Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ», για το 2021

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ», για το 2021

 

Από μέρους της Κ.Ε. ΑΚΕΛ σας καλωσορίζω στην απονομή του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, για το 2021.  Το βραβείο αυτό θεσπίστηκε εδώ και μερικά χρόνια, καταξιώθηκε και απέκτησε κύρος ανάμεσα στην αθλητική κοινότητα του τόπου λόγω των εύστοχων επιλογών που κάνει η Επιτροπή για τις βραβεύσεις.

Τιμώμενα πρόσωπα απόψε είναι ο Λουκάς Καλογήρου και ο Νίκος Γιατρού. Δύο παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη δυο πολύ σημαντικών πτυχών του αθλητικού γίγνεσθαι του τόπου. Ο Λουκάς Καλογήρου στο στίβο, και ιδιαίτερα στο δέκαθλο,  και ο Νίκος Γιατρού στο γυναικείο και αγροτικό ποδόσφαιρο.

Με τη θέσπιση του Βραβείου και την ετήσια εκδήλωση στέλνουμε τα μηνύματά μας για τον αθλητισμό, στην κυπριακή αθλητική οικογένεια αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Αναδεικνύουμε τη σημασία που έχει ο αθλητισμός για την κοινωνία και τη χώρα μας. Την ίδια ώρα καταθέτουμε την αντίληψη και τις προτάσεις μας για τον αθλητισμό και τον ρόλο του. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή όπου στον χώρο του αθλητισμού έχουν προ καιρού διεισδύσει φαινόμενα, τα οποία οδηγούν στην απαξίωση και καταρράκωση της αθλητικής ιδέας.

Ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αγαθό, έχει τρωθεί εξαιτίας της εμπορευματοποίησης και της υπαγωγής του σε μεγάλο βαθμό στη λογική του κέρδους. Φαινόμενα όπως η διαπλοκή, η διαφθορά, ο νεποτισμός, τα στημένα παιγνίδια και ο παράνομος τζόγος, το ντόπινγκ, η βία τον εκτροχιάζουν από τον κοινωνικό του ρόλο και αμβλύνουν τη σημασία του. Όλα αυτά επιβάλλουν συνεχή αγώνα για εξυγίανση.

Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν σοβαρές δομικές αλλαγές σε ολόκληρο το οικοδόμημα του αθλητισμού της χώρας μας.

Το ΑΚΕΛ θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια για εξυγίανση του κυπριακού αθλητισμού, τη θεσμοθέτηση αρχών και προπαντός την εφαρμογή τους, προωθεί και υπογραμμίζει την ανάγκη για ενιαία αθλητική νομοθεσία σε όλο το φάσμα του αθλητισμού.

Αθλητική νομοθεσία που θα συνδέεται με την αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου του ΚΟΑ. Θα δίνει εργαλεία για έλεγχο και την πάταξη της κακοδιαχείρισης σε κάποιες των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες επικαλούμενες το αυτοδιοίκητό τους δεν αποδέχονται έλεγχο και δεν υιοθετούν σημαντικές πτυχές του κώδικα σωστής επαρκής διακυβέρνησης. Η έλλειψη λογοδοσίας σχεδόν πάντα οδηγεί στην ασυδοσία, τον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία. Το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών προϋποθέτει την εφαρμογή κώδικα σωστής διακυβέρνησης και ασφαλώς δεν σημαίνει αυθαιρεσία και αδιαφάνεια.

Το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένες θέσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα και ειδικά στο θέμα της νέας αθλητικής νομοθεσίας. Πάντοτε είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εισήγησης για το τελικό ζητούμενο που είναι η εξυγίανση του αθλητισμού. Αυτά τα ζητήματα όμως είναι πρωτίστως της εκτελεστικής εξουσίας, της κυβέρνησης, η οποία έχει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες να δράσει. Η εκτίμησή μας είναι ότι στα θέματα εξυγίανσης και διαφάνειας στον αθλητισμό η κυβέρνηση εξήγγειλε και διακήρυξε πολλά, αλλά δυστυχώς έκανε πολύ λιγότερα τα οποία αποδεικνύονται – και είναι – ανεπαρκή.

Δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα στον χώρο του αθλητισμού ούτε και είμαστε μηδενιστές. Σε αρκετά αθλήματα οι πρωταθλητές μας έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα επιδόσεων, πετυχαίνοντας μεγάλες διεθνείς διακρίσεις και τιμώντας την Κύπρο μας. Συγχαίρουμε όλους τους πρωταθλητές μας και τους προπονητές τους, καθώς και τις ομοσπονδίες τους για τις επιτυχίες. Είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ο κυπριακός αθλητισμός διαθέτει ταλέντο που μπορεί να αναδειχθεί με σωστό προγραμματισμό και καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται από το κράτος. Με τον καθορισμό κριτηρίων που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες των αθλητών, ώστε να μη μένει κανένας πίσω. Επιβάλλεται περισσότερη και πιο ουσιαστική επένδυση από μέρους της πολιτείας για ανάπτυξη των υποδομών και για στήριξη των αθλητών μας, οι οποίοι έχουν προοπτική για διακρίσεις.

Για το ΑΚΕΛ, αθλητισμός δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός, τα ρεκόρ και η δόξα. Στηρίζουμε τον μαζικό αθλητισμό και την αναβάθμιση της σχέσης των πολιτών μ’ αυτόν. Για να επιτευχθεί τούτο εισηγούμαστε:

  • Την ενίσχυση της δια βίου άθλησης.
  • Την ενίσχυση των φορέων του κοινωνικού αθλητισμού.
  • Την εκπόνηση προγραμμάτων για στήριξη των τοπικών συλλόγων και προώθηση αθλημάτων χαμηλού κόστους.
  • Την ενίσχυση της στήριξης των ακαδημιών στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον ΚΟΑ, δίνοντας κίνητρα για ανάπτυξή τους.
  • Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αθλητικών υποδομών για ενίσχυση του κοινωνικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Τα προβλήματα στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, οξύνθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Ο αγώνας για να κρατηθούν στη ζωή σωματεία και σύλλογοι, έγινε ακόμα πιο δύσκολος. Ειδικά στην περίοδο του κορωνοϊού επιβάλλεται πιο δυνατή οικονομική στήριξη από την πολιτεία για ενίσχυση του ερασιτεχνικού και κοινωνικού αθλητισμού για να κρατηθούν στη ζωή.

Φίλες και φίλοι,

Στη μακρά πορεία του Λαϊκού κινήματος, ο αθλητισμός είχε πάντα περίοπτη θέση. Η παρέμβασή μας στα αθλητικά δρώμενα υπήρξε πολύμορφη και συνεχής. Υπήρξε ιστορική η συμβολή μας στην ανάπτυξη της αθλητικής ζωής του τόπου, με την ίδρυση και δράση δεκάδων αθλητικών-μορφωτικών συλλόγων. Από την ίδρυσή τους οι σύλλογοι μέχρι και σήμερα αποτελούν ισχυρό αθλητικό και πολιτιστικό πνεύμονα παρέχοντας την ευκαιρία για δημιουργική και υγιή ενασχόληση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό σε χιλιάδες άτομα, ειδικά νέους και νέες.

Αντλώντας εμπειρίες από αυτή μας την παρουσία, η Κ.Ε του ΑΚΕΛ καθιέρωσε το Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς για να αποδίδουμε τιμή στους σεβαστούς και αξέχαστους συντρόφους μας. Τους Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου.  Δυο σκαπανείς και ακούραστους εργάτες του Κυπριακού αθλητισμού που με την τεράστια προσφορά τους, άφησαν μεγάλη κληρονομιά στον αθλητισμό και την κοινωνία.

Οι αποψινοί μας τιμώμενοι αποτελούν δυο προσωπικότητες με πολυετή και αδιάλειπτη προσφορά στον αθλητισμό.

Ο Λουκάς Καλογήρου, ήταν αυθεντικό αθλητικό ταλέντο. Υπήρξε πολυπρωταθλητής τόσο στον κλασικό αθλητισμό όσο και στα ομαδικά αθλήματα. Πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος δεκαθλητής για μια δεκαετία. Παίκτης και προπονητής καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και χειροσφαίρισης. Ποδοσφαιριστής στον Ολυμπιακό Λευκωσίας με τον οποίο αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, όταν λήφθηκε η αλήστου μνήμης απόφαση ο εκάστοτε πρωταθλητής Κύπρου να αγωνίζεται στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ελλάδας. Για τον Λουκά Καλογήρου μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αθλητισμό και στη νεολαία του τόπου, ως εκπαιδευτικός.

Ο δεύτερος τιμώμενος είναι ο Νίκος Γιατρού, ο οποίος αποτελεί την προσωποποίηση της εθελοντικής προσφοράς. Μια ζωή αφιερωμένη στον αθλητισμό. Ένας πραγματικός σκαπανέας και πρωτοπόρος, ο οποίος συνέβαλε και συμβάλλει ακόμα, στην ανάπτυξη του αγροτικού και γυναικείου ποδοσφαίρου. Ασχολήθηκε ενεργά με το σωματείο «Λευκοθέα» Λατσιών από την ίδρυση του, το 1983. Το σωματείο από το 1998 μέχρι και σήμερα συμμετέχει συνεχώς στο γυναικείο πρωτάθλημα της ΚΟΠ. Μέσα από την 60χρονη προσφορά του στον αθλητισμό, ο Νίκος Γιατρού δίνει το παράδειγμα της εθελοντικής προσφοράς και μάλιστα σε πεδία όχι και τόσο δημοφιλή, στα οποία χρειάζεται πολύς κόπος και συνήθως η αναγνώριση είναι πενιχρή.

Καταλήγοντας επιθυμώ, να ευχαριστήσω την Επιτροπή του Βραβείου για τη δουλειά της και να τη συγχαρώ για τις επιλογές της. Ο πήχης με τις επιλογές που κάθε χρόνο κάνει βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά και ελπίζω να καταφέρουμε να τον κρατήσουμε εκεί. Σας συγχαίρω τόσο ως Επιτροπή αλλά και τον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Τον Πρόεδρο, Πάμπο Στυλιανού και τα μέλη Πέτρο Χ” Χριστοδούλου, Αιμίλιο Ιωάννου, Λάκη Πολυκάρπου, Δώρα Κυριάκου, Σπυρούλα Μεσαρίτου, Αντώνη Κωνσταντίνου, Μιχάλη Σωτηρίου και Στέλιο Στυλιανού. Συγχαίρω επίσης το Αθλητικό Γραφείο της Κ.Ε του ΑΚΕΛ για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και για την εν γένει δράση του.

Ευχαριστώ τέλος όλους εσάς που παρευρίσκεστε απόψε στην εκδήλωσή μας.

PREV

Tο αρμόδιο Υπουργείο άμεσα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα και το εμβολιαστικό κέντρο Λάρνακας

NEXT

Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να πάψουν να κρύβονται