Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άριστος Δαμιανού   |  Στο τελικό στάδιο η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στο τελικό στάδιο η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Είχαμε άλλη μια πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία εξετάσαμε τις πτυχές του Περί Κοινοτήτων Νόμου και αιτήματα που έχουν θέσει κοινότητες, τόσο με υπομνήματα, όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου, διότι σε κάποιο βαθμό, ορισμένα από τα δικαιολογημένα αιτήματα των κοινοτήτων υιοθετήθηκαν από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής και βεβαίως από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της συζήτησης των τριών νομοσχεδίων. Έχουμε καλύψει σχεδόν την ολότητα των ζητημάτων που είχαμε θέσει μέσα από τον οδικό χάρτη από τις αρχές Οκτωβρίου και έχουμε καθορίσει και τα επόμενα βήματα, τόσο της Επιτροπής, όσο και την εισήγηση μας σε ό,τι αφορά την Ολομέλεια της Βουλής. Η Επιτροπή θα συνέλθει στις 2 και 6 Δεκεμβρίου 2021 για να συζητήσει και να διαβουλευτεί πλέον σε πολιτική βάση επί τροπολογιών που θα καταθέσουν ενδεχομένως τα κόμματα. Εκ των πραγμάτων θα υπάρξει ακόμη μια συνεδρία εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Επιτροπή Εσωτερικών και έχουμε προτείνει προς την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και προς τη Διεύθυνση της Βουλής, όπως τα νομοσχέδια τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος, στις 20 Δεκεμβρίου 2021, πάντοτε υπό την αίρεση των δυνατοτήτων του Κοινοβουλίου, δεδομένου του γεγονότος ότι για ένα τριήμερο, θα προηγηθεί η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, η ψήφιση από την Ολομέλεια θα γίνει αμέσως μετά τα Θεοφάνια.

Θέλω να πως το εξής: Όλη αυτή την περίοδο, τόσο οι πολιτικές δυνάμεις, όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουμε επιδείξει συναινετική διάθεση και η όλη συζήτηση διεξήχθη όντως σε ένα πνεύμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, ακόμη και τις στιγμές που υπήρχαν διαφωνίες. Πυξίδα της δράσης μας, και εδώ μιλώ και με την ιδιότητα μου ως στελέχους και βουλευτή του ΑΚΕΛ, ήταν η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, δεδομένου του γεγονότος ότι αναβάλαμε εκλογές για να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την συγκεκριμένη- και όχι άλλη- μεταρρύθμιση και δεδομένης της εκτίμησης ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και παραμένει μια κοινωνική αναγκαιότητα. Γι’ αυτό φωνές που ακούγονται, κυρίως εκτός Κοινοβουλίου, οι οποίες δημιουργούν την αίσθηση ότι θα «τουμπάρει» η μεταρρύθμιση ή που επικαλούνται αμιγώς οικονομίστικα δεδομένα, για να ανατρέψουν το συνολικό σχεδιασμό, τουλάχιστον από εμάς δεν γίνονται αποδεκτές. Όποιος ισχυρίζεται, θα πρέπει να αποδεικνύει. Εξάλλου πέρα της οικονομικής διάστασης, υπάρχουν και κοινωνικές και πολιτικές και άλλες προεκτάσεις που οι βουλευτές και τα κόμματα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη για την διαμόρφωση των τελικών θέσεων μας. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο να τίθενται στην πλάστιγγα των χρημάτων, η διατήρηση του ημικατεχόμενου Δήμου Δερύνειας ή του Δήμου Αθηένου, με ανάλογα και παρόμοια διακυβεύματα. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και εμείς αυτή την ισορροπία θα κρατήσουμε μέχρι τέλους.

Τέλος, θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω το σύνολο των συναδέλφων στην Επιτροπή Εσωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων για τη συνεργασία που είχαμε και να προσθέσω ότι πολλά ζητήματα είναι καλά να τυγχάνουν διαβούλευσης εκ των προτέρων, για να μην υποχρεούται το Κοινοβούλιο να κάνει μια προσπάθεια κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης, που ήδη θα έπρεπε να γινόταν από πριν εξαντλητικά. Κρατάμε όμως την μεγάλη εικόνα, ότι σε λίγες μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια για ψήφιση της μεταρρύθμισης της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

29/11/2021

 

PREV

Συνάντηση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου με αντιπροσωπείες περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Κινημάτων

NEXT

Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό