Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς

Κι αυτή την Πρωτομαγιά την τιμούμε σε συνθήκες πανδημίας. Θεωρούσαμε ότι πέρσι θα ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που θα τιμούσαμε τη μέρα των εργαζομένων συμβολικά, λίγα άτομα, με κατάθεση στεφάνων.

Δυστυχώς η ανικανότητα των κυβερνώντων να διαχειριστούν την πανδημία μάς αναγκάζει και φέτος να μαζευτούμε λίγοι για να την τιμήσουμε συμβολικά.

Δε μας εμποδίζει όμως κανένας να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους έστω κι έτσι.

Η πανδημία αποκάλυψε ξανά τη σημασία που έχει για την κοινωνία η διασφάλιση, η προστασία και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Είναι αίτημα και απαίτηση μας η δημόσια υγεία να ενισχυθεί και όχι να αφεθεί να καταρρεύσει για να ανοίξει ο δρόμος για ξεπούλημα της.

Η πανδημία πρόσθεσε στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πλειοψηφία της κοινωνίας. Το ΑΚΕΛ δεν έκλεισε τις πόρτες του ούτε και μια μέρα. Μέσα στις δύσκολες, πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να παραμείνουμε εκεί που μας έταξαν οι αρχές και οι σκοποί μας. Στην πρώτη γραμμή, μαζί με τον κόσμο.

Ακριβώς επειδή ξέρουμε τα προβλήματα, επειδή τα ζούμε, είμαστε σε θέση να προτείνουμε αυτό που έχει ανάγκη ο λαός.

Η λύση στα προβλήματα είναι οι σταθερές πολιτικές θέσεις, η πολιτική πρόταση που δίνει διέξοδο. Το κρίσιμο δεν είναι τι λέει ο καθένας λίγο πριν τις εκλογές. Αλλά ποια είναι η διαχρονική του θέση. Τι λέει και τι κάνει πριν τις εκλογές αλλά κυρίως, τι κάνει μετά τις εκλογές.

Το ΑΚΕΛ είναι σταθερά παρόν. Σταθερός υπερασπιστής των προσδοκιών και των αναγκών του λαού και των εργαζομένων. Και παλεύει γι΄αυτές μέσα και έξω από τη Βουλή. Πάντοτε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ.

Γι΄αυτό και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή εργαζόμαστε για την προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων για τους εργαζόμενους και τους πολλούς. Για δημιουργία μηχανισμού για τη νομοθετική κατοχύρωση κατώτατων μισθών και δικαιωμάτων εκεί που δεν υπάρχουν συμβάσεις, υποχρεωτική εφαρμογή της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης σε όλους τους κλάδους και νομική κατοχύρωση της υπεροχής της έναντι του  ατομικού συμβολαίου, επιδότηση με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια του ενοικίου  όσων νοικοκυριών δεν διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη. Για πληρωμένη  γονική άδεια στο ύψος  του επιδόματος  ασθενείας, επίδομα για κάλυψη κόστους φροντίδας παιδιού σε βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς ή παιδικές λέσχες,  στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων που εργοδοτούνται με ατομικά συμβόλαια και πολλά άλλα.

Το ΑΚΕΛ φιλοδοξεί να είναι η φωνή και η δύναμη των πολλών. Δύναμη για τους εργαζόμενους.

Δύναμη για την επανένωση της Κύπρου.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη ήταν δυστυχώς απογοητευτικό. Όσο αναμενόμενο κι αν ήταν λόγω των Τουρκικών απαράδεκτων αξιώσεων δεν παύει να είναι πολύ ανησυχητικό. Η τουρκική πλευρά κατάθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών. Αυτό μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση. Την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα περαιτέρω βήματα και ενέργειες μας. Να ξεκαθαρίσουμε το στόχο και τις προτεραιότητες. Να προβληματιστούμε για την τακτική που θα μας βοηθήσει στην επίτευξη τους. Με λογική και πολιτική σκέψη, όχι με συναίσθημα και συνθήματα. Να προβληματιστούμε πώς καθίστανται ανέφικτοι οι τουρκικοί στόχοι. Να αναλύσουμε αντικειμενικά γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Το ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας την πολιτική μας ευθύνη. Ελπίζουμε και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να αναλάβουν τη δική τους. Να συστρατευτούμε όλα τα κόμματα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Στην τελική ευθεία για τις Βουλευτικές Εκλογές κοιτάζουμε στα μάτια τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε Κύπριο που αγωνιά γι΄αυτόν τον τόπο και του ζητούμε να μας δώσει τη δύναμη για να γίνουμε η δύναμη του. Για να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Για να σηκώσουμε ανάστημα, να προστατεύσουμε όσα κέρδισαν οι προηγούμενες γενιές, για να κερδίσουμε το αύριο που ονειρεύονται οι επόμενες γενιές.

30/04/2021

PREV

Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την Εργατική Πρωτομαγιά

NEXT

Πασχαλινό μήνυμα του ΑΚΕΛ