
Χαιρετισμός της Κοινωνικής Συμμαχίας προς το 24ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ – Ανδρέας Ασσιώτης
Αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι
Φίλες και Φίλοι Σύνεδροι του 24ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ,
Εκ μέρους όλων των μελών της Κοινωνικής Συμμαχίας χαιρετίζω σήμερα εγκάρδια και με ιδιαίτερη χαρά και τιμή την έναρξη του 24ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.
Όπως γνωρίζετε, στην Κοινωνική Συμμαχία συμμετέχουμε ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες που, παρόλον ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες, συνεργασθήκαμε μεταξύ μας και με το ΑΚΕΛ κατά την προεκλογική περίοδο των Προεδρικών Εκλογών 2023 και κατά την περίοδο πριν τις εκλογές για την ΤΑ και το Ευρωκοινοβούλιο του 2024. Το προζύμι της συνεργασίας και συμπόρευσης υπήρξε και συνεχίζει να είναι η κοινή μας έγνοια για την εξέλιξη του Κυπριακού Προβλήματος και για την κατάληξη των προσπαθειών ειρηνικής επίλυσης του, το συντομότερο δυνατό. Συνδεθήκαμε μεταξύ μας, επίσης, και μέσω της κοινής επιδίωξης να υιοθετηθούν και εφαρμοστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία στρατηγικές, πολιτικές και μέτρα στους τομείς της Δημοκρατίας, της Οικονομίας, του Κοινωνικού Κράτους, του Κράτους Δικαίου, της Ανάπτυξης, της υγείας, της παιδείας και της οικολογίας, που θα βάζουν τον άνθρωπο στο ψηλότερο επίπεδο και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως τα μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μας δόθηκε να συμμετάσχουμε δημιουργικά σε διάφορα στάδια της διαδικασίας διαμόρφωσης των θέσεων που θα κατατεθούν στο 24ο Συνέδριο για να συζητηθούν, ώστε να αποφασισθούν οι πολιτικές θέσεις του Κόμματος για την επόμενη περίοδο.
Η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινοτήτων για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση για όλους μας, την ακατάπαυστη έγνοια και την καθημερινή αγωνία μας. Δεν είμαστε μεταξύ όσων διαβεβαιώνουν με τα λόγια για τη βούληση τους να προχωρήσουν με τις διαδικασίες διαλόγου και διαπραγμάτευσης με τους απέναντι μας, ενώ καθημερινά αποδεικνύουν πως προτεραιότητα τους είναι να συνεχίζουν με τη διεθνή παρουσία της Κύπρου και την εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου, όπως διαμορφώθηκαν μετά το 1963 και το 1974, ωσάν να μην υπάρχει οποιαδήποτε ουσιαστική εκκρεμότητα.
Η επί μισό αιώνα παράταση της εκκρεμότητας, της κατοχής και της διαίρεσης του κρατικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κοινοτήτων της, δεν είναι μόνο απαράδεκτη. Είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί κρύβει ανείπωτους κινδύνους και εφιαλτικά για όλη την Κύπρο ενδεχόμενα.
Οι φοβερά επικίνδυνες εξελίξεις στην περιφέρεια μας και η εκρηκτική κατάσταση που συνεχίζεται σε πολλά σημεία του κόσμου, ακόμα και μέσα στην ίδια την Ευρώπη, δεν μπορεί να καταλήγουν σε κανονικοποίηση της βίαιης απώλειας ζωών, του θανάτου, της καταστροφής ζωών, περιουσιών και ολόκληρων περιοχών, μέσα στην αντίληψη και στις καρδιές μας.
Οφείλουμε να θυμόμαστε συνεχώς πως οι ένοπλες συγκρούσεις και οι πολεμικές συρράξεις δεν αποτελούν απλά θεάματα σε οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων! Αντίθετα, δημιουργούν δραματικές συνέπειες, καθημερινά, κάθε λεπτό, και, παρόλον ότι επισυμβαίνουν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη δική μας ζωή και τις δικές μας περιουσίες, διαρκούσης της δραματικής εκκρεμότητας, δεν είναι απίθανο να επισυμβούν και στο δικό μας νησί και να ανατρέψουν και τις δικές μας ζωές.
Ως σώφρονες πολίτες της, από το 1960 ήδη, δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανησυχούμε έντονα γιατί δεν προοιωνίζει απολύτως τίποτα θετικό, η αποτυχία επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που τερματίσθηκαν λανθασμένα και άδοξα το 2017 στο Κραν Μοντανά, με ευθύνη του τέως Προέδρου Αναστασιάδη, και συνεπικουρία προς τούτο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Η αποτυχία αυτή, για την οποία την κύρια ευθύνη προφανώς φέρει ο κ. Τατάρ και η Τουρκική Κυβέρνηση:
- μας αφήνει εκτεθειμένους και ευάλωτους σε δραματικά ενδεχόμενα,
- περιορίζει την ορθολογική και σύγχρονη ανάπτυξη του συνόλου της Κύπρου,
- αναστέλλει επί μακρόν την ορθή και δίκαιη για όλους αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων μας,
- αποτρέπει χιλιάδες οικογένειες ΕΚ και ΤΚ συμπολιτών μας, που ήδη έκτισαν τη ζωή τους σε άλλες χώρες, από του να σκεφτούν καν την επάνοδο τους στην πατρώα γη.
Η πλήρης αποτυχία επανέναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων αφήνει, επίσης, άλυτα υπαρξιακά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ενεργειακό και το υδατικό αδιέξοδο, στα οποία τόσο οι Κυβερνήσεις Αναστασιάδη, όσο και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, για την πέραν των δύο χρόνων περίοδο που κυβερνά, απέτυχαν να παράξουν έστω και ένα θετικό και απτό αποτέλεσμα. Αυτά και άλλα, παρόμοια τεράστιας σημασίας θέματα θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε με άλλες, πιο παραγωγικές και λυσιτελείς προσεγγίσεις, αν κατορθώναμε να κάνουμε πραγματικότητα το μέχρι σήμερα άπιαστο όνειρο της επανένωσης της χώρας και της οικοδόμησης φιλικών σχέσεων συνεργασίας με όλα τα γειτονικά Κράτη, περιλαμβανομένων και της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αυτογνωσία, το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία οφείλουν να συνεχίσουν να βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της ιστορικής προσπάθειας για τη δημιουργία ενός προοδευτικού ρεύματος αλλαγής, μαζί με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις που μοιράζονται τις ίδιες βασικές επιδιώξεις και αρχές στο Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου.
Μεταξύ άλλων, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη συμβολή μας στη σωστή και απροκατάληπτη ενημέρωση και των ΕΚ και των ΤΚ συμπολιτών μας,:
- Για την επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης της προσπάθειας,
- για τα σοβαρά πλεονεκτήματα της λύσης,
- για τους κινδύνους από τη διαιώνιση της μη λύσης,
- για τους τρόπους που προσφέρονται σε όλους μας, ώστε μέσα στην Ομοσπονδιακή Διζωνική Δικοινοτική Κύπρο, με κατοχυρωμένη την πολιτική ισότητα, να μάθουμε ξανά να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο, να ζούμε μαζί, να πετυχαίνουμε κοινούς στόχους, από τους οποίους θα επωφελούμαστε όλοι,
- για τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν, εφόσον σταματήσουμε να θεωρούμε ο ένας τον άλλο ως εχθρό και απειλή.
Κυρίες και κύριοι,
αγαπητοί σύνεδροι,
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου του 24ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, ενός ιστορικού Πολιτικού Κόμματος που συμπληρώνει 100 χρόνια σημαντικής και ιδιαίτερα θετικής πολιτικής παρουσίας στον τόπο μας, θα συζητηθούν σε βάθος όλα τα επιμέρους κεφάλαια, πολιτικές και θέσεις που απασχολούν και το ΑΚΕΛ και την Κύπρο ολόκληρη. Θα ήταν, συνεπώς, υπερφύαλο από μέρους μου να επιχειρήσω να αναφερθώ καν σε όλα αυτά τα σοβαρά θέματα.
Για αυτό κλείνω το σύντομο χαιρετισμό μου, διαβεβαιώνοντας πως η Κοινωνική Συμμαχία είναι παρούσα, ενεργός και παραγωγική, έτοιμη να εργαστεί και συμβάλει με κάθε τρόπο, σε κάθε επιμέρους θέμα που απασχολεί την πατρίδα μας και τους πολίτες αυτού του τόπου.
Προσβλέπουμε στην επιτυχία των εργασιών του 24ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ και στο έργο που θα συνεχίσετε να προσφέρετε στον τόπο μας, είτε ως Αντιπολίτευση, ακόμα καλύτερα, όμως, συμμετέχοντας στη Διακυβέρνηση του τόπου μας, γιατί κρίνουμε πως ως η παλαιότερη οργανωμένη πολιτική δύναμη του τόπου μας, ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕ να συνεχίσετε να προσφέρετε πολύτιμες και θετικές υπηρεσίες σε αυτό τον τόπο, σε αυτή την κοινωνία, σε όλους ανεξαίρετα τους συμπολίτες μας.
Εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 24ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.