυβέρνησης και διακηρύξατε πολλές φορές στην ομιλία σας ότι ήσαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης. Προφανώς θεωρείτε επίτευγμα και είσαστε περήφανοι και σε ότι αφορά την επίδειξη σεβασμού από πλευράς σας στην κοινωνία και στους θεσμούς. Είστε περήφανοι για την διάθεση διαλόγου και συνεννόησης που επιδεικνύετε. Ποια είναι η αλήθεια, διότι πρέπει να πούμε τις αλήθειες. Έτσι ενεργείτε; Έτσι ενεργήσατε όταν πριν λίγες μέρες στη Βουλή όλα τα κόμματα ψηφίσαμε για τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα; Μας σεβαστήκατε όλους τους υπόλοιπους;

Δεν θα πάω στα πιο παλιά, θα αναφερθώ στα πιο πρόσφατα παραδείγματα. Είχαμε ομόφωνες αποφάσεις και δικές σας, και ο Πρόεδρος τις ανέπεμψε ή τις ανέφερε. Έτσι καταλαβαίνετε το διάλογο, τη συναίνεση και τον αλληλοσεβασμό; Εκλέγηκε αυτή η Βουλή, ποια ήταν η πρώτη πολιτική της πράξη; Να απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου για την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Και πάλι όλα τα υπόλοιπα κόμματα πλην από εσάς.

Πως αντιδράσατε τώρα για την τοπική αυτοδιοίκηση; Όταν όλα τα κόμματα πλην εσάς ή οι περισσότεροι, η πλειοψηφία για να ακριβολογώ, επιδιώκουν κάτι διαφορετικό, γιατί έτσι αντιλαμβάνονται την προοδευτική μεταρρύθμιση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανασύρατε μια πρόταση η οποία δεν κατατέθηκε ποτέ στο δημόσιο διάλογο, να πάμε σε πέντε Δήμους, σε μια προσπάθεια να τουμπάρετε τη μεταρρύθμιση αν δεν γίνει το δικό σας, αν δεν επιβληθεί η δική σας θέση. Ετσιθελισμός, αυταρχισμός, καθεστωτικές πρακτικές.

Αντίστοιχα, έτσι ενεργήσατε και απέναντι στους θεσμούς. Παύσατε ή επιδιώξατε να παύσετε Αρχηγό και Υπαρχηγό Αστυνομίας, κεντρικούς τραπεζίτες. Ξεκινήσατε διαδικασία ποινικής διερεύνησης εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα επειδή τόλμησε να οδηγήσει στο Δικαστήριο μετά από ποινική έρευνα τον άριστο των αρίστων, τον Ρίκο Ερωτοκρίτου. Αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο να κάνει ποινική έρευνα σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα. Τότε, σας είπε «ντροπή». Έτσι αντιλαμβάνεστε τους θεσμούς. Επειδή ο Γενικός Ελεγκτής, έστω και αργοπορημένα, ήθελε να κάνει τη δουλειά του σε σχέση με τη σαθρή βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων, επιδιώξατε να τον παύσετε επίσης, να τον πάρετε στο Ανώτατο. Απειλή η οποία δεν έχει αποσυρθεί μέχρι και σήμερα που μιλούμε.

Αυτές οι νοοτροπίες μεταφράζονται σε διάφορα επίπεδα. Φέρατε νομοσχέδιο για τις μολυσματικές ασθένειες. Παρακάμπτεται πλήρως η Βουλή και οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία θα μπορεί να αποφασίζει τι είναι μολυσματική ασθένεια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, τους ειδικούς και να αναστέλλει την προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Έτσι οδηγήσατε σε διχασμό και πόλωση σε σχέση με την πανδημία. Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι μέσω του εμβολιασμού και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας. Αλλά πρέπει την ίδια ώρα να τηρούνται οι αρχές της αναλογικότητας. Ο αυταρχισμός και η επιβολή δεν θα λύσουν τα προβλήματα, ούτε θα πείσουν τους αρνητές.

Πόσο συναινετικά λειτουργήσατε και με πόσο σεβασμό απέναντι στην κοινωνία φαίνεται από το ότι δεν έμεινε επαγγελματική ομάδα που δεν απαξιώσατε. Απαξιωτικά αναφερόσασταν στα γιατρούθκια, σε αυτούς που μας έσωσαν, μας στήριξαν, που έβαλαν τις πλάτες τους με αυτοθυσία για αντιμετωπιστεί η πανδημία, γιατί τους στείλαμε στον πόλεμο χωρίς πολεμοφόδια, γιατί οδηγήσατε κυριολεκτικά σε κατάντια τα δημόσια νοσηλευτήρια αντί να τα αναβαθμίσετε. Αλλά στάθηκαν εκεί στην πρώτη γραμμή και βεβαίως συνέβαλαν καθοριστικά σε ότι αφορά την αναχαίτιση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Γιατρούθκια, νοσοκομούθκια, τα ίδια είπατε και για τους οδηγούς των λεωφορείων όταν διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους, τα ίδια είπατε απαξιωτικά και για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και γενικότερα.

Πως σέβεστε την κοινωνία; Σας λένε όλοι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλα τα κόμματα πλην από εσάς, να αναστείλετε τις εξετάσεις των τετραμήνων. Δεν λαμβάνετε κανένα υπόψη. Ετσιθελισμός και αυταρχισμός, αποφασίζομε και διατάσσομε.

Αλλά η αντίληψη σας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και για τις ελευθερίες φάνηκαν όταν εν έτη 2021 επιχειρήσετε να διώξετε ένα ζωγράφο που ζωγράφισε στον ελεύθερο του χρόνο, σχίσατε σελίδες από βιβλία, χρησιμοποιήθηκε απαράδεκτη, καταδικαστέα βία απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, μπουκάρατε σε σπίτι για ένα parody account στο twitter και για μια ανάρτηση που έγινε. Τραγικές καταστάσεις. Λοιπόν, εσείς δικαιούστε να είστε περήφανοι γι’ αυτά τα επιτεύγματα σας απέναντι στο κράτος δικαίου, απέναντι στους θεσμούς. Εμείς, όμως, και νομίζω η πλειοψηφία των πολιτών και του λαού μας αισθάνονται ντροπή για το σημείο που έχετε φέρει τα πράγματα.

Να περάσω και στα επιτεύγματα σας στην οικονομία, ξεκινώντας γιατί οφείλουμε να σας συγχαρούμε για όλα αυτά που παρουσιάσατε ως επιτεύγματα, δίνοντας το μήνυμα ότι παρά τα όποια προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, τα πράγματα εξελίσσονται θαυμάσια, εξαιρετικά, περίφημα. Συγχαρητήρια, λοιπόν, για το μέγα επίτευγμα σας να υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας να κουρέψετε τις καταθέσεις του κόσμου, εξαιρουμένων βεβαίως των συμπεθέρων και άλλων φίλων.

Συγχαρητήρια και δικαιούστε να αισθάνεστε περήφανοι που υλοποιήσατε τη δέσμευση σας να επιστρέψετε μέρος έστω των λεφτών των κουρεμένων καταθετών και των κατόχων αξιογράφων.

Συνεπακόλουθα, συγχαρητήρια που πολλαπλασιάσατε τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα οποία καμώνεστε ότι έπαψαν να υπάρχουν, αφού προφανώς πάψατε να έχετε καλή σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Συγχαρητήρια που από τσιαλιαδόροι της τραπεζικής ληστείας, που αυτή ευθύνεται για την καταστροφή της οικονομίας, που έφερε τις υποβαθμίσεις, που οδήγησε στο μνημόνιο- το ιδεολογικό σας μανιφέστο κατά τον κ. Γεωργιάδη- παραμένετε μέχρι σήμερα συνεπείς υπηρέτες του τραπεζικού κεφαλαίου, έστω κι αν το 2014 ο κ. Νεοφύτου έλεγε ότι κουράστηκε να ψηφίζει νόμους υπέρ των τραπεζών. Συνεχίζετε αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα.

Συγχαρητήρια, γιατί δέκα χρόνια και πλέον από την τραπεζική κρίση ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, μαζί βεβαίως με το δυσθεόρατο ιδιωτικό χρέος, το οποίο απλώς άλλαξε χέρια και μεταφέρθηκε μεγάλο μέρος του στις εταιρείες εξαγοράς. Είναι μια απόδειξη και αυτή για το ποιος κατάστρεψε την οικονομία. Δεν ξεφύγαμε ακόμα.

Συγχαρητήρια και μπορείτε να είσαστε περήφανοι που την ώρα της βαθιάς ύφεσης από το ‘13 και μετά, επιλέξατε να φορτώσετε τα βάρη στους πολλούς μη προνομιούχους, προστατεύοντας τους λίγους προνομιούχους. Αλλά και γιατί την ώρα, που ως αναμενόταν, ξεκίνησε το μεγάλωμα της οικονομίας, η ανάπτυξη, φροντίσατε να επωφεληθούν πρώτιστα τα κέρδη των λίγων, τα οποία στα χρόνια που κυβερνάτε αυξήθηκαν κατά €1700 εκατ. ενώ το μερίδιο των μισθωτών έχει μειωθεί σημαντικά.

Συγχαρητήρια και μπορείτε να επαίρεστε που βάλατε λουκέτο στο Συνεργατισμό, αυτή τη μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, την ώρα που λέγατε ότι ήταν σε καλύτερη θέση από τις εμπορικές τράπεζες.

Συγχαρητήρια που φορτώσετε τους Κύπριους πολίτες με €8 δισεκατομμύρια υποχρεώσεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι στο δημόσιο χρέος, πράγμα που μας βρήκε ανέτοιμους να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αποτελεσματικότερα. Και επειδή αναφέρομαι στην πανδημία και εδώ το τίμημα που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι ήταν πολύ μεγάλο.

Επειδή είχε δίκαιο χθες ο κ. Κουλλάς όταν έλεγε ότι πρέπει να κάνουμε τις συγκρίσεις, να ξαναδώσω τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Είχαμε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων στα χρόνια της πανδημίας την περίοδο των λουκέτων και τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την κρατική στήριξη. Και αυτά τα λένε τρίτοι, δεν τα λέμε εμείς μεταξύ μας. Πρέπει να τερματιστεί η εξιδανίκευση της κατάστασης και η ωραιοποίηση.

Συγχαρητήρια που βάλατε λουκέτο στη Cyprus Airways και μας αφήσατε χωρίς εθνικό αερομεταφορέα, που ξεπουλήσατε το κύριο εμπορικό λιμάνι της χώρας και από όσα μας λένε όλοι οι εμπορευόμενοι επιχειρηματίες έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 10% τα τέλη και έχει χειροτερεύσει η ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρεται. Αυτή είναι πραγματικότητα. Δεν την ανακαλύπτουμε εμείς, την καταγγέλλουν αυτοί που επηρεάζονται και εννοείται ότι το τελικό κόστος το πληρώνει ο κόσμος, οι καταναλωτές.

Έχω πάρα πολλά άλλα να πω. Ξέρετε, όμως, όσα και να λέμε εμείς επειδή αναφερόμαστε στην οικονομία, ο κόσμος έχει αλάνθαστο κριτήριο. Και το κριτήριο του είναι η τσέπη του. Ξέρει αν περνά καλά. Ξέρει αν εξελίσσονται όλα θαυμάσια και περίφημα στο νοικοκυριό του. Δεν χρειάζεται να πει ο Λουκαΐδης και το ΑΚΕΛ ότι οι μισοί των εργαζομένων- αφήνω έξω τις ευάλωτες ομάδες, τους συνταξιούχους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους λήπτες επιδομάτων κτλ- έχουν εισοδήματα μικτά κάτω των €1500. Και από εκείνους οι μισοί κάτω των €1000. Υπάρχουν νέοι όχι των €800, αλλά των €500, των €600, των €700. Οι οποίοι όμως έχουν να πληρώσουν ρεύμα, τηλέφωνα, άδειες και ασφάλειες αυτοκινήτων, νερά, αποχετεύσεις, σταθερές δαπάνες. Έχουν να ντύσουν, να ταΐσουν κοπελλούθκια, να πληρώσουν φροντιστήρια. Πολλοί από αυτούς έχουν να πληρώσουν δάνεια ή ενοίκια τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Με την ακρίβεια να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα βγάζουν πέρα; Δεν χρειάζεται κανένας από μας να τους το πει. Ούτε στα μισά του μήνα δεν φτάνουν και τελειώνουν τα λεφτά. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Τα επιτεύγματα σας, αφορούν και τους ανθρώπους του πολιτισμού, οι οποίοι παραμένουν φτωχοί συγγενείς και τα πράγματα έγιναν χειρότερα για αυτούς, γιατί τους αφήσετε στο έλεος του Θεού την περίοδο της πανδημίας. Αυτά λένε οι ίδιοι.

Τα επιτεύγματα σας αφορούν και την Υγεία.

Κύριε Νικόλα Παπαδόπουλε πρέπει να προβληματιστείτε όταν για αυτό το θέμα ειδικά συμφώνησε πλήρως μαζί σας ο κ. Νεοφύτου. Γίνεται συνεχώς το ίδιο λάθος. Η δαπάνη για το ΓΕΣΥ εκτιμάται στο €1,27 δισ όπως προϋπολογίστηκε. Εσείς αναφέρεστε στις εθνικές δαπάνες υγείας στο €1,8 δις. Υπάρχει πλεόνασμα, ταμειακό υπόλοιπο €300 εκατ. Είναι σφαιρικός ο προϋπολογισμός και υπολογίστε ότι απώλεσε €240 εκατομμύρια, που αφορούν €120 εκατ. την τρίμηνη αναστολή της εφαρμογής των ποσοστών εισφοράς και €120 εκατ. λόγω μείωσης των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας. Σε αυτά προσθέστε και €30 εκατ. τα οποία πληρώνει το ΓΕΣΥ για να καλύψει τις δαπάνες για τους ασθενείς covid. Εκεί που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και το οποίο καταγγέλλουμε είναι η κατάσταση στο Δημόσιο Τομέα Υγείας, που είναι τραγική και αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης ΔΗΣΥ. Έχουμε τις μισές κατά κεφαλή δαπάνες στην υγεία συγκριτικά με αυτές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και σήμερα που έχουν αυξηθεί λόγω ΓΕΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου στην ομιλία του αναλώθηκε στα θέματα της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, το Σχέδιο Νέα Κύπρος. Είσαστε οι λιγότερο κατάλληλοι για να υλοποιήσετε αυτό το Σχέδιο, αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που είναι τα χειρότερα όλων των τελευταίων χρόνων σε ότι αφορά την υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού. Ένα στα τρία έργα που συμπεριλαμβάνεται δεν υλοποιείται.

Αυτό αποδεικνύουν και μια σειρά από άλλα δεδομένα. Οι συνολικές δαπάνες για περιβαλλοντική προστασία στο Δημόσιο μειώθηκαν δραστικά. Από στοιχεία που έχουμε από 0,53% του ΑΕΠ που ήταν, μειώθηκαν σε 0,3%. Την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 0,8%. Θυμηθήκατε την πράσινη μετάβαση μετά από 9 χρόνια που κυβερνάτε, όταν η χώρα μας βρίσκεται για διαδικασία επί παραβάσει σε ότι αφορά την ελλιπή προστασία περιοχών Natura και τη διαχείριση των αποβλήτων. Ούτε το 1/3 των πράσινων σημείων που οφείλατε να κάνετε δεν τα κάνατε. Που πληρώνουμε €150 εκατ. για εκπομπές ρύπων. Που κατεβάσατε τον κόσμο στο δρόμο για την προστασία του Ακάμα. Γιατί θα τον οδηγήσετε σε καταστροφή. Ναι, υπάρχει τρόπος να στηριχθούν ουσιαστικά οι κάτοικοι της περιοχής χωρίς να καταστρέψουμε αυτό το διαμάντι που έχουμε, το οποίο μπορεί να αποτελέσει και πηγή εσόδων για τις κοινότητες της περιοχής.

Θα συμφωνήσω σ’ ένα πράγμα μαζί σας κε. Νεοφύτου. Η πιο σημαντική μεταρρύθμιση θα είναι η λύση του Κυπριακού. Όχι χωρίς κινδύνους, όχι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με πολύ λιγότερους κινδύνους από αυτούς που αντιμετωπίζουμε σήμερα και είναι θανάσιμοι. Αλλά και γιατί πρέπει να ελευθερώσουμε τον τόπο μας. Πρέπει να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας. Να τερματιστεί η κατοχή.

Θέλετε να πείτε ότι είστε περήφανοι για τα επιτεύγματα σας στο Κυπριακό που το φέρατε στο χειρότερο σημείο που βρέθηκε ποτέ; Που φλερτάρατε με τη λύση δύο κρατών, αν είναι ποτέ δυνατόν! Που δώσατε την δυνατότητα στην Τουρκία να παρουσιάζεται αθωωμένη; Δεν είναι το ΑΚΕΛ που αθώωσε την Τουρκία σε οποιαδήποτε περίπτωση. Με την πολίτικη, τους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς σας οδηγήσατε τη διεθνή κοινότητα όχι απλώς να αθωώσει και να αποενοχοποιήσει την Τουρκία, αλλά να την εγκωμιάζει για την στάση που τήρησε, την ώρα που χάθηκε με ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Που θα μας απάλλασσε από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Δικαιούστε να αισθάνεστε περήφανοι για το διεθνή διασυρμό της χώρας μας σε ότι αφορά το κεφάλαιο διαφθορά. Η κοινή γνώμη έχει κατασταλάξει ότι έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Εσείς μπορείτε να περηφανεύεστε. Εμείς θέλουμε μια άλλη Κύπρο που θα κάνει πραγματικά περήφανο το λαό μας, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, την κοινωνία ολόκληρη. Και ασφαλώς αυτή την Κύπρο που θα μας κάνει όλους περήφανους δεν μπορεί να τη φέρει είτε το δεξί, είτε το αριστερό χέρι του Νίκου Αναστασιάδη, που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται προοδευτική αλλαγή και εμείς θα εργαστούμε σκληρά με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν μας το επιτρέψουν, για να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Εύχομαι και ελπίζω και κανένας μας δεν θα δικαιολογείται αν δοθεί η δυνατότητα στο Δημοκρατικό Συναγερμό και τρίτη φορά να εκμεταλλευτεί λάθη, αδυναμίες, παραλείψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η δουλειά είναι στο χέρι μας. Αυτό απαιτεί η ήδη υπαρκτή κοινωνική πλειοψηφία που θέλει και επιζητεί την κοινωνική αλλαγή.

PREV

Ερώτηση Γιώργου Κουκουμά για τα κονδύλια προς το Ίδρυμα Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα - Διγενή και το Μουσείο Διγενή

NEXT

18η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών