Home  |  Βουλή   |  Η Κυβέρνηση αρνείται την παραχώρηση αξιοπρεπούς επιδόματος στους ανάπηρους και τους αιχμαλώτους του 1974

Η Κυβέρνηση αρνείται την παραχώρηση αξιοπρεπούς επιδόματος στους ανάπηρους και τους αιχμαλώτους του 1974

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων

Συζητήσαμε σήμερα εκ νέου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και οι αιχμάλωτοι πολέμου. Σε προηγούμενη συνεδρία δώσαμε περιθώριο 15 ημερών στα αρμόδια υπουργεία για να αξιολογήσουν τα αιτήματα των παθόντων και να επιστρέψουν με τις προτάσεις τους. Δυστυχώς, η ανταπόκριση από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας είναι απόλυτη και τελική. Δεν συναινούν σε καμιά αύξηση των σχετικών επιδομάτων. Καμία αναγνώριση της κατάστασης της υγείας τους, η οποία διολισθαίνει συνεχώς. Καμία αναγνώριση για την προσφορά τους. Καμία κατανόηση για τα προβλήματα τους.

Ενώ πριν από 15 ημέρες το Υπουργείο Εργασίας έλεγε στην Επιτροπή ότι η αύξηση των επιδομάτων κατά 22% είναι υπερβολική και θα συζητούσαν ένα χαμηλότερο ποσοστό, σήμερα μας είπαν ότι η μηδενική αύξηση φαντάζει ιδανικότερη για το Υπουργείο. Πρέπει να κατανοήσουν ότι το 1974 κάποιοι δεν έκαναν περιπάτους και πανηγύρια στα πεδία μάχης, αλλά καταθέσαν την αρτιμέλεια και τη ζωή τους για να υπάρχει σήμερα ελεύθερο έδαφος στην πατρίδα μας.

Από τη μέρα παραχώρησης του τιμητικού επιδόματος, το ΑΚΕΛ έθιξε την αναλγησία του κράτους να μην παραχωρήσει το συγκεκριμένο επίδομα στους μαχητές της αντίστασης. Σε όσους τραυματίστηκαν και έμειναν ανάπηροι στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν την Δημοκρατία. Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, μας απάντησαν από το Υπουργείο Εργασίας ότι δεν παραχωρούν το συγκεκριμένο επίδομα στους αντιστασιακούς, επειδή δεν ξέρουν ποιοι είναι οι αντιστασιακοί. Παρόλο που μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση, αυτός ο Πρόεδρος, αυτό το κυβερνών κόμμα είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζει ούτε την αντίσταση ούτε τους αντιστασιακούς είμαστε πολύ σίγουροι ότι υπάρχουν μητρώα, οργανώσεις και αποδείξεις για αυτό τον κόσμο. Το μόνο που χρειαζόταν είναι η ύπαρξη της ελάχιστης τιμής προς την ιστορία του τόπου μας.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί ενώπιον του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Εργασίας και γι αυτό θα επιστρέψουμε σε επόμενη συνεδρία.

Συζητήσαμε επίσης την μη εφαρμογή της Νομοθεσίας του ΦΙΚΒ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Από τον Φεβρουάριο του 2021 που έχει ψηφιστεί η Νομοθεσία δεν έχει εισπραχτεί ούτε ένα σεντ, ενώ θα έπρεπε να καταλήξουν στα ταμεία του ΦΙΚΒ μερικά εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις ακινήτων και από πωλήσεις μετοχών σε εταιρείες που κατέχουν ακίνητα. Μια απαράδεκτη κατάσταση για την οποία σήμερα ενημερώθηκε και ο Γενικός Ελεγκτής. Οι αρμόδιοι θέτουν κάποια νομικά προσκόμματα για την μη εφαρμογή της νομοθεσίας ενώ δυστυχώς η Νομική Υπηρεσία ενώ είχε προσκληθεί στη συνεδρία δεν παρέστη.  Ως Επιτροπή σκοπεύουμε να επανέλθουμε με πρόταση νόμου ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προσκόμματα θέτουν οι υπηρεσίες.

19/10/2021

PREV

Εισηγήσεις ΑΚΕΛ για ολοκληρωμένη οικογενειακή πολιτική

NEXT

Συνάντηση ΑΚΕΛ με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών