Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Το ΑΚΕΛ δεν βολεύεται στο 22%, Συνέντευξη Στέφανου Στεφάνου στην Καθημερινή

Το ΑΚΕΛ δεν βολεύεται στο 22%, Συνέντευξη Στέφανου Στεφάνου στην Καθημερινή

Περάσατε στον β’ γύρο ωστόσο μένετε για τρίτη συνεχόμενη θητεία εκτός εξουσίας…

Δεν πετύχαμε τον στόχο της νίκης των εκλογών, όμως αποδείξαμε ότι η επιλογή μας ενέπνευσε τον κόσμο του ΑΚΕΛ ώστε να  δώσει συσπειρωμένα αυτή τη μάχη. Την ίδια στιγμή η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη έφερε κόσμο που δεν είναι στο ΑΚΕΛ ούτε καν στην Αριστερά και εξέφρασε ένα συλλογικό αίτημα: την πραγματική προοδευτική αλλαγή. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι μπορεί να μην κερδήθηκαν οι εκλογές, η υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη όμως δημιούργησε προοπτικές για τη νίκη κι αυτό έκανε τον κόσμο της Αριστεράς περήφανο για τη μάχη που έδωσε.

 

Σε όλη αυτή τη διαδικασία δόθηκε η αίσθηση πως το ΑΚΕΛ επιχειρούσε να κρύψει τα στελέχη και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι ο Μαυρογιάννης θα κυβερνήσει με άλλους και όχι με σας.

Τα στελέχη του κόμματος δεν κρύφτηκαν αλλά συμμετείχαν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και στο επιτελείο και στα πάνελ συζητήσεων. Εγώ, ως ηγέτης του ΑΚΕΛ είχα τις περισσότερες παρουσίες στα ΜΜΕ στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής. Απ’ την άλλη αναγκάζομαι να επαναλάβω ότι ως κόμμα υποστηρίξαμε μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα οπότε συμμετείχαμε στην εκπροσώπηση μαζί με άλλους. Το θυμίζω γιατί οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επί μήνες επιχειρούσαν να υποβάλουν στον κόσμο ότι η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη ήταν ένα εργαλείο στα χέρια του ΑΚΕΛ για να επανέλθει στην εξουσία.

 

Μα είναι σαν να αποδέχεστε ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να κρυφτεί… 

Κάθε άλλο. Ήμασταν συνεχώς παρόντες! Είναι γεγονός πως δεν καταφέραμε να αποσείσουμε από πάνω μας μια άδικη αυθαίρετη ρετσινιά που μας κόλλησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι το ΑΚΕΛ δήθεν κατέστρεψε την οικονομία, ή ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να κυβερνήσει. Το λάβαμε υπόψη και για την επιλογή της υποψηφιότητας, θέλοντας να πετύχουμε το βασικό που ήταν η προοδευτική αλλαγή στον τόπο. Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια ισορροπία στο ζητούμενο της αλλαγής και σε μια προσωπικότητα η οποία μπορούσε να προσελκύσει ευρύτερες δυνάμεις.

Παραμένει πάντως ένα από τα στοιχήματα για το ΑΚΕΛ, το πώς θα αποσείσει από πάνω του αυτές τις αυθαίρετες και λανθασμένες αντιλήψεις που του φορτώθηκαν.

 

Πώς σχολιάζετε την δήλωση του μέλους του επιτελείου Βασίλη Πρωτοπαπά ότι στο ΑΚΕΛ σε σχέση μ’ αυτό που πήρε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης;

Με όλο το σεβασμό προς τον φίλο μου τον Βασίλη, διαφωνώ κάθετα με αυτό που έχει πει. Ένα μεγάλο μέρος των ψήφων που έλαβε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στον Α’ Γύρο προέρχεται από το ΑΚΕΛ και την Αριστερά. Αυτό δείχνουν και οι διάφορες αναλύσεις. Ασφαλώς με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη συστρατεύθηκαν και πολλοί άλλοι πολίτες που δεν ανήκουν στο ΑΚΕΛ και που δεν αυτοπροσδιορίζονται καν στην Αριστερά. Μα αυτός ήταν ο στόχος! Ξέρετε, σε όλη του την ιστορία το ΑΚΕΛ αναζητούσε την ενότητα, την συναίνεση και την ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία.

Γι’ αυτό και είδαμε πάρα πολλές φορές το ΑΚΕΛ να υποστηρίζει υποψήφιους που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς. Το ΑΚΕΛ έβαλε πολλή δύναμη και πρόσφερε πολλά ποσοστά από τον χώρο της Αριστεράς για να έχουμε το 48% που πέτυχε ο κ. Μαυρογιάννης. Δεν ανήκει όλο το ποσοστό στην Αριστερά αλλά ένα μεγάλο μέρος είναι της Αριστεράς.

 

Με ποιο τρόπο θα κρατήσετε κοντά σας αυτό το ακροατήριο που ήρθε κοντά στις προεδρικές εκλογές;  Έχετε ήδη εξαγγείλει αλλαγές…

Στόχος είναι να επαναφέρουμε το ΑΚΕΛ τουλάχιστον εκεί που με την δράση και την προσφορά του έταξε τον εαυτό του να είναι το 1/3 του κυπριακού λαού και όχι μόνο. Το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να βολεύεται και δεν βολεύεται με το 22%. Μέσα από την ιστορική του πορεία έπεισε ότι είναι μία μεγάλη παράταξη της Αριστεράς που ξέρει και λειτουργεί ως παράγοντας προόδου για τον τόπο. Όσο πιο ισχυρό είναι το ΑΚΕΛ τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της βασικής δύναμης προόδου στη χώρα.

 

Με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί;

Με το να ξανοιχτούμε ακόμα περισσότερο στην κοινωνία. Το ΑΚΕΛ έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι η βασική δύναμη προόδου στον τόπο. Γι’ αυτό θέλουμε να επανέλθουμε στα γνωστά ψηλά ποσοστά ώστε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολλών. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις δομές, τις διαδικασίες, τις νοοτροπίες, τον τρόπο δουλειάς και την εικόνα μας. Αυτά πρέπει να βελτιωθούν και θα βελτιωθούν. Έχουμε μία δομή που φτιάχτηκε πριν δεκαετίες. Δεν θα πάμε να διαλύσουμε ό,τι φτιάξαμε αλλά θα πάμε να αναστοχαστούμε ποια πράγματα της δομής δουλεύουν, ποια χρειάζονται βελτίωση και ποια δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα. Στόχος μας είναι η ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεών μας με την κοινωνία. Δεν είναι σύνθημα κενού περιεχομένου. Να μη ξεχνούμε πως τα  τελευταία χρόνια στις σύγχρονες κοινωνίες ολοένα και περισσότερος κόσμος σκέφτεται, δρα και κινητοποιείται έξω από τα κόμματα.

 

Πώς θα αξιοποιήσετε αυτά τα κινήματα;

Η κινηματική δράση αναπτύσσεται και τα κοινωνικά κινήματα πληθαίνουν. Με σεβασμό και χωρίς πατερναλισμό θα συνεχίσουμε να κτίζουμε μια αμφίδρομη σχέση κοινής δράσης και διαλόγου με τέτοια κινήματα που είναι ευρύτερου ή και ειδικότερου πεδίου και αντικειμενικά οι πολιτικές μας ατζέντες συμπίπτουν ή συγκλίνουν.

 

Να υποθέσουμε πως θα είναι ένα μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με τη λογική της ύπαρξης διαφορετικών τάσεων μέσα στο ίδιο το κόμμα. Εμείς δεν θα πάμε σε αυτή την λογική. Έχουμε διαφορετικές εμπειρίες λειτουργίας που βοήθησαν ώστε το ΑΚΕΛ να είναι μεγάλο κόμμα και να έχει ισχυρές σχέσεις με την κοινωνία. Δεν θα πετάξουμε αυτή την εμπειρία. Άλλωστε η δική μας εμπειρία φάνηκε χρήσιμη σε κάποια κόμματα της Ευρώπης.

 

Ένα παράδειγμα;

Το Κόμμα των Εργατών στο Βέλγιο από ένα μικρό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, όταν υιοθέτησε ένα μοντέλο δράσης παρόμοιο με αυτό του ΑΚΕΛ , μετατράπηκε σε μαζικό κόμμα της Αριστεράς με ισχυρές σχέσεις με τα λαϊκά στρώματα.

 

Είστε από τα πρόσωπα στην Αριστερά που πίστευαν στη συνεργασία με τον Ενδιάμεσο. Μετά και την τελευταία αποτυχία κατάληξης σε συνεργασία να υποθέσουμε ότι έχει κλείσει ο κύκλος συνεργασίας ιδιαίτερα με το ΔΗΚΟ; 

Από μέρους μας υπήρξε ειλικρινής προσπάθεια και εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να κάνουμε συνεργασία που να στοχεύει στην προοδευτική αλλαγή. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τραυμάτισαν σχέσεις και πρόσθεσαν περισσότερα προβλήματα στις προσπάθειες για συνεργασία, ειδικά σε ό,τι αφορά στις Προεδρικές Εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΑΚΕΛ θα εγκαταλείψει την πολιτική των συνεργασιών συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις και οργανωμένα σύνολα. Συνεργασίες βεβαίως που να στηρίζονται σε αρχές και σε πραγματική σύγκλιση θέσεων και προτάσεων.

 

Πως σχολιάζετε τις τοποθετήσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου για το ΑΚΕΛ; Κάποιοι στην Αριστερά θεωρούν πως επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις τους…

Είναι πολύ λυπηρή η συμπεριφορά που επιδείχθηκε και ασφαλώς δεν περνά απαρατήρητη. Θεωρώ ότι η επίθεση που δεχθήκαμε από τον κ. Παπαδόπουλο και όχι μόνο είναι η επιτομή μιας μακιαβελικής λογικής ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Δεν το προσωποποιώ, εγώ μιλώ για συμπεριφορές. Δεν μπορεί από τη μια να είσαι καλός όταν θέλουν τις ψήφους σου και την επόμενη μέρα να είσαι δαίμονας επειδή δεν είσαι μαζί τους. Κάπως έτσι ήταν οι τοποθετήσεις του κ. Παπαδόπουλου.

 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ως εν δυνάμει υποψήφιος έκλεισε για το ΑΚΕΛ;

Μα δεν έχουμε τέτοιο πράγμα μπροστά μας. Μόλις τώρα τελειώσαμε τις προεδρικές εκλογές. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

 

Σε προηγούμενη συνέντευξή σας είχατε διερωτηθεί για το ποιος είπε πως η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είναι απούσα από τον προεκλογικό. Έχω την αίσθηση πως δεν ήσασταν ειλικρινής, δεδομένου ότι ήταν ηχηρή η απουσία της και συζητήθηκε εντόνως. Τι συμβαίνει τελικά μεταξύ σας; 

Θέλω να είμαι ειλικρινής και να πω ότι εμείς είχαμε επικεντρωθεί στη μεγάλη εικόνα των εκλογών, αφήνοντας πίσω τις μικρές εικόνες και θεωρώ ότι αυτό βοήθησε να έχουμε επιτυχημένο προεκλογικό αγώνα. Ασφαλώς και υπήρξε θέμα.  Και να θέλαμε άλλωστε, δεν θα μπορούσαμε να το κρύψουμε. Ο κόσμος κατά την διάρκεια του προεκλογικού, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μάς ρωτούσε συνέχεια πού είναι η Ειρήνη. Πρέπει να πω ότι είμαστε διπλά στεναχωρημένοι, μακάρι να μην συνέβαινε αυτό. Το βρίσκουμε μπροστά μας σε μία χρονική συγκυρία που δεν προσφέρεται για εσωστρέφεια. Εμείς δεν θέλουμε και δεν επιδιώκουμε την εσωστρέφεια στην οποία θα ήταν εγκληματικό να μπαίναμε την ώρα που επιδιώκουμε ένα ουσιαστικό άνοιγμα του ΑΚΕΛ σε όλους τους πολίτες απ’ όλο σχεδόν το φάσμα που τίμησαν με την ψήφο τους τον Μαυρογιάννη.

Έχουμε απόλυτο σεβασμό στις απόψεις του καθενός, έχουμε απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές μας διαδικασίες τις οποίες δεν πρόκειται να περιορίσουμε. Όταν όμως λαμβάνονται αποφάσεις, όλοι και όλες οφείλουν να τις σέβονται και να εργάζονται για την υλοποίηση τους. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της συμμετοχής όχι μόνο στο ΑΚΕΛ αλλά σε οποιοδήποτε άλλο οργανωμένο σύνολο. Σε διαφορετική περίπτωση μοιραία θα μετατρεπόμασταν σε μία θνησιγενή λέσχη συζητήσεων. Και το ΑΚΕΛ δεν είναι λέσχη συζητήσεων.

 

Μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ακούστηκαν πολλά για την συνεργασία Πινδάρου και Εζεκία Παπαϊωάννου. Ισχύει;

Καμία συνεργασία….

 

Μα λέχθηκε και ζήτημα ανταλλαγής μητρώων.

Όχι, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Κάθε άλλο. Αυτό που ξέρω -και νομίζω ότι αυτό το ξέρουν όλοι οι πολίτες- είναι ότι υπουργοί, ο ίδιος ο απερχόμενος Πρόεδρος, έπαιρναν τηλέφωνο υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

Στον ΔΗΣΥ παρακολουθούμε πλήρη ανανέωση της ηγεσίας, με αποτέλεσμα να ανοίγει και η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανανέωσης του ΑΚΕΛ ούτως ώστε να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα… 

Ο ΔΗΣΥ μπήκε σ’ αυτή τη διαδικασία γιατί είναι ο ηττημένος των εκλογών και γι’ αυτό μπήκε σε εσωστρέφεια. Το ΑΚΕΛ βγήκε συσπειρωμένο, δυνατό και με αυτοπεποίθηση από τις εκλογές με την επιλογή που έκανε δικαιωμένη από τα αποτελέσματα της προσπάθειας που καταβλήθηκε.

Ενδεχομένως να έμπαινε και το ΑΚΕΛ σε μια παρόμοια διαδικασία αν δεν κατάφερνε να περάσει στον β΄γύρο. Εγώ ήμουν έτοιμος, αν δεν περνούσαμε στον β’ γύρο να ζητήσω ανανέωση της εμπιστοσύνης. Όταν δίνεις μία μάχη και δεν βγαίνεις ενισχυμένος, τουλάχιστον θα πρέπει να ρωτήσεις αυτούς στους οποίους λογοδοτείς αν σου έχουν εμπιστοσύνη να συνεχίσεις ή όχι. Προσωπικά ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Σε ό,τι αφορά την ανανέωση, το ΑΚΕΛ έκανε μεγάλη ανανέωση στα καθοδηγητικά του σώματα στο τελευταίο εκλογικό συνέδριο. Το ίδιο συνέβη και στις επαρχιακές επιτροπές. Τα πρόσωπα είναι σημαντικά, αλλά δεν φτάνει μόνο να ανανεώνεσαι σε πρόσωπα ή σε ηλικίες. Αυτό που καθορίζει την πορεία του καθενός είναι οι ιδέες, οι πολιτικές, οι συμπεριφορές.  Αυτό που προσπαθούμε να αποδείξουμε είναι ότι το ΑΚΕΛ  ξέρει να συμβαδίζει με την σύγχρονη εποχή χωρίς να αρνιέται τον εαυτό του και την ιστορία του.

 

Έχετε ξεκαθαρίσει πως θα είστε αντιπολίτευση. Γιατί σας ενόχλησε τόσο το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει η νέα κυβέρνηση κόσμο από την ευρύτερη Αριστερά;

Είπαμε ότι είναι αιτία πολέμου να αξιοποιηθούν μέλη ή στελέχη του Κόμματος, πρώην και νυν.

 

Δεν είναι το ζητούμενο να κυβερνήσουν σωστά;

Κοιτάξετε, δεν μπορεί πριν από τις εκλογές να κονταροχτυπιέσαι και την επομένη να είμαστε όλοι σε μια κυβέρνηση λες και δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και διαφορετικά προγράμματα.

Δεν θέλουμε να τροφοδοτούμε το αφήγημα οτι οι διαφωνίες είναι μόνο για τους τύπους και τις εκλογές και πως μετά τις εκλογές είμαστε όλοι μια παρέα. Οι διαφορές είναι ουσίας. Δώσαμε μία μάχη με διαφορετικό πολιτικό πρόγραμμα, δεν καταφέραμε να κερδίσουμε και ο κόσμος μάς έταξε στην αντιπολίτευση. Όταν είσαι στην αντιπολίτευση κρίνεσαι επίσης για τη στάση σου. Θα είμαστε διεκδικητικοί αλλά και υπεύθυνοι όπως ήδη έχουμε πει.

PREV

 Το ΑΚΕΛ δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία

NEXT

Ανακοίνωση για το νέο κυβερνητικό σχήμα