Home  |  Βουλή   |  Κοινοβουλευτικές Επιτροπές   |  Άμυνας   |  Σοβαρά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης έθεσε το ΑΚΕΛ στον Υπουργό Άμυνας

Σοβαρά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης έθεσε το ΑΚΕΛ στον Υπουργό Άμυνας

Δήλωση Κώστα Κώστα, Βουλευτή ΑΚΕΛ,

μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας

Ευχηθήκαμε στο νέο Υπουργό Άμυνας κάθε επιτυχία στο έργο του, τονίζοντας ότι ως κόμμα, διαχρονικά αντιμετωπίζουμε τα θέματα της Άμυνας και της Εθνικής Ασφάλειας με σοβαρότητα, σύνεση και συναίνεση, εντός και εκτός της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, μακριά από μικροπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες

Ασκούμε κριτική εκεί όπου χρειάζεται και συμβάλουμε θετικά σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου και εμπέδωσης της αξιοκρατίας στην Εθνική Φρουρά.

Στον Υπουργό Άμυνας, αναφέραμε ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει:

 • Η κατάθεση περαιτέρω τροποποιήσεων των Κανονισμών των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών, για να εκσυγχρονισθεί το κανονιστικό πλαίσιο και να διορθωθούν τα λάθη και να αρθούν οι αδικίες, τα οποία δημιουργήθηκαν από τη βεβιασμένη ψήφιση των Κανονισμών πριν 7 και 6 χρόνια αντίστοιχα, λάθη και αδικίες τα οποία ως κόμμα είχαμε εντοπίσει και φωνάζαμε ότι θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα αλλά, δυστυχώς, ψηφίστηκαν μετά από την απόρριψη των τροπολογιών μας. Σήμερα, κάποια από αυτά τα λάθη, τα βρίσκουμε δυστυχώς μπροστά μας.
 • Η τροποποίηση των Κανονισμών των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, έτσι ώστε οι προαγωγές να γίνονται στη βάση περαιτέρω μετρήσιμων κριτηρίων, για να εμπεδωθεί η αξιοκρατία και να τονωθεί το ηθικό των στελεχών της Εθνικής Φρουράς.
 • Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΣΥΟΠ, τα οποία έχουν οδηγήσει εκατοντάδες σε αποχώρηση, λόγω της βεβιασμένης, χωρίς τεκμηριωμένη και επιστημονική μελέτη και κυρίως χωρίς Κανονισμούς, απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για πρόσληψη ΣΥΟΠ, μετά την χωρίς διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, απόφαση της για μείωση της θητείας, λίγο πριν τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016.
 • Ενώ ο τότε Υπουργός, είχε αναφέρει στην Επιτροπή Άμυνας, ότι οι Κανονισμοί που θα διέπουν τους ΣΥΟΠ θα κατατεθούν στη Βουλή για εξέταση και ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2016 και πριν τη πρόσληψη της πρώτης σειράς, είμαστε στο Μάρτη του 2023 και οι Κανονισμοί αγνοούνται, παρόλες τις διαβεβαιώσεις των Υπουργών Άμυνας που ακολούθησαν. Σημειώνουμε, ότι εδώ και καιρό, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για τη δημιουργία Συνδέσμου ΣΥΟΠ, οι οποίοι δικαίως αγωνιούν για το μέλλον τους και για τους οποίους και σήμερα ζητήσαμε την παραχώρηση κινήτρων, τα οποία θα τους ωθούν στην εργοδότηση τους και θα περιορίσουν τη φυγή τους από την Εθνική Φρουρά.
 • Την άρση της αδικίας σε βάρος των γυναικών υπαξιωματικών.
 • Τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, μετά τη μηχανογράφηση και χαρτογράφηση όλων των επιταγμένων τεμαχίων γης, δηλαδή αν οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν ή αν οι αναξιοποίητες περιουσίες τους θα ανταλλαγούν με κρατική γη ή θα επιστραφούν.
 • Το κλείσιμο του πεδίου βολής Τσερίου το οποίο δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στους κατοίκους του Δήμου αυτού και την δημιουργία του νέου πεδίου βολής, στη περιοχή που έχει αποφασίσει το ΓΕΕΦ.

Επιπρόσθετα:

 • Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τα πρόσφατα θανατηφόρα και άλλα σοβαρά ατυχήματα στην Ε.Φ και ζητήσαμε συστηματικούς ελέγχους σε υλικά, αυστηρή εφαρμογή κανονισμών από τους εκάστοτε υπευθύνους, για να περιοριστούν λάθη και παραλείψεις.
 • Ζητήσαμε, την αυστηρή τήρηση της σχετικής Νομοθεσίας και των Κανονισμών για τις διάφορες προσφορές, για να αποκλεισθεί η όποια πιθανότητα διαπλοκής και διαφθοράς.
 • Ζητήσαμε να μάθουμε τις προθέσεις του Υπουργού για τη κατάσταση στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και γενικότερα στο Υγειονομικό Σώμα, μετά τις αποχωρήσεις γιατρών.
 • Δηλώσαμε ξανά, την έντονη αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση, των πολύ σημαντικών για την Εθνική Ασφάλεια ημικρατικών οργανισμών, ΑΗΚ και CYTA, η οποία θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς.
 • Καλέσαμε το νέο Υπουργό, να προχωρήσει σε μείωση της θητείας των παιδιών με ανάπηρους γονείς, των παιδιών πολυτέκνων και τρίτεκνων οικογενειών, των παιδιών που είναι ορφανοί από τον ένα γονέα, όπως ίσχυε πριν την αλλαγή της Νομοθεσίας και την αφαίρεση από τη Βουλή του δικαιώματος της για καθορισμό των στρατολογικών μεταβολών και την παραχώρηση της εξουσίας αυτής στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο πλέον τις καθορίζει με διατάγματα.

23/03/2023

PREV

Προτεραιότητα της Επιτροπής η υλοποίηση της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

NEXT

Η κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα σε βάρος των δανειοληπτών