Οι μύθοι της κυβέρνησης για την οικονομία και μια αλήθεια, του Χάρη Πολυκάρπου
Έχω διαβάσει μια σειρά τοποθετήσεων του Υπουργού Οικονομικών και έχω ακούσει την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2023. Υπάρχει κάτι που -αν και αναμενόμενο- μου προκαλεί τρομερή εντύπωση. Η απόσταση του από τις πραγματικότητες της κοινωνίας και την καθημερινότητα του κόσμου. Παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν βρήκε ένα αρνητικό ή κάτι που θα έπρεπε να βελτιώσει η διακυβέρνηση Συναγερμού.
Φρόντισε μάλιστα να κτίσει μύθους για να πείσει για τους ισχυρισμούς του.
Πρώτος μύθος. Λέει ο Υπουργός Οικονομικών ότι έχουμε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά συνέπεια προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στην κοινωνία.
Μα η κοινωνία δεν είναι με τα λόγια που νιώθει ασφάλεια, είναι με τις πράξεις. Δεν νιώθει προστασία ένα μεγάλο μέρος του κόσμου όταν τα εισοδήματα του μειώνονται, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ. Νιώθουν αβεβαιότητα οι εργαζόμενοι όταν ο πληθωρισμός διαγράφει το ένα δέκατο του μισθού των εργαζομένων και η κυβέρνηση παρουσιάζεται απαθής.
Μύθος δεύτερος. Λέει ο Υπουργός Οικονομικών ότι έχουμε λάβει μέτρα για τον πληθωρισμό και στηρίξαμε την κοινωνία περισσότερο από τις πλείστες χώρες.
Καταρχήν να καλωσορίσουμε τον Υπουργό Οικονομικών στην πραγματικότητα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Σε αυτή που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ζουν τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Αυτήν που αρνιόταν πεισματικά, με αποκορύφωνα την φαεινή θέση -με την οποία κατάρτισε τον προϋπολογισμό του 2022- ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2022. Θέση που διαψεύστηκε με το χειρότερο τρόπο για την κοινωνία, όταν ο πληθωρισμός ανήλθε σε πρωτοφανή επίπεδα, ξεπερνώντας το 10% κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά δεύτερο, προτού κάνει συγκρίσεις, καλό είναι να ανατρέξει στα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι Financial Times και δείχνουν την Κύπρο στον πάτο της κατάταξης των χωρών αναφορικά με το ποσοστό κρατικής βοήθειας ως προς το ΑΕΠ για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας.
Τρίτος μύθος. Αναφορικά με τα δάνεια ισχυρίζεται ότι οι πραγματικά ευάλωτοι δεν έχασαν την πρώτη κατοικία τους και μάλιστα δηλώνει ότι έχουν προστατευτεί. Συνεχίζει να θεωρεί το σχέδιο ΕΣΤΙΑ πετυχημένο, ενώ χαρακτηρίζει όσους δεν εμπίπτουν στα κριτήρια ως στρατηγικούς κακοπληρωτές αναφέροντας: «Όταν έχεις εισοδήματα και περιουσία αλλά δεν τη χρησιμοποιείς για να αποπληρώσεις τα δάνειά σου, εκ των πραγμάτων αποκλείεσαι, δεν θα πληρώσει ο φορολογούμενος για σένα.»
Δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά για να δει κανείς το βαθμό αναλγησίας αυτής της τοποθέτησης. Όταν δεν είσαι μέρος της κοινωνίας, δεν μπορείς να αντιληφθείς τα πραγματικά προβλήματα της. Από το ΕΣΤΙΑ δεν απορρίφθηκαν μόνο όσοι είχαν περιουσία, αλλά και όσοι δεν είχαν απαραίτητα εισοδήματα. Και αυτοί ήταν οι περισσότεροι. Αυτοί που θα έπρεπε να τύγχαναν πρώτοι στήριξης. Προφανώς όμως δεν ήταν αυτούς που ήθελε να βοηθήσει η κυβέρνηση, διαφορετικά δεν θα τους χαρακτήριζε στρατηγικούς κακοπληρωτές, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίηση της για την επιτυχία του σχεδίου.
Υπάρχει όμως ακόμα ένα σημείο που θα πρέπει να απαντήσει ο Υπουργός. Ισχυρίζεται ότι κανένας ευάλωτος δεν έχασε την κατοικία του. Την ίδια ώρα οι τράπεζες έχουν προχωρήσει κατά κόρο στις ανταλλαγές υποθηκών έναντι χρέους. Θεωρεί άραγε ότι όλοι αυτοί που έχουν προχωρήσει στην αναγκαστική «εθελοντική» ανταλλαγή των κατοικιών τους ήταν όλοι έχοντες;
Τέταρτος μύθος. Αναφέρει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Συναγερμός είναι ικανοί να διαχειριστούν την οικονομία και τις κρίσεις.
Στην ικανότητα τους να χειριστούν την οικονομία θα συμφωνήσω. Όχι όμως για να εξυπηρετήσουν την κοινωνία, αλλά για να φροντίσουν ώστε μια ισχνή μειοψηφία να συνεχίσει να νέμεται τον πλούτο που παράγει αυτή η χώρα και ο κόσμος της.
Αυτό έκαναν άλλωστε πάντα. Και αυτό αποτελεί και την μεγάλη αλήθεια για τη διακυβέρνηση του Συναγερμού. Δέκα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη, δέκα χρόνια διακυβέρνησης Κληρίδη, υπήρξαν συνεπείς σε ένα πράγμα ανάμεσα σε άλλα. Στην μεταφορά εισοδημάτων και πλούτου από τους εργαζομένους στα κέρδη.
€7,5 δις έχασαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία δέκα χρόνια διακυβέρνησης Συναγερμού. Δεν αντέχει η κοινωνία άλλα πέντε χρόνια.
Χ. Πολυκάρπου
Μέλος Π.Γ ΑΚΕΛ – Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας ΑΚΕΛ