Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άριστος Δαμιανού   |  Προτεραιότητα της Επιτροπής η υλοποίηση της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Προτεραιότητα της Επιτροπής η υλοποίηση της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, 23 Μαρτίου 2023

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το περιεχόμενο της σημερινής πρώτης επίσημης συνάντησης της Επιτροπής Εσωτερικών με το νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Αν και είθισται η πρώτη συνάντηση να είναι εθιμοτυπική, κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό, έχουμε συζητήσει μια πλειάδα ζητημάτων που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ως γνωστό έχει μια πολυδιάστατη αρμοδιότητα, η οποία καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα και ασφαλώς την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε την ανάγκη ολοκλήρωσης της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου του οροσήμου που υπάρχει για τις εκλογές τον Μάϊο του 2024.

Συζητήσαμε το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, θέματα πολεοδομικής και βιώσιμης ανάπτυξης, αναθεώρησης Τοπικών Σχεδίων, θέματα ηχορύπανσης, ζητήματα των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, θέματα κοινόκτητων οικοδομών. Υπομνήσαμε  επίσης στον Υπουργό, ότι υπάρχουν ζητήματα που άπτονται της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία είναι αυτόνομα και θα πρέπει να συζητήσουμε, όπως είναι για παράδειγμα η διαχείριση των παραλιών, η δημοτική και τουριστική Αστυνομία και άλλα.

Συζητήσαμε ασφαλώς και πιο επίκαιρα ζητήματα, όπως είναι η στατική επάρκεια των κτιρίων. Εκφράζω την ικανοποίησή μας από το γεγονός, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Επιτροπής Εσωτερικών, έτσι ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό το υπό εκκόλαψη σχετικό Νομοσχέδιο.

Θέση αρχής μας, ως ΑΚΕΛ, είναι η ετοιμότητα να συνεργαστούμε και με τον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να προωθήσουμε πολιτικές που υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, να εμπλουτίζουμε κυβερνητικά Νομοσχέδια που θα κατατίθενται, και εκεί και όπου διαφωνούμε με πολιτικές, θα λέμε την άποψη μας με ειλικρίνεια και συνάμα θα θέτουμε αντιπροτάσεις. Αυτός είναι εξάλλου και ο ρόλος μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Επανερχόμενος στο θέμα της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τρόπο απόλυτο, πρέπει να πω, ότι έχουμε προτάξει στο Υπουργείο Εσωτερικών και στους αρμόδιους λειτουργούς, ότι οι όποιοι σχεδιασμοί για τυχόν αλλαγές στους Νόμους της Μεταρρύθμισης, θα πρέπει να σταλούν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, το αργότερο μέχρι την 01/05/2023, ώστε να αξιοποιηθεί όλη η περίοδος μέχρι την ανάπαυλα του Ιουλίου, και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια των νομοθετικών τροποποιήσεων. Ούτε ηθικό είναι, αλλά ούτε θεμιτό ενώπιον της Επιτροπής να συζητούνται εκλογικοί νόμοι, λίγους μήνες πριν την εκλογική διαδικασία. Είναι  και μια σύμβαση του Κοινοβουλίου, ή αλλιώς Εθιμικό  Δίκαιο. Πρόθεση λοιπόν της Επιτροπής Εσωτερικών είναι ό,τι σχετικό κατατεθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου 2023, να συζητηθεί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι θα αφορούν οι τροποποιήσεις που ενδεχομένως θα κατατεθούν από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών απάντησε ότι έχει ήδη διευθετηθεί μια άτυπη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, για ανταλλαγή απόψεων για τις προθέσεις του Υπουργείου για το θέμα. Ως πρόεδρος της Επιτροπής, έχει αναλάβει να διαβουλευτεί με τα κόμματα και τις Κοινοβουλευτικές ομάδες, έτσι ώστε να διαφανούν οι προθέσεις όλων.

Σε ό,τι αφορά στο ΑΚΕΛ, ανέφερε, το απασχολεί ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο, κατά την ψήφιση των Νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε αλλαγή και ψηφίστηκε πρόνοια από τα κόμματα που το υποστήριξαν, βάση της οποίας ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης θα εκλέγεται. Αυτό είναι θέμα που απασχολεί το ΑΚΕΛ και αποτελεί μια πτυχή που αφορά τον χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως κόμμα, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο για μια συζήτηση για πιθανές αλλαγές, αν και υποστηρίζει την αρχή, ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με φειδώ, ώστε να μην ανοίξει ξανά ο «ασκός του Αιόλου».

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να πάει στράφι η προσπάθεια για μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ευοδώθηκε μετά από μια δεκαετία, υπογράμμισε ο. Α. Δαμιανού.

23.03.2023

PREV

Ανακοίνωση σχετικά με αναπτύξεις Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

NEXT

Σοβαρά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης έθεσε το ΑΚΕΛ στον Υπουργό Άμυνας