Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2022

Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2022

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το ΑΚΕΛ απευθύνει χαιρετισμό σε ολόκληρη την εργατική τάξη, σε όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας. Απευθύνουμε μήνυμα οργάνωσης και αγώνα για τα δίκαια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την αξιοπρέπεια και την ευημερία του κόσμου της εργασίας, αυτών δηλαδή που πραγματικά κινούν την οικονομία και παράγουν τον πλούτο, στον τόπο μας και στον κόσμο ολόκληρο.

Τιμούμε την ηρωική Πρωτομαγιά του Σικάγο του 1886 και όλους της ήρωες της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο που έβαψαν με το αίμα τους κόκκινα τα λάβαρα της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων. Τιμούμε τους πρωτοπόρους εργάτες και εργάτριες της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, που από τις απαρχές του προηγούμενου αιώνα θεμελίωσαν τον εργατικό κίνημα της χώρας μας. που έγραψαν Ιστορία στις γαλαρίες των μεταλλείων, στις οικοδομές, στα εργοστάσια. που συγκρούστηκαν με την εργοδοσία, την αποικιοκρατία και τους απεργοσπάστες σε σκληρές ταξικές αναμετρήσεις. Τιμούμε τις γενιές της εργατικής τάξης που έδωσαν στους σημερινούς εργαζόμενους κατακτήσεις και δικαιώματα τα οποία έκαναν τη ζωή του λαού μας πραγματικά καλύτερη.

Η Ιστορία και το διαχρονικό νόημα της κυπριακής Πρωτομαγιάς είναι εξ ορισμού ταυτισμένα με τον αγώνα ενάντια στο σοβινισμό και τη διαίρεση της πατρίδας και του λαού μας. Οι εργαζόμενοι και ολόκληρος ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μόνο χαμένοι θα βγουν αν οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση του νησιού μας. Για αυτό, το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του με τα συνδικάτα ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος που μετατρέπουν κάθε χρόνο την Εργατική Πρωτομαγιά σε συγκέντρωση για μια πατρίδα ανεξάρτητη, ελεύθερη κι ενωμένη. Χωρίς την κατοχή, τα οδοφράγματα και τα συρματοπλέγματα.

Ταυτόχρονα, η φετινή Πρωτομαγιά γίνεται βήμα υπέρ της ειρήνης και του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Ο λαός μας και οι λαοί του κόσμου ανησυχούν από την άνευ προηγούμενου στρατιωτικοποίηση που συντελείται στην Ευρώπη και διεθνώς, από το εφιαλτικό ενδεχόμενο μια ανοικτής σύγκρουσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ, από τη συνεχιζόμενη διοχέτευση από την ΕΕ δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέους εξοπλισμούς που βάζουν λάδι στη φωτιά. Ανησυχούμε από τις αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες του πολέμου, οι οποίες πλήττουν τους εργαζόμενους των ευρωπαϊκών κρατών με ακρίβεια, έλλειψη αγαθών και ανεργία.

Μπροστά σε αυτά, η φετινή Πρωτομαγιά έχει στην προμετωπίδα της την παλλαϊκή απαίτηση από την κυβέρνηση να τερματίσει την αδιαφορία και να πάρει μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που, ήδη πριν από τον πόλεμο, ροκανίζει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Διεκδικούμε μείωση του ΦΠΑ και επιβολή πλαφόν στα είδη πρώτης ανάγκης, κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και ένταξη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση για το ρεύμα. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ, μέσα κι έξω από τη Βουλή, στηρίζει τα αιτήματα του εργατικού κινήματος για την αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκτασή της σε κάθε εργαζόμενο του τόπου. Για κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων όρων εργασίας για κάθε εργαζόμενο. Για προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Για προάσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ΓεΣΥ. Για κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις. Για σύγχρονη κοινωνική πολιτική που να αγκαλιάζει τα νέα ζευγάρια και τους εργαζόμενους γονείς.

Το ΑΚΕΛ τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας τη δράση του για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων, για μια κοινωνικοοικονομική πολιτική που να υπηρετεί τους πολλούς και όχι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και για την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου που χρειάζεται ο λαός και οι εργαζόμενοι. Το ΑΚΕΛ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Κύπρου σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις.

Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!

30/04/2022

PREV

Αναμένουμε απαντήσεις για τις εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

NEXT

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην εκδήλωση της ΠΕΟ για την Εργατική Πρωτομαγιά