Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού σε εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού σε εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

14794051_1356000837767512_706930637_nΕίμαστε σήμερα όλοι εδώ στην πόλη-υπόδειγμα˙ στη Λεμεσό.

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε, πρώτα από όλα, το έργο μίας Δημοτικής Αρχής, που χρόνια τώρα αποδεικνύει στην πράξη τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αλλάζει τη μοίρα των τοπικών κοινωνιών˙ να αναβαθμίζει τις προοπτικές τους και να βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων τους.

Είμαστε εδώ για να στείλουμε στην Κύπρο ολόκληρη το μήνυμα ενός σχεδίου τοπικής ανάπτυξης που μπορεί να μετατρέψει τις πόλεις και τις κοινότητες αυτού του τόπου σε δυναμικά κύτταρα συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.  Σε κύτταρα αρμονικής συνεργασίας για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, του ανθρώπινου κεφαλαίου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Με σύγχρονες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών, με συστηματική μέριμνα για την ανταπόκριση στις καθημερινές τους ανάγκες, με υποδομές που προστατεύουν το περιβάλλον και αναδεικνύουν τον πλούτο του πολιτισμού μας.

Είμαστε εδώ στην αφετηρία της πορείας μας προς τις δημοτικές εκλογές για να καλέσουμε σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που, πέρα από ιδεολογικές προκαταλήψεις και κομματικές σκοπιμότητες, θέλουν να αγωνιστούν για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθρέφτης των ονείρων τους˙ ένα εργαλείο για την υλοποίησή τους˙ ένας λειτουργικός θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης, συλλογικής πρωτοβουλίας και αποτελεσματικής οργάνωσης της  κοινωνίας πολιτών.

Στη διάρκεια της 90χρονης ιστορίας του, το ΑΚΕΛ απέδειξε ότι η σχέση του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι περιστασιακή, δεν είναι αποσπασματική, δεν είναι επιλεκτική. Είναι σχέση οργανική, συνειδητοποιημένη, σταθερή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για το ΑΚΕΛ το DNA της παράδοσής, της πολιτικής και της στρατηγικής του για τον κυπριακό λαό.

Το Κόμμα μας έχει δώσει μάχες για την ενίσχυση του θεσμού˙ για τη διεύρυνση των εξουσιών, την αύξηση των αρμοδιοτήτων και για την επαρκή οικονομική στήριξή του.

Ό,τι έχει επιτευχθεί στη Λεμεσό τα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύει ένα απλό παράδειγμα για το ρόλο που επιμερίζουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι για το ΑΚΕΛ η αναγκαία συνθήκη για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών και για την απαλλαγή τους από τις στρεβλώσεις ενός κράτους και ενός πολιτικού συστήματος που όλοι σήμερα γνωρίζουμε πόσο αντιπαραγωγικό είναι.

Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντί να το αξιοποιήσει και να το εφαρμόσει, το ξήλωσε και το έβαλε στα συρτάρια μιας εξουσίας που περί άλλων τυρβάζει.

Με μεγάλη καθυστέρηση κατέθεσε τις δικές της διαφορετικές προτάσεις, που, όμως, απορρίφθηκαν ακόμα και από το ίδιο το κυβερνών κόμμα.

Στη συνέχεια πελαγοδρόμησε εξαγγέλλοντας διαφορετικά σενάρια, που κανένα τους, δεν κατέληξε στην προώθηση μιας προοδευτικής μεταρρύθμισης.

Σήμερα συνεχίζει στο δρόμο της υποβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της λιτότητας που αποστερεί από τις τοπικές κοινωνίες σημαντικούς πόρους και δυνατότητες προσφοράς ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών στο δημότη.

Τους τελευταίους μήνες εμείς ακολουθήσαμε τη δική μας πορεία προς τις τοπικές κοινωνίες και το μέλλον τους. Τους δώσαμε το λόγο και την ευκαιρία να υποδείξουν νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες,. Ανθρώπους που, ως υποψήφιοι Δήμαρχοι, θα μπορούσαν να συσπειρώσουν τους συμπολίτες τους σε μια προσπάθεια προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη βάση. Σε μια προσπάθεια υιοθέτησης μέτρων και δημιουργίας υποδομών με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνικής πρόνοιας, της στέγασης, της αναβάθμισης υποβαθμισμένων περιοχών, της ανάπτυξης προγραμμάτων στήριξης ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των νέων, των εργαζόμενων μητέρων, των ανέργων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τα ψηφοδέλτιά μας αποτελούν προϊόντα πρωτόγνωρων δημοκρατικών διαδικασιών και συλλογικών αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών.

Συνδυάζουν την εμπειρία δοκιμασμένων αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την καινοτομία και τον ενθουσιασμό νέων ανθρώπων με όρεξη για δουλειά, θέληση για δημιουργία και επίγνωση των ευθυνών που καλούνται να αναλάβουν σ’ αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μας καμπή.

Είναι τα σχήματα με τα οποία δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη τις προτάσεις μας για πιο αποτελεσματική, πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες στους πολίτες.

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι για μας η μεγάλη ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε, να ξαναγνωριστούμε, να ξανακουβεντιάσουμε.

Είναι η αφετηρία μίας νέας κοινής πορείας, μίας νέας πιο ελπιδοφόρας εποχής κοινών αποφάσεων και αγώνων.

Για να γυρίσουμε σελίδα κρατώντας από το παρελθόν τις σταθερές αρχές μας.

Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χτίζοντας όλοι μαζί τις νέες σχέσεις εμπιστοσύνης που θα μας επιτρέψουν να σπάσουμε  το φαύλο κύκλο των άγονων αντιπαραθέσεων για το χθες. Να ανοίξουμε τους ορίζοντες ενός καλύτερου πιο δημιουργικού αύριο.

Αφήνουμε πίσω μας αυτούς μιλούν για το παρελθόν για να μη μιλήσουν για  τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν το μέλλον των παιδιών μας.

Πάμε μπροστά μιλώντας καθαρά, σοβαρά και αληθινά για συγκεκριμένες λύσεις, σε συγκεκριμένα προβλήματα, συγκεκριμένων ανθρώπων.

Πάμε μπροστά μιλώντας καθαρά, σοβαρά και αληθινά γι’ αυτά που μας ενώνουν, γι’ αυτά που μας εμπνέουν, γι’ αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, γι’ αυτά που αξίζει να ζήσουμε, γι’ αυτά που θέλουμε να οικοδομήσουμε.

Καθαρά, γιατί έτσι αρμόζει σε αυτούς που δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Σοβαρά, γιατί αυτό απαιτούν τα διακυβεύματα του παρόντος.

Αληθινά, γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, έχουμε, αντιθέτως, πολλά να μοιραστούμε.

Αυτή είναι η στρατηγική μας.

Αυτή είναι η προοπτική μας.

Αυτή είναι η ηθική μας.

Η Λεμεσός είναι εδώ για να θυμίζει σε όλους ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να πετύχουμε. Πόσα μπορούμε να αλλάξουμε. Πόσα μπορούμε να προσφέρουμε. Για να γίνει η καθημερινότητά μας ποιοτικότερη, το παραγωγικό μας μοντέλο δικαιότερο, η δημόσια υπηρεσία αποτελεσματικότερη.

Με σταθερές αρχές, νέες σχέσεις, νέα σχέδια. Χωρίς πελατειακές αντιλήψεις. Χωρίς λαϊκίστικες πλάνες. Χωρίς νεοφιλελεύθερες εμμονές σε πρακτικές που αντιστρατεύονται τα λαϊκά συμφέροντα, υπονομεύουν τις δυνατότητές μας και περιθωριοποιούν τους εργαζόμενους.

Μώλος, Λεμεσός
23 Οκτωβρίου 2016

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

PREV

Αμετάθετος στόχος του ΑΚΕΛ είναι η δημιουργία ενός μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ

NEXT

Που οδεύει το θέμα Φυσικού Αερίου;