Home  |  Βουλή   |  Ομιλία Μαρίνας Νικολάου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ για το «Δικαίωμα στη Λήθη»

Ομιλία Μαρίνας Νικολάου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ για το «Δικαίωμα στη Λήθη»

 

Τα 4000 περιστατικά καρκίνου το χρόνο στον τόπο μας, δείχνουν την ανάγκη να υπάρχει επικαιροποιημένη Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία του εθνικού Ινστιτούτου για το Καρκίνο: που θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις και θα καθορίσει προτεραιότητες, με στόχο την μείωση των περιστατικών αλλά και την ολιστική φροντίδα και παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Δυστυχώς, Στο φετινό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει ούτε σεντ για τη δημιουργία  του Εθνικού Ινστιτούτου για το Καρκίνο. Παρόλο που αυτό πολυδιαφημίζεται από το 2019!

Το είπα ξανά δυστυχώς, το λέω και σήμερα: Τι να κάνουν οι καρκινοπαθείς τις ροζ κορδέλες και τα μουστάκια του Νοέμβρη!

Σήμερα, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων όλων στην υγεία είναι περισσότερο από αναγκαία. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ, εργάζεται εντατικά μέσα και έξω από τη Βουλή. Σημαντικό κομμάτι της προσπάθειάς μας είναι και τα δικαιώματα ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου, αιτήματα που αφορούν ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας. Σήμερα τίθεται ενώπιον του σώματος της Ολομέλειας, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, για την κατοχύρωση του Δικαιώματος στη Λήθη.

Συγκεκριμένα: Ασφαλιστική επιχείρηση δεν θα λαμβάνει υπόψη το ιατρικό ιστορικό ατόμου με εμπειρία καρκίνου εφόσον έχουν περάσει 10 χρόνια από την ολοκλήρωση της θεραπείας τουꞏ ή έχουν περάσει 5 χρόνιασε περίπτωση κατά την οποία το άτομο αυτό έχει διαγνωστεί με καρκίνο πριν από την ηλικία των είκοσι ενός ετών.

Άνθρωποι που κέρδισαν τη μάχη κατά του καρκίνου πρέπει μετά να παλέψουν για το «δικαίωμα στη λήθη» καθώς το ιατρικό τους ιστορικό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση σε ασφαλιστικές και οικονομικές υπηρεσίες, ακόμη και μετά από δεκαετίες ύφεσης.

Ήδη από το 2021, ΚΟ του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες είχε θέσει ενώπιον της Κομισιόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στην Κύπρο, τα άτομα με εμπειρία καρκίνου και ασθενείς με σπάνια νοσήματα, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ασφάλιση.

Εκεί είδαμε πως παρά τις προθέσεις και τις εξαγγελίες, για τη διαμόρφωση ενός κοινού εναρμονισμένου ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου για προστασία του δικαιώματος στη λήθη, είναι η εθνική νομοθεσία που εξακολουθεί να ρυθμίζει τα κριτήρια αποδοχής της ασφάλισης ζωής ή υγείας και άλλων ασφαλειών προστασίας πιστώσεων.

Ένα χρόνο μετά, το θέμα τέθηκε ενώπιον μας στην επιτροπή Υγείας, από όλα τα οργανωμένα σύνολα και φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στήριξης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα θέματα του καρκίνου. Εκεί, δεσμευτήκαμε αξιοποιώντας την Ευρωπαϊκή μας εμπειρία, να προχωρήσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση, σε κατάθεση Πρότασης Νόμου, όπως και κάναμε τον Οκτώβρη του 2022.

Άλλωστε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη νομοθετήσει για να διασφαλίσουν το δικαίωμα στη λήθη, κάτι που ενίσχυσε τη δουλειά μας. Φανερώνει επίσης, ότι τα δικαιώματα μπορούν και πρέπει να συμβαδίζουν με την ιατρική πρόοδο.

Δεν ήταν εύκολη η δουλειά μας. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ένα απόλυτα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας, χρειαστήκαμε τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Συναντήσαμε δυσκολίες όμως με πείσμα και δουλειά φτάσαμε σήμερα εδώ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εάν πετύχουμε να ενσωματώσουμε στη νομοθεσία μας το «Δικαίωμα στη Λήθη», αυτό θα θέσει την Κύπρο ανάμεσα στα πρωτοπόρα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σε ένα τόσο σημαντικό και βαθιά κοινωνικό και ταξικό ζήτημα.

Μία εξέλιξη, σταθμός, καθώς τα άτομα με εμπειρία καρκίνου, θα μπορούν πλέον να επανακαθορίσουν τη ζωή τους, χωρίς διακρίσεις, έχοντας τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες ασφάλισης. Και επιτέλους η χώρα μας θα είναι γνωστή και μια φορά για τους σωστούς λόγους!

Λίγα λόγια, πολλή δουλειά και πράξεις.

Το τεκμήριο της αλήθειας είναι πάντα η πράξη. Είναι τα αποτελέσματα. Κάθε φορά που ζητούμε στη στήριξη του λαού, το ΑΚΕΛ δίνει υπόσχεση να υπερασπίζεται και να δουλεύει καθημερινά για το άνθρωπο και τα δικαιώματα του.

Σήμερα είναι μια τέτοια μέρα που το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη του κόσμου, είναι η φωνή του!

 

 

PREV

Ανακοίνωση

NEXT

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα πρέπει να προστατευτεί