Home  |  Ενημέρωση   |  Nα πείσουμε ότι το ΑΚΕΛ είναι διαφορετικό

Nα πείσουμε ότι το ΑΚΕΛ είναι διαφορετικό

Συνέντευξη Άντρου Κυπριανού στην “Καθημερινή”,του Γιάννη Αντωνίου


–Το βράδυ των εκλογών δηλώσατε ότι πήρατε τα μηνύματα από τη βάση και τους ψηφοφόρους του κόμματός σας. Ποιο νομίζετε ότι είναι το μήνυμα που έστειλαν;det_kyprianouk3

–Νομίζω ότι είναι σύνθετα και όχι μονοδιάστατα τα μηνύματα που έστειλαν και κανένας δεν πρέπει να τα προσεγγίζει μόνο από μια οπτική γωνία. Ειδικότερα στον χώρο του ΑΚΕΛ πρέπει να πω ότι υπάρχει μεγαλύτερη απαξίωση έναντι της Ε.Ε. Διαφωνούν με τις πολιτικές που προωθούνται στο επίπεδο της Ε.Ε. με τα δημοκρατικά ελλείμματα που υπάρχουν, διαφωνούν με τις αποφάσεις που έχουν επιβληθεί στην Κύπρο, καθώς επίσης και με την πορεία στην οποία φαίνεται να οδηγείται η Ε.Ε. και αναφέρομαι στην ανάμειξή της στα εσωτερικά ανεξαρτήτων χωρών, στις επεμβάσεις της μαζί με το ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες. Αυτή είναι η μία διάσταση, υπάρχει και η άλλη, εξίσου σοβαρή: Η απογοήτευση του κόσμου και η δυσφορία έναντι του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο. Η δυσφορία του ακόμη και έναντι στο ΑΚΕΛ. Και εδώ θα πρέπει να στραφούμε με ιδιαίτερη προσοχή για να δούμε πώς καταφέρνουμε με την πολιτική συμπεριφορά που θα έχουμε στη συνέχεια να πείσουμε ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι μια από τα ίδια, δεν είναι όπως όλα τα πολιτικά κόμματα. Είμαστε πολύ διαφορετικοί. 

–Εκτιμάτε ότι αυτό το μήνυμα πέρασε στις εκλογές;
–Προσπαθήσαμε να το περάσουμε, θεωρώ όμως ότι το κλίμα ήταν τέτοιο που δεν μας επέτρεψε να το μεταδώσουμε παντού. Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα και κύρια στο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στη διαμόρφωση των πολιτικών εκείνων που θα μας επιτρέψουν να στείλουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι είναι στο κέντρο της προσοχής μας, ότι ενδιαφερόμαστε να λύσουμε τα προβλήματά του, να τον βοηθήσουμε να έχει μία καλύτερη ζωή. Και ταυτόχρονα βέβαια θα πρέπει να βρούμε και στο επικοινωνιακό κομμάτι τον τρόπο ώστε αυτά τα μηνύματα να φθάσουν στον κόσμο. 

–Τι είναι εκείνο που θα επιδιώξετε;
–Μετεκλογικά απαιτείται να συνεχίσουμε την επαφή μας με τον κόσμο. Ακούσαμε για μία ακόμη φορά από μεγάλη μερίδα του λαού το παράπονο ότι τους ακούμε προεκλογικά αλλά μετεκλογικά δεν τους ξαναβλέπουμε. Αυτό νομίζω ότι είναι άδικο για το ΑΚΕΛ, γιατί τους βλέπουμε και μετεκλογικά. Θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο την επαφή μας με τον κόσμο, θα ακούσουμε τις έγνοιες, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους. Την επομένη των εκλογών έχουμε πει ότι ως ΑΚΕΛ θα κάνουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του αποτελέσματος και θέλουμε να δώσουμε μια συγκροτημένη απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν θα τα χειριστούμε σπασμωδικά. Θα βρούμε τρόπο να μελετήσουμε προσεκτικά και επισταμένα όλα αυτά τα φαινόμενα και θα δώσουμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς αντιμετωπίζονται.

–Από την επαφή που είχατε με τον κόσμο, ποιο είναι το πρώτο παράπονο που εκφράζουν οι πολίτες, οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ;
–Δεν θα έλεγα ότι είναι μόνο ένα, είναι πολλά. Για παράδειγμα, όπως είπα προηγουμένως, θεωρούν ότι δεν λειτουργήσαμε διαφορετικά από τα υπόλοιπα κόμματα, το οποίο επαναλαμβάνω ότι θεωρώ ότι είναι άδικο για το ΑΚΕΛ.

–Εννοείτε θέματα αξιοκρατίας;
–Ναι, και θέματα αξιοκρατίας, στα θέματα άσκησης πολιτικής, προσέγγισης των προβλημάτων κ.λπ. Το δεύτερο είναι ότι δεν τα καταφέραμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τον κόσμο μέσα από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.

–Αναφέρεστε στα εργασιακά ζητήματα;
–Στα εργασιακά και σε πολλά άλλα. Αλλά νομίζω ότι καλύτερα να τα αφήσουμε για να τα δούμε πιο προσεκτικά, πιο μελετημένα. Να μην εξαγάγουμε βεβιασμένα συμπεράσματα. Το εκλογικό αποτέλεσμα μάς παρέχει τον χρόνο που χρειάζεται για να μελετήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και να διαμορφώσουμε πολιτικές έτσι ώστε να τα απαντήσουμε.

–Αν δει κάποιος την εκλογική πορεία του ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει ότι έχει απώλειες σε απόλυτους αριθμούς ψήφων.
–Είναι κάτι που μας απασχολεί και μας προβληματίζει. Αυτή η τάση της μείωσης της συμμετοχής ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα. Ανεξάρτητα όμως από αυτό εμάς στο ΑΚΕΛ μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο, διότι θεωρούμε ότι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς πρέπει να είναι διαφορετικής ποιότητας, να συμμετέχουν πιο μαζικά στις εκλογικές αναμετρήσεις. Και ακριβώς η δική μας υποχρέωση ως ηγεσίας είναι να βρούμε εκείνους τους τρόπους για να πείσουμε τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να συμμετάσχουν πιο μαζικά στις εκλογικές αναμετρήσεις. Και νομίζω ότι θα πρέπει να δουλέψουμε πιο συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένα κάποιες προτάσεις που θα εμπνεύσουν τον κόσμο της Αριστεράς για μαζικότερη συμμετοχή στις εκλογικές αναμετρήσεις.

–Από τη μελέτη του αποτελέσματος βλέπετε μετακίνηση ψηφοφόρων σας προς άλλους κομματικούς χώρους;
–Ελάχιστη είναι η μετακίνηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε είναι ότι εκείνοι που δεν ψήφισαν το ΑΚΕΛ είναι εκείνοι που δεν πήγαν στην κάλπη. 

–Η πρωτιά του ΔΗΣΥ θεωρείτε ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση;
–Σε καμιά περίπτωση. Θέλω να υπενθυμίσω ότι στις ευρωεκλογές του 2009 το ΑΚΕΛ, όντας κυβερνών κόμμα, είχε πάρει τα υψηλότερα ποσοστά που πήρε ποτέ. Κάτι ανάλογο συνέβη σήμερα με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ανεξάρτητα με το τι λέγεται. Η παρουσία του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δ. Συλλούρη στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ ουσιαστικά έστελνε το μήνυμα της συνεργασίας των δύο κομμάτων, άρα πρέπει να συνυπολογίζονται οι ψήφοι και των δύο κομμάτων στο αποτέλεσμα. Και δεν είναι επιχείρημα αυτό που ισχυρίζεται ο ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν εξελίξεις στο ΕΥΡΩΚΟ, οπότε δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσοστό του. Αν υπήρξαν εξελίξεις όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι άλλες από τις αυτές που υπήρξαν σε βάρος της Αριστεράς, με τον ισοπεδωτικό τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε αντιπολίτευση. Η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων αλλά και ένα μεγάλο τμήμα των Μέσων Ενημέρωσης είχαν εξαπολύσει μία ισοπεδωτική επίθεση σε βάρος του ΑΚΕΛ όλα αυτά τα χρόνια. Ως εκ τούτου όταν λέμε ότι το ΑΚΕΛ έχασε ποσοστά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και όλα αυτά τα ζητήματα. 

–Ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση για το ΑΚΕΛ μετά τις αλλαγές στην ηγεσία του. Το εκλαμβάνετε ως ψήφο εμπιστοσύνης;
–Είχαμε ένα αποτέλεσμα παραπλήσιο με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, που έγινε με την προηγούμενη ηγεσία. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει προοπτική να πάμε καλύτερα. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, στο ΑΚΕΛ δεν διακρίνουμε την ηγεσία του κόμματος στη βάση των διαφορετικών προσώπων αλλά στη βάση πολιτικών. Αποχώρησαν κάποια στελέχη και ήρθαν νέα αλλά οι πολιτικές επαναβεβαιώθηκαν στο πρόσφατο προγραμματικό συνέδριο. Στη βάση αυτών των πολιτικών θεωρώ ότι προχωρούμε μπροστά. Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να κάνουμε αλλαγές σε πάρα πολλά επίπεδα, ξεκινώντας από τις κομματικές ομάδες βάσεις μέχρι και την ηγεσία του κόμματος. 

Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη
–Οι εκλογές έδωσαν την ευκαιρία για συζήτηση για το μέλλον τις Ευρώπης. Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι.
–Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ κρίσιμα για την Ε.Ε. Είναι πολλές και μεγάλες οι συζητήσεις που γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσει πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η μόνη χώρα όπου δεν διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις, οι οποίες περίπου είναι απαγορευμένες, είναι η Κύπρος. Εάν τολμήσει κάποιος να διατυπώσει μία διαφορετική άποψη τότε χαρακτηρίζεται αντιευρωπαϊστής. Αυτά τα θέματα συζητούνται στην Ε.Ε. και θα πρέπει να ξεκινήσει ένας προβληματισμός και εδώ στην Κύπρο για το μέλλον και την προοπτική της Ε.Ε.

PREV

Αγώνας για εξάλειψη των διακρίσεων, για ισότητα, για μια ανοιχτή κοινωνία δικαιοσύνης

NEXT

Χωρίς φραγμούς η προσπάθεια άλωσης του κράτους και των θεσμών