Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Απολογισμός δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Απολογισμός δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου

Δήλωση Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Επιτρέψτε μου πρώτα να τονίσω την ιστορική σημασία των ευρωεκλογών του 2019. Με μια βαρυσήμαντη απόφαση που πήρε το ΑΚΕΛ, κάλεσε τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις να συμπράξουν μαζί του σε αυτές τις εκλογές.

Εγώ πάντα υποστήριζα μια τέτοια συνεργασία στις ευρωεκλογές. Μάλιστα σε συνέντευξή μου στην εφημερίδα Φιλελεύθερος την 1η Σεπτεμβρίου 2003 δήλωνα: «Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν ψηφίσει ποτέ μαζί. Η πολιτική ζωή του τόπου, τόσο μετά την ανεξαρτησία όσο και παλαιότερα, επί αγγλοκρατίας, ήταν σε κοινοτική βάση. Αυτή την στιγμή, οι Ευρωεκλογές μας δίνουν την ευκαιρία να υπερβούμε τον κοινοτικό διαχωρισμό και να συμμετάσχουμε από κοινού σε μία πολιτική διαδικασία. Νομίζω θα είναι τεράστια η σημασία μίας τέτοιας κίνησης.»

Με αυτό το σκεπτικό ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του ΑΚΕΛ και πιστεύω ότι οι ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις -ιδιαίτερα οι δυνάμεις της λύσεις- πρέπει να συνεχίσουν τέτοιου είδους συνεργασίες και στο μέλλον. Η δημιουργία πολιτικών-ιδεολογικών συνεργασιών πέραν της εθνότητας είναι η καλύτερη απάντηση στον εθνικισμό, καθώς και μια ουσιαστική ανάπτυξη που θα βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και του σωβινισμού.

Η απόφαση να συμπορευτούμε δεν τιμήθηκε μόνο από την ψήφο χιλιάδων πολιτών, αλλά προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις από τους εθνικιστές ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος.

Η συνεργασία μας έχει διαψεύσει όλους τους καλοθελητές που ισχυρίζονταν ότι σε έξι μήνες θα διαλυόταν. Αντίθετα, συνεργαζόμαστε άψογα σε καθημερινή βάση με τον Γιώργο και το ΑΚΕΛ. Παράλληλα, όμως, μαζί με τους άλλους κύπριους ευρωβουλευτές αναπτύξαμε κοινές δράσης για σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν την Κύπρο, όπως για παράδειγμα στο θέμα των Βαρωσίων.

Πρέπει να τονίσω ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί τον μοναδικό θεσμό της ΕΕ, ο οποίος εκλέγεται κατευθείαν από τους ευρωπαίους πολίτες. Δεν τρέφουμε καμία ψευδαίσθηση και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι περιορισμένος. Παρόλα αυτά, μαζί με το ΑΚΕΛ και την Ομάδα της Αριστεράς επιδιώξαμε σε αυτά τα δυόμιση χρόνια να θέσουμε στο επίκεντρο των πολιτικών μας προτεραιοτήτων τα συμφέροντα των μη προνομιούχων. Για παράδειγμα, πρωτοστατήσαμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που επήλθε με την πανδημία, αλλά και των κοινωνικών επιπτώσεων που επέφερε. Συμβάλαμε στην έμπρακτη στήριξη των κρατών-μελών μέσα από την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Θέτουμε ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Κοινοβούλιο

Προσωπικά εγώ, ως συντονιστής της Ομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού ασχολήθηκα επισταμένα με τα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και τον Πολιτισμό στην ΕΕ, ιδιαίτερα με την στήριξη των καλλιτεχνών εν καιρώ πανδημίας. Ασχολήθηκα με την παιδεία τόσο στην Κύπρο όσο και στα άλλα κράτη-μέλη. Μάλιστα, με μια μελέτη για τη διδασκαλία της ιστορίας στα κυπριακά σχολεία, αναδείξαμε τον εθνοκεντρισμό που επικρατεί και στις δύο κοινότητες.

Με μια άλλη έρευνα ασχολήθηκα ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης με τις ανανεώσιμες πηγές στα νησιά της ΕΕ, ένα θέμα που αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν απο την αρχή για μένα ένας βασικός πυλώνας της κοινοβουλευτικής μου δουλειάς. Με αριθμό παρεμβάσεων επίστησα την προσοχή στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με ιδιαίτερες αναφορές στις περιπτώσεις Καβάλα και Ντεμιρτάς.

Τουρκοκύπριοι

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της θητείας μου, ασχολήθηκα έντονα με τα θέματα που αφορούν την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ξεκινώντας από την προώθηση της τουρκικής γλώσσας, προχωρώντας στην κατοχύρωση του χαλλουμιού και στήριξη της κοινότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έδωσα μεγάλη σημασία στα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Δεν δίστασα να καταγγείλω την Τουρκία για παρεμβάσεις στα εσωτερικά θέματα της κοινότητας και για τη δημογραφική αλλαγή. Ταυτόχρονα, ζήτησα την καλύτερη υλοποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Κλείνοντας,  το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι θα δουλέψω με έντονους ρυθμούς και τα επόμενα 2μιση χρόνια.

PREV

Γιώργου Κ. Γεωργίου: Απολογισμός δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου

NEXT

Για την απόδοση επιδόματος στους αιχμαλώτους πολέμου