Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Θα εισακουστούν άραγε οι πολίτες της Λεμεσού; Της Παναγιώτας Αποστόλου

Θα εισακουστούν άραγε οι πολίτες της Λεμεσού; Της Παναγιώτας Αποστόλου

 

 

Αδιαμφισβήτητα, ο χώρος του Δημόσιου Κήπου της Λεμεσού έχει μια ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική, πολιτιστική, και περιβαλλοντική σημασία για την πόλη της Λεμεσού. O χώρος υπήρξε ένας πρωτοποριακός βοτανικός κήπος για την πόλη, ως αποτέλεσμα του οράματος του αείμνηστου Χριστόδουλου Σώζου.

Τι ήταν αυτό που ήρθε και έφερε τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις των Λεμεσιανών αλλά και διάφορων άλλων φορέων στα σχέδια για διαμόρφωση του παιδότοπου εντός του Δημόσιου Κήπου; Καλοδεχούμενη η όποια δωρεά γίνεται προς το κοινό καλό, αλλά εύλογα διερωτάται κανείς. Θέλουμε ο σχεδιασμός μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης, όπως είναι η Λεμεσός, να γίνεται με ή χωρίς τους πολίτες; Να γίνονται δημόσιες συζητήσεις από τις οποίες να απουσιάζει η φωνή των πολιτών κάθε ηλικίας, των παιδιών, των επαγγελματιών;

Στην περίπτωση των εργασιών για την αναβάθμιση του παιδότοπου εντός του Δημόσιου Κήπου, δυστυχώς, κανείς δεν εισακούστηκε. Όχι μόνο οι πολίτες της πόλης, μαζί και δημόσιοι φορείς, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, το ΕΤΕΚ, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι Αρχιτέκτονες και άλλες ΜΚΟ. Κανένας δεν ρωτήθηκε για την ανάπλαση και αναβάθμιση του παιδότοπου του Δημόσιου Κήπου. Τα σχέδια ετοιμάστηκαν από τον μελετητή των δωρητών και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης απλά τα έκανε αποδεκτά. Χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία συμμετοχή κανενός στις διαδικασίες που προβλέπονται .

Δυστυχώς, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόταξε την δημόσια διαβούλευση, ούτε την διεξαγωγή αξιολόγησης αντικτύπου, πριν ξεκινήσει οποιοσδήποτε σχεδιασμός, πόσο μάλλον πριν ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα. Δικαιολογημένες, λοιπόν οι αντιδράσεις. Κατασκευάζεται ένας παιδότοπος, και τα ίδια τα παιδιά  δεν ρωτήθηκαν, ούτε εξέφρασαν απόψεις. Το άρθρο 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ρητά, ότι «κάθε παιδί θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να ακούγεται σε οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία το αφορά». Στην τελική, τι λήφθηκε υπόψη για το συμφέρον των παιδιών στο σχεδιασμό του έργου; Τι λήφθηκε υπόψη στη βάση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης;

Η Δημοτική Αρχή της Λεμεσού, έχει αγνοήσει επιδεικτικά κάθε πνεύμα τόσο της νέας νομοθεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Χάρτας. Οι σχετικές πρόνοιες του Περί Δήμων νόμου του 2022, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024, καθορίζουν αναλυτικά και με μεγάλη σαφήνεια το ζήτημα της συμμετοχής των δημοτών στη λήψη των αποφάσεων. Συγκεκριμένα, στις παραγράφους 1 έως 4, του Άρθρου 77, αναφορικά με τη «Διαφάνεια και συμμετοχή των Δημοτών», προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις της τοπικής αρχής για την μέριμνα, την προώθηση και την διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να έχουν πρόσβαση, να εκπροσωπούνται και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που τους επηρεάζουν.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο της Λεμεσού, η απόφαση είναι μονόδρομος. Έστω και την ύστατή, θα πρέπει να ανασταλούν οι εργασίες για τον παιδότοπο και να γίνει ανοικτή δημόσια διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές, το ενδιαφερόμενο κοινό ( ΕΤΕΚ, ΣΑΚ, ΟΠΟΚ, Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, κ.α.) και τις επηρεαζόμενες ομάδες δημοτών, περίοικοι, χρήστες, παιδιά. Θα πρέπει, επίσης, το συνολικό masterplan του Δημόσιου Κήπου να τύχει εμπεριστατωμένης μελέτης, να τεθεί και αυτό σε δημόσια διαβούλευση  και να ακολουθηθούν όλες οι νομοθετημένες διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε να διαφυλαχθεί η ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία του κήπου της πόλης.

Θα εισακουστούν άραγε οι πολίτες της Λεμεσού;

  • Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα ΑΚΕΛ

 

PREV

Οι μύθοι της κυβέρνησης για την οικονομία και μια αλήθεια, του Χάρη Πολυκάρπου

NEXT

Γιατί μόνο Ανδρέα Μαυρογιάννη, Του Πανίκου Παναγή