Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την Εργατική Πρωτομαγιά

 

Τιμή και αγώνας είναι το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς προς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Κύπρου και όλου του κόσμου. Τιμούμε την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο και όλους τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατιάς σε κάθε γωνιά της Γης που με το αίμα και τις θυσίες τους άνοιξαν το δρόμο της οργάνωσης, της πάλης και των κατακτήσεων. Αγωνιζόμαστε για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων, για αξιοπρεπείς όρους εργασίας, για προάσπιση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στην οργάνωση, για στήριξη των ανέργων. Αγωνιζόμαστε μέσα κι έξω από τη Βουλή. Στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους των κινητοποιήσεων. Με οργάνωση και συλλογικούς αγώνες στην σκαλωσιά, στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στο κατάστημα.

Το ΑΚΕΛ απευθύνει χαιρετισμό σε ολόκληρη την εργατική τάξη, σε όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας. Απευθύνουμε μήνυμα οργάνωσης και αντεπίθεσης, γιατί η πανδημία και η διαχείριση που επέλεξε η κυβέρνηση για αυτή έχει οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους. Ο τόπος μας βρίσκεται μπροστά από ένα νέο κύμα ανεργίας, φτώχειας και μαζικών λουκέτων μικρών επιχειρήσεων. Τώρα είναι η ώρα να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Συναγερμού και στη μεγαλοεργοδοσία ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να ξαναφορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τους μικροεπιχειρηματίες, τη νέα γενιά του τόπου. Οι διεκδικήσεις του ΑΚΕΛ για νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, για κάλυψη όλων των εργαζομένων με ελάχιστους έστω όρους εργασίας, για πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και της αγοράς υπηρεσιών είναι επιτακτικά αναγκαίες προκειμένου να υψωθεί ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς το ΑΚΕΛ αποτίνει φόρο τιμής στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αγωνιστές που θεμελίωσαν το εργατικό κίνημα της Κύπρου, που πέτυχαν τις πρώτες μεγάλες κατακτήσεις οι οποίες άλλαξαν τις ζωές των εργαζομένων του νησιού, που έγραψαν την Ιστορία των κοινών ταξικών αγώνων του τόπου μας, την οποία διέκοψε με το αίμα και τη βία ο σοβινισμός, η κατοχή και η διχοτόμηση.

Σήμερα, μετά και την κατάληξη της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη διατρανώνουμε ότι ο λαός, και δη ο εργαζόμενος λαός της Κύπρου ένθεν κι ένθεν του συρματοπλέγματος, δεν έχει κανένα συμφέρον να συμβιβαστεί με το διχοτομικό-κατοχικό στάτους κβο πάνω στο οποίο παρασιτούν ισχυρά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα. Ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μόνο συμφέρον έχει από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Για μια πατρίδα ανεξάρτητη, ελεύθερη κι ενωμένη. Χωρίς την κατοχή, τα οδοφράγματα και τα συρματοπλέγματα.

Το ΑΚΕΛ τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά με την υπόσχεση ότι θα υπερασπιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αυτών δηλαδή που πραγματικά κινούν την οικονομία και παράγουν τον πλούτο. Η δύναμη του Κόμματος των εργαζομένων μέσα κι έξω από τη Βουλή είναι δύναμη των ίδιων των εργαζόμενων, των αιτημάτων και των δικαίων τους. Με αυτή την υπόσχεση καλούμε τους εργαζόμενους του τόπου να ανταποκριθούν στην έκκληση της ΠΕΟ και να υψώσουν στα μπαλκόνια τους αύριο,  μέρα της Πρωτομαγιάς, την κόκκινη σημαία της εργατιάς και των αγώνων της.

Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!

30/04/2021

PREV

Για την κατάληξη της Άτυπης Συνάντησης στη Γενεύη

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς