Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην εκδήλωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην εκδήλωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου

 

Αγαπητοί αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο αποψινό μας συναπάντημα. Συναπάντημα τιμής στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου. Συναπάντημα αγώνα για την κοινή μας πατρίδα.

Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας. Συνδιαμορφωτές της πλούσιας αγωνιστικής παράδοσης του λαού μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και επανένωση. Ζωτικό κομμάτι της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του λαού μας. Καταλύτης στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

Η Κύπρος, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, πάντοτε αποτελούσε γέφυρα πολιτισμών. Καταφύγιο για κατατρεγμένους. Όαση για ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Για όλους όσοι δοκιμάζονται από τους πολέμους, τους διωγμούς και τα εθνικά ξεκαθαρίσματα.

Όπως εύστοχα σημειώνει και ο μεγάλος μας ποιητής Τεύκρος Ανθίας το 1947: «Μια πέτρα μες το πέλαγο είναι η γη μου / κι είναι στημένη εδώ σαν μια υπόσχεση γαλήνης / για τα πουλιά τα κουρασμένα από το ταξίδι / Κι είναι στημένη εδώ για να χαρίζει/στα πουλιά τα διαβατάρικα /σωσίβιο τη φιλόξενη της στέγη». Τι όμορφη και παραστατική είναι η περιγραφή!

Στο ταξίδι της ζωής και της επιβίωσης, η Κύπρος σε πολλές περιπτώσεις στην Ιστορία της άνοιξε τις αγκάλες της για όλους αυτούς που ήρθαν από αλλού, κουβαλώντας μαζί τους συγκλονιστικές περιπέτειες πόνου και δυστυχίας. Μα κι όλοι αυτοί ανταπέδωσαν τη φιλοξενία και με το παραπάνω.

Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα. Έγιναν ένα με τους καθημερινούς αγώνες του λαού μας για μια καλύτερη ζωή. Άφησαν ανεξίτηλη σφραγίδα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας και μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του χωρίς να απωλέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Σήκωσαν επάξια το βάρος με αγώνες και θυσίες, όταν η πατρίδα μας δοκιμαζόταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Άγγλους αποικιστές. Μαζί με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους βιώνουν τις συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, αλλά παραμένουν συνεπείς στο δίκαιο αγώνα των Κυπρίων για απελευθέρωση και επανένωση.

Θέλω να εξάρω τη συμβολή των συμπατριωτών μας στον αγώνα του λαού μας για δικαίωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό.

Μ’ αυτή την ευκαιρία για ακόμα μια φορά υπογραμμίζω την σταθερή εναντίωση του ΑΚΕΛ στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σε μια περίοδο που η Τουρκία εκμεταλλεύεται το παρατεταμένο αδιέξοδο για να προωθεί την παγίωση της διχοτόμησης, επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της Ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για ‘μας. Η Τουρκία δε βολεύεται με τη στασιμότητα και τα αδιέξοδα υλοποιώντας με την παρέλευση των χρόνων, το στόχο της διχοτόμησης.

Φίλες και φίλοι,

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή καθώς μπολιάζουν τον πολιτισμό μας, τις αξίες και τις παραδόσεις με ένα σημαντικό επίπεδο πνευματικής ανάπτυξης και δημιουργίας.

Στον κοινωνικοοικονομικό τομέα, πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. Η  τεχνογνωσία, η επιστημοσύνη και η πείρα τους είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς, από την ίδρυση του Συνεργατισμού μέχρι και τις απεργίες των αμιαντορύχων στο Μαυροβούνι και τη Σκουριώτισσα.

Η πολιτιστική ταυτότητα είναι σήμα κατατεθέν για κάθε λαό. Ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης όπου επιτείνεται η κοινωνική και πολιτιστική διάβρωση και ισοπέδωση, η πολυπολιτισμικότητα είναι πλούτος. Αυτός ο πλούτος οφείλεται και στους συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, ίδρυσαν  σχολεία:  νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Το Τέρρα Σάντα, το  Μελκονιάν, οι σχολές της Αγίας Μαρίας και του Αγίου Ιωσήφ έγιναν σημεία αναφοράς διεθνώς.

Ίδρυσαν πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, του αθλητισμού να διακρίνονται.

Λειτούργησαν φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη.

Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους,  ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας. Η Αγία Σοφία και ο καθεδρικός ναός του Τίμιου Σταυρού στη Λευκωσία, ο Άγιος Νικόλαος στην Αμμόχωστο, ο Άγιος Γεώργιος στον Κορμακίτη και η εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων στη Λάρνακα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σημαντικότερα μνημεία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Φίλες και φίλοι,

Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι.

Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλά συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας. Είναι κοινή πορεία και προοπτική. Είναι η Κύπρος μας!

Στηρίζουμε την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Στηρίζουμε την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Στηρίζουμε την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τους αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων στη Βουλή, τον κύριο Γιαννάκη Μούσα, τον κύριο Βαρτκές Μαχτεσιάν και την κυρία Αντωνέλλα Μαντοβάνη, για τη συνεργασία τους να πραγματοποιηθεί η αποψινή εκδήλωση.

Πολλές ευχαριστίες εκφράζω σε όλους και όλες που λαμβάνουν μέρος στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η όμορφη και μεστή από μηνύματα εκδήλωση.

 

PREV

Πρωτοφανή τεχνάσματα της κυβέρνησης για το «Μουσείο Γρίβα»

NEXT

Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα η σύσκεψη στο Προεδρικό