Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αγώνας για εξάλειψη των διακρίσεων, για ισότητα, για μια ανοιχτή κοινωνία δικαιοσύνης

Αγώνας για εξάλειψη των διακρίσεων, για ισότητα, για μια ανοιχτή κοινωνία δικαιοσύνης

Χαιρετισμός Χρίστου Χριστοφίδη, μέλος Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ

στο 1 ο Pride Parade στην Κύπρο

Σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τις αξίες της κοινωνίας μας. Να ορίσουμε το σε ποια κοινωνία θέλουμε να ζούμε.

Επιλέγουμε μια ανοιχτή κοινωνία. Όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα. Μια κοινωνία στην οποία όλοι είναι διαφορετικοί και όλοι ίσοι. Κοινωνικής δικαιοσύνης και αποδοχής. Όπου η διαφορετικότητα, η εταιρότητα, δεν θεωρείται μίασμα αλλά πλούτος. Επιλέγουμε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς υποκρισία. Μια κοινωνία στην οποία όλα φωτίζονται.  Όχι μια κοινωνία της βιτρίνας και των παρασκηνίων. Μια κοινωνία στην οποία κάθε είδους ρατσισμός δεν έχει θέση. Δεν έχει θέσει ο σοβινισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός, ο φασισμός και η ομοφοβία. Μια κοινωνία που μπορεί να προσφέρει ευημερία και ευτυχία σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της.

Δεν μπορούμε να αγωνιζόμαστε για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ως λαός και ως κοινωνία και την ίδια ώρα δίπλα μας να γίνονται διακρίσεις του χειρίστου είδους με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε όλοι μαζί ενάντια στον ομοφοβικό ρατσισμό μέσα στην κοινωνία και για την εξάλειψη οποιωνδήποτε διακρίσεων με βάση τη σεξουαλική ταυτότητα.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ανθρώπων που έχουν συνείδηση των επιλογών και των πράξεων τους, ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα μας καθημερινά, όσο και εάν κάποιοι προσποιούνται ότι δεν υπάρχουν, που έχουν αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό, να αγαπούν, να ερωτεύονται και να συμβιώνουν. Και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε κοινωνία και πολιτεία να υιοθετήσουν αυτή την αρχή.

Ζητούμε ως ΑΚΕΛ να κατατεθεί άμεσα από την κυβέρνηση το ήδη έτοιμο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης για να πάρει το δρόμο της ολομέλειας και να γίνει νόμος. Διεκδικούμε μια Ευρώπη που να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, περιλαμβανομένης και της διάκρισης κατά του σεξουαλικού προσανατολισμού. Η πρόσφατη διακήρυξη των ευρωπαϊκών κομμάτων της Αριστεράς καταδικάζει την ομοφοβία και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ προσώπων. Ζητούμε την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων.

Βαδίζουμε σήμερα μαζί. Μαζί θα βαδίζουμε καθημερινά σε ένα αγώνα για εξάλειψη των διακρίσεων, για ισότητα, για μια ανοιχτή κοινωνία δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

PREV

Εξόφθαλμα θεσμικά παράνομη η λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας χωρίς καμία πολιτική απόφαση για τη σύσταση του

NEXT

Nα πείσουμε ότι το ΑΚΕΛ είναι διαφορετικό