Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Προτάσεις ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της ακρίβειας

Προτάσεις ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της ακρίβειας

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου κατά την επίσκεψη του στη Λαϊκή Αγορά Πολεμιδιών

 

Το ΑΚΕΛ συνεχίζει την πορεία του προς την κοινωνία και τους απλούς πολίτες. Σήμερα, πραγματοποιούμε ολοήμερη περιοδεία στη Λεμεσό και δεν μπορούσαμε παρά να περάσουμε και από τη Λαϊκή Αγορά στα Πολεμίδια για να δούμε και τους παραγωγούς και τον κόσμο.

Είναι φανερό ότι όλους ανησυχεί το κύμα ακρίβειας που υπάρχει, για πολλούς και διάφορους λόγους. Και για εξωτερικούς λόγους αλλά και για εσωτερικούς. Μια μεγάλη ανησυχία και αγωνία που υπάρχει για αυτό το κύμα ακρίβειας που υπάρχει, είναι ότι δεν είναι παροδικό και φαίνεται ότι θα ενταθεί. Πολλά νοικοκυριά βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να εξανεμίζονται από την αρχή του μήνα και διερωτούνται πως θα βγάλουν το μήνα.

Εμείς ανησυχούμε και κινητοποιούμαστε μαζί με τον κόσμο.

Αυτοί που φαίνεται να μην ανησυχούν είναι οι κυβερνώντες. Όποτε εγείρουμε το θέμα της ακρίβειας, σπεύδει ο Υπουργός Οικονομικών, είτε η κυβέρνηση, είτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός του οποίου είναι η κυβέρνηση, να καθησυχάζουν τον κόσμο, να μην παραδέχονται ότι υπάρχει ακρίβεια και πολύ περισσότερο να μην μπορούν να συμμεριστούν τα προβλήματα, τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τις αγωνίες του απλού κόσμου.

Πρώτα από όλα λοιπόν, ζητούμε από την κυβέρνηση του Συναγερμού να κατέβει κάτω στον κόσμο και να ζήσει τα πραγματικά προβλήματα. Να αφήσουν τα αποστειρωμένα τους γραφεία και τους παχυλούς μισθούς που παίρνουν και να έρθουν να δουν πως πραγματικά ο κόσμος προβληματίζεται, αγωνία και αγχώνεται για το πώς θα τα βγάλει πέρα.

Δεύτερο, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δει πως συγκεκριμένα αντιμετωπίζεται αυτό το κύμα ακρίβειας, που όπως έχω πει δεν είναι παροδικό, και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για να ανακουφίσει τον κόσμο. Αν είναι για τις τράπεζες αυθημερόν τρέχουν και στέλνουν νομοσχέδια στη Βουλή και θέλουν άρον άρον να τα ψηφίσουμε. Όταν τους λες για την ακρίβεια και ότι πρέπει να ανακουφίσουν τον κόσμο, δεν παραδέχονται ότι υπάρχει ακρίβεια.

Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση ήδη είχαμε κάνει μια συγκεκριμένη παρέμβαση για το ηλεκτρικό ρεύμα που είχε και αποτέλεσμα.

Μετά από προβληματισμό του οικονομικού επιτελείου του Κόμματος σήμερα μπορώ να καταθέσω μια δεύτερη συγκεκριμένη πρόταση την οποία απευθύνουμε προς την κυβέρνηση, αποτελεί σύσταση και της Κομισιόν και καλούμε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει και να την προωθήσει άμεσα προς όφελος και της κοινωνίας όσο και των επιχειρήσεων.

Αυτό έχει να κάνει με τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό -τώρα είναι στο 19% και εμείς εισηγούμαστε να πάει στο 9%-. Όπως έχω πει είναι και σύσταση της Κομισιόν να μειωθούν οι συντελεστές της φορολογίας αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά ο κόσμος όλος, η Ευρώπη και η Κύπρος. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε να ανακουφιστούν επιχείρησες και θα πρέπει η κυβέρνηση να το κάνει.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειώσω –και αυτή είναι η δεύτερη πρόταση του ΑΚΕΛ- είναι γνωστό ότι η Κύπρος πληρώνει πάρα πολλά εκατομμύρια για τους ρύπους, διότι η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει έγκαιρα. Και για την έλευση του Φυσικού Αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και για την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα.

Το κράτος έχει έσοδα από τους ρύπους και κανονικά αυτά τα έσοδα η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα αξιοποιήσει τόσο για προώθηση της πράσινης οικονομίας και για να δει τι θα κάνει με το ζήτημα της μείωσης των ρύπων. Δεν γνωρίζουμε τι έκανε, αν έκανε κάτι η κυβέρνηση αλλά σίγουρα αυτή τη δύσκολη περίοδο –και αυτό είναι σύσταση της Κομισιόν- θα πρέπει η κυβέρνηση με στοχευμένο τρόπο, να διαθέσει και να αξιοποιήσει τα έσοδα που έχει από τους ρύπους έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν αυτής της δύσκολης περιόδου που διερχόμαστε και δυστυχώς φαίνεται ότι αυτή η περίοδος θα είναι μακρά και μεγάλη.

 

20/10/2021

PREV

Αν ήταν για τις τράπεζες θα είχαν ήδη έτοιμα νομοσχέδια

NEXT

Τα Pandora Papers δεν θα μπορούσαν να μην συζητηθούν στην Κυπριακή Βουλή