Home  |  Μη κατηγοριοποιημένο   |  Εργασία και Εργασιακά Δικαιώματα | Αντώνης Αντωνίου

Εργασία και Εργασιακά Δικαιώματα | Αντώνης Αντωνίου

 

Επιτυχημένο το σύστημα εργασιακών σχέσεων

Ο γεωπολιτικός χάρτης και ο κόσμος της οικονομίας βρίσκονται τώρα σε ένα μεταβατικό στάδιο, με ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Προστίθενται επίσης προκλήσεις όπως είναι πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση. Το κράτος οφείλει να είναι φειδωλό με τα οικονομικά μας και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις να είναι προσεκτικές.

Tο Κυπριακό σύστημα εργασιακών σχέσεων θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα σε Ευρωπαϊκό αλλά και σε Διεθνές επίπεδο. Βασίζεται στις δημοκρατικές αρχές της ελευθερίας του Συμβάλλεσθαι και της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Εργοδοτών, Συντεχνιών και της Κυβέρνησης.

Το σύστημα παρέχει μια σημαντική ευελιξία προς αντιμετώπιση απρόβλεπτων οικονομικών, πολιτικών ή άλλων προκλήσεων, όπως για παραδείγματα έτυχαν διαχείρισης η Παγκόσμια Οικονομική του 2011-2013 και η πανδημίας του Covid-19.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάποιες ρυθμίσεις δεν είναι πλέον επίκαιρες και χρήζουν διόρθωσης, αλλαγής, πρόσθεσης αλλά και κάποιες άλλες αφαίρεσης.

Ο πρακτικές των ανελαστικών και αυτόματων αυξήσεων στους μισθούς πρέπει να αντικατασταθούν με πρακτικές που αντανακλούν την παραγωγικότητα.

Οι πρόσφατες υποδείξεις της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι ότι το διογκωμένο κρατικό μισθολόγιο, κυρίως λόγω των αυτόματων αυξήσεων (ΑΤΑ + ετήσιες προσαυξήσεις) θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Οι ανελαστικές δαπάνες αποτελούν το 40% του κρατικού προϋπολογισμού.

Μας δίνεται ο χρόνος και η ευκαιρία, να καθίσουμε όλοι οι κοινωνικοί εταίροι μαζί και να εξετάσουμε τα σημεία εκείνα που είναι αναχρονιστικά, που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα, διαβρώνουν την οικονομία, ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό και μεγεθύνουν το φάσμα μεταξύ υψηλά αμειβομένων και χαμηλόμισθων.

Σε πλήρη συνεργασία να κωδικοποιήσουμε ένα νέο θεσμό, με στόχο και γνώμονα την οχύρωση της οικονομίας και ταυτόχρονα την ευημερία κάθε εργαζόμενου και κάθε πολίτη στον τόπο μας.

Ο Κατώτατος Μισθός δεν είναι εργαλείο για Κοινωνική Πολιτική

Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός (ΕΚΜ) καθορίζει το επίπεδο αμοιβών κάτω από το οποίο ουδείς θα μπορεί να αμείβεται για πλήρη απασχόληση και αποτελεί δίκτυ προστασίας και κίνητρο για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Ο ΕΚΜ δεν είναι εργαλείο για Κοινωνική Πολιτική. Λαμβάνει υπόψη όλα τα εισοδήματα του νοικοκυριού, δεν αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος και ούτε λαμβάνει υπόψη τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ευάλωτες και άλλες ομάδες ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.

Από την 1/1/2023 ο ΕΚΜ καθορίστηκε στα 940 δηλαδή πέριξ του 60% του Εθνικού Διάμεσου Μισθού (ΕΔΜ) παρά τις συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών κατά την εισαγωγή του να καθοριστεί σε χαμηλότερο επίπεδο από τον στόχο.

 

Αντώνης Αντωνίου

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)

 

PREV

Εργασία και Εργασιακά Δικαιώματα | Χρίστος Καρύδης

NEXT

Εργασία και Εργασιακά Δικαιώματα | Αντώνης Αντωνίου