Home  |  24o Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος   |  ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία: Η επόμενη μέρα, Του Χρίστου Τομπάζου

ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία: Η επόμενη μέρα, Του Χρίστου Τομπάζου

ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία: Η επόμενη μέρα

 

Του Χρίστου Τομπάζου*

 

Η παγκόσμια και ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκεται σήμερα σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. Οι ραγδαίες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η δραστική άνοδος της ακροδεξιάς, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Κύπρο, ιδιαίτερα σήμερα με την έκρηξη της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των ΜΚΔ.

Αναπόφευκτα λοιπόν το επικείμενο συνέδριο επιβάλλεται να εστιάσει με προσοχή όχι μόνο στην αποτίμηση της δράσης, αλλά κυρίως σε θέσεις, προτάσεις και πολιτικές που αφορούν το μέλλον. Οι θέσεις προς το συνέδριο καλύπτουν με επάρκεια τα ζητήματα, ωστόσο με αυτή μου την παρέμβαση θα ήθελα να εστιάσω συνοπτικά στα κυριότερα, όπως τα αντιλαμβάνομαι.

Το μεγάλο διακύβευμα, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες, είναι να εδραιωθεί ξανά ότι είμαστε η φωνή των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των ευάλωτων, των μη προνομιούχων. Η αντιμετώπιση της οριζόντιας απαξίωσης προς την πολιτική δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η επισφάλεια αγγίζει κυρίως τους μορφωμένους νέους, η κοινωνική ανισότητα βαθαίνει, η τεχνολογία μεταβάλλει την εργασία αλλά και την κοινωνική ζωή, ενώ ο αυταρχισμός, ο εθνικισμός και ο φασισμός κερδίζουν έδαφος. Χρειάζεται λοιπόν να απευθυνθούμε στην ψυχή του κόσμου. Να κερδίσουμε ξανά συνειδήσεις μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας αλλά ταυτόχρονα παράγοντας πολιτικές που θα συναντούν και θα απαντούν στα σημερινά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα θεωρώ ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζεται να εστιάσουμε στα πιο κάτω:

– Συνεχή προσπάθεια για ανανέωση χωρίς όμως απώλεια ταυτότητας. Χρειάζεται οι θέσεις που θα εγκριθούν από το συνέδριο να συνθέτουν ένα πλαίσιο που να εμπνέει, να ενώνει και να σπρώχνει σε δράση. Θέσεις που να στηρίζονται στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, του διεθνισμού και της ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα ικανές να απευθυνθούν στη νέα γενιά, με σύγχρονο λόγο και μέσα. Ο εκσυγχρονισμός δεν πρέπει να γίνεται με όρους αποποίησης της ιστορίας και φυσιογνωμίας, αλλά με εμβάθυνση των αρχών με νέα εργαλεία. Εργαλεία που θα συμβάλουν στην επικοινωνία κάτω όμως από την οπτική της διάχυσης των θέσεων και όχι της προσαρμογής ανάλογα με το πως ερμηνεύεται σε κάθε περίπτωση ως κυρίαρχη αντίληψη στη κοινωνία.

– Η πολιτική μας πρόταση για το Κυπριακό παραμένει επίκαιρη, αλλά χρειάζεται αναζωογόνηση. Η υπεράσπιση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως λύση επανένωσης της πατρίδας μας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ειλικρινή προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και επαναφοράς του διαλόγου με την κοινωνία. Όχι μόνο ως πολιτική θέση, αλλά ως μαζικό, λαϊκό αίτημα. Γίνονται πολλά σε αυτό τον τομέα, ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

– Χρειάζεται να επικοινωνήσουμε θέσεις και προτάσεις που ήδη έχουμε και θα ενισχυθούν εγκρίνοντας στο συνέδριο ένα κοινωνικό πρόταγμα, βασισμένο στη φυσιογνωμία του κόμματος μας. Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στήριξη της νεολαίας, βιώσιμη ανάπτυξη και στροφή προς ένα μοντέλο οικονομίας που βάζει τις ανάγκες της κοινωνίας πάνω από την αγορά. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στους εργαζόμενους στηρίζοντας τις διεκδικήσεις της ΠΕΟ. Ταυτόχρονα, πρέπει να δώσει λόγο και ρόλο στους ίδιους τους πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα που δεν συνδέονται οργανικά με το κόμμα, μέσα από δομές συμμετοχής που θα λαμβάνουν υπόψη τους προβληματισμούς των συνεργαζόμενων κοινωνικών δυνάμεων. Ήδη γίνεται με την Κοινωνική Συμμαχία ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και επέκτασης.

– Νομοτελειακά όπου η Αριστερά έχασε τη βάση της, όχι την εκλογική αλλά την οργανωτική, χάνει και τον λόγο ύπαρξής της αφού δεν θα διαφοροποιείται από τα αστικά κόμματα. Η σημαντική και ουσιαστική βελτίωση του οργανωτικού μηχανισμού με έμφαση στη λειτουργία των ΚΟΒ και τη δράση τους στις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα

Το ΑΚΕΛ δεν χρειάζεται απλά να προσαρμοστεί, να φτιασιδωθεί. Χρειάζεται να ηγηθεί, να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει, όπως είναι ο ιστορικός του ρόλος. Το επερχόμενο συνέδριο μπορεί και πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης μιας νέας συλλογικής πορείας, που θα οδηγήσει το κόμμα σε νέες επιτυχίες. Επιτυχίες που θα είναι προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας που προσβλέπει σε εμάς.

* ΚΟΓ ΠΕΟ, μέλος Κ.Ε ΑΚΕΛ

PREV

Πόλεμος – φασισμός και η Αριστερά, Του Κώστα Χριστοδουλίδη

NEXT

Τα συγκοινωνούντα δοχεία της διχοτόμησης και της επανένωσης, του Ηλία Δημητρίου