Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

 

Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με την πρόσφατη αναφορά του κ. Νεοφύτου για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Για εμάς, ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ασφαλώς ο Νίκος Αναστασιάδης, η απερχόμενη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Δεν μας αφορά ο ελέφαντας στο δωμάτιο ως προς το ποιος είναι ο εκλεκτός του απερχόμενου Προέδρου για την προεδρία της Δημοκρατίας ανάμεσα στους δύο επίδοξους συνεχιστές του. Ούτε πιστεύουμε ότι αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. το ποιος θα αντικαταστήσει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Ελπίζουμε πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, είτε πρόκειται για το γνήσιο αντίγραφο του ή το κακό αντίγραφο, ή την απομίμηση του.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση στον τελευταίο χρόνο αυτής της διακυβέρνησης και από του βήματος της Βουλής να λέγεται ότι αυτή τη διακυβέρνηση θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μας λύπη για δηλώσεις που έχουν γίνει, όχι από τη συμπολίτευση, αλλά από την αντιπολίτευση, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα αυτού του είδους.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε κάθε φορά στις συζητήσεις του προϋπολογισμού είναι να κρίνουμε τις πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα και αυτό γίνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επιτρέψτε μου να πω ότι, αυτονόητα αυτό έχουν να επιλέξουν σε δύο μήνες και οι πολίτες, η κυπριακή κοινωνία. Κατά πόσον είναι δηλαδή ικανοποιημένοι από την παρούση κυβέρνηση, θεωρούν, όπως το έχουν παρουσιάσει οι εκπρόσωποι της παρούσας κυβέρνησης εδώ στη Βουλή, ένα μεγάλο success story της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Όσοι εκτιμούν ότι τα πράγματα τα χειρίζεται όντως θαυμάσια, εξαιρετικά, περίφημα, έχουν όχι μια αλλά δύο επιλογές να ψηφίσουν τη συνέχιση αυτή της διακυβέρνησης. Δικαίωμα τους. Διαφωνούμε, αλλά έχουμε πλουραλισμό.

Όσοι κρίνουν αρνητικά ή πολύ αρνητικά αυτή τη διακυβέρνηση και αυτό καταγράφεται στην κοινωνία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω από 70%, όσοι είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι με τα έργα και τις ημέρες, τις πράξεις και παραλείψεις αυτής της κυβέρνησης, έχουν μια μόνο επιλογή από τις τρεις βασικές που μπορεί να δώσει περιεχόμενο στο στόχο για προοδευτική αλλαγή, αλλαγή πορείας και κατεύθυνσης και προσανατολισμό. Για να φέρει ένα νέο ήθος και ύφος στη κυβέρνηση, εκτός κι αν είναι πολύ καλό αυτό που έχουμε.

Αυτή η επιλογή είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, με αδιαμφισβήτητες ικανότητες και δυνατότητες, όπως όλοι σε αυτό το σώμα, από όλα τα κόμματα τον έχουν κρίνει επανηλημμένα. Η τελευταία φορά ήταν το 2019 όταν αλλάζαμε το νόμο για να διοριστεί εκτός από διαπραγματευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος. Δέστε τις δηλώσεις που κάνατε όλοι και τον εγκωμιασμό που κάνατε όλοι για τον άνθρωπο, τις δυνατότητες και τις ικανότητες του. όπως και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις. Για την αποτελεσματικότητα του, για το γεγονός ότι επάξια έχει επιτελέσει το καθήκον του επί όλων των προηγούμενων διακυβερνήσεων. Αυτή είναι η επιλογή αν θέλουμε προοδευτική αλλαγή.

Σίγουρα, επιτρέψτε μου να πω σε σχέση με μια άλλη παρέμβαση συναδέλφου ότι δεν είναι ανέκδοτο να ταυτίζουμε το Νίκο Χριστοδουλίδη με αυτή τη διακυβέρνηση. Όταν είσαι εκεί, στηρίζεις και υποστηρίζεις αυτή τη διακυβέρνηση για δέκα χρόνια, αποφασίζεις και συναποφασίζεις σαν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, καλύπτεις και συγκαλύπτεις, δεν έχεις πει λέξη κριτικής για δέκα χρόνια, δεν έχεις τοποθετηθεί για τίποτα δημόσια. Μέχρι και σήμερα δεν λες λέξη κριτικής. Δηλώνεις εσύ ο ίδιος συνεχιστής της. Σε ρωτούν οι δημοσιογράφοι αν θα φέρεις την αλλαγή και απαντάς, όχι, ανανέωση εντολής. Όντως, ανανέωση εντολής αυτής της διακυβέρνησης διεκδικεί. Είναι ανέκδοτο να χρεώνουμε ευθύνη; Να ρωτήσω, ψήφισε διαφορετικά για τον Συνεργατισμό, όπως έλεγε προηγουμένως η κ. Ερωτοκρίτου, για το ετεροβαρές θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις τράπεζες ή μέχρι σήμερα επιμένει στην ίδια θέση του και διαχωρίζει τη θέση του από τα κόμματα που τον στηρίζουν και δεν θέλει αναστολή του νόμου των εκποιήσεων;

Θέλετε να συνεχίσω τον κατάλογο; Έδρασε διαφορετικά ο κύριος Χριστοδουλίδης για το θέμα των διαβατηρίων;

Ιδού η επιστολή του προς το Bloomberg το 2017 που λέει αυτά που έλεγε και ο Νίκος Αναστασιάδης ότι όλα αυτά είναι συνομωσία και όλα εξελίσσονται θαυμάσια και περίφημα με αυτό το πρόγραμμα. Σε τι διαφοροποιήθηκε;

Όλα αυτά θα αλλάξουν με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπως και το ζήτημα του πέναλτι 12% που θα καταργηθεί, όπως και της ΑΤΑ που θα επεκταθεί για να καλύπτει πρώτα πρώτα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και είναι οι πιο ευάλωτοι.

Για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, τα είπαν οι συνάδελφοι που μίλησαν πιο πριν.

Για το κυπριακό, θέλετε να συνεχίσουμε με τις πολιτικές που μετέτρεψαν σε αυτοσκοπό τις κυρώσεις όπως έκανε ο κύριος Χριστοδουλίδης; Ισχύει και για τους δύο ότι λέω. Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη.

Χρειάζεται όραμα και συνέπεια για να επανενώσουμε την πατρίδα και τον λαό. Γι’ αυτό και ο έντιμος συμβιβασμός της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι ο μόνος δρόμος, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον.

PREV

Ομιλία Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2023

NEXT

Ξεκάθαρο το δίλημμα: συνέχεια διακυβέρνησης Συναγερμού ή αλλαγή με Μαυρογιάννη