Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άντρος Καυκαλιάς   |  Για την εισαγωγή ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια Πανεπιστήμια

Για την εισαγωγή ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια Πανεπιστήμια

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, 

Για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω ότι ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε την εισαγωγή προγραμμάτων σε ξένες γλώσσες στα δημόσια πανεπιστήμια. Είναι μια πρόσθετη αξία. Θα ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο η ανάπτυξη των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας, θα ανοίξει ο δρόμος για προσέλκυση ξένων φοιτητών και θα ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια για συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση ωστόσο, σε μια λογική ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν ως κοινές επιχειρήσεις, ότι πρέπει να επιβιώσουν με τους όρους της αγοράς και τους γενικούς κανόνες εμπορίας προϊόντων και ότι δεν πρέπει να αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, επιχειρεί να επιβάλει δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με τους συγκεκριμένους κανονισμούς καταργεί τη διαδικασία των Παγκύπριων εξετάσεων ως την βασική πύλη εισόδου στα δημόσια πανεπιστήμια στα προπτυχιακά προγράμματα σε άλλες γλώσσες από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας. Γεγονός, που θα φέρει καίριο πλήγμα και στο δημόσιο σχολείο.

Εάν περάσουν λοιπόν, η επιβολή διδάκτρων και η κατάργηση της διαδικασίας των Παγκύπριων εξετάσεων, στη δική μας την αντίληψη, αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους της δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ως ΑΚΕΛ, επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες τροπολογίες μέσα από τις οποίες θα επιχειρήσουμε:

  • Να διατηρηθεί αναλλοίωτο το δικαίωμα των κυπρίων και των ευρωπαίων πολιτών για δωρεάν φοίτηση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και
  • Οι παγκύπριες Εξετάσεις να παραμείνουν η βασική πύλη εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια.

Θέλω να τονίσω, ότι όταν μιλούμε για την παιδεία, που αποτελεί δημόσιο αγαθό, δεν επιτρέπεται να προσεγγίζουμε τα ζητήματα με τους όρους της αγοράς. Αυτό είναι μια πάγια θέση μας, την οποία θέσαμε και σήμερα και ως ΑΚΕΛ, δεν θα κουραστούμε να την επαναλαμβάνουμε.

Σήμερα, εκφράσαμε έντονα την απογοήτευσή μας, όταν ακούσαμε αναφορές από την εκπρόσωπο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμων στα δημόσια πανεπιστήμια, εάν δεν εφαρμόσουν την κοστοστρέφεια. Δηλαδή να υπάρχει  η αρχή, ότι η τιμή, τα δίδακτρα επί του προκειμένου, να πρέπει να καθορίζονται στη βάση του τί στοιχίζει ένας φοιτητής. Αν είναι ποτέ δυνατόν, να υπάρχουν τέτοιου είδους προσεγγίσεις σε ότι αφορά στην εκπαίδευση. Απαράδεκτες αναφορές με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα. Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ας ελέγξει αυτούς που πρέπει να ελέγξει, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που περνά ο τόπος μας σήμερα, με την εκτίναξη των τιμών, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Ας αναζητήσει μηχανισμούς αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων στα καύσιμα, στα σιτηρά  και ας αφήσει ήσυχα τα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας.

Όσον αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τα οποία τίποτε δεν έχουμε να χωρίσουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι και αυτά έχουν χώρο και μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί μας. Δεν παύει όμως αυτή τη στιγμή που μιλούμε να πρόκειται για ιδρύματα κερδοσκοπικά. Εάν θέλουν κάποιοι να ανοίξουμε τη συζήτηση για αυτό το κεφάλαιο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.

16/03/2022

PREV

Συνάντηση ΑΚΕΛ με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης 

NEXT

Συναντήσεις ΑΚΕΛ με φορείς του τουρισμού