Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Προχωρούμε, του Άντρου Κυπριανού

Προχωρούμε, του Άντρου Κυπριανού

 

Οι εκλογές του 2023 ανήκουν πλέον στο παρελθόν. 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο και συγχαίρουμε. Του ευχόμαστε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του, προς όφελος των πολιτών.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος έδωσε ένα αγώνα με ειλικρίνεια, εντιμότητα, διαφάνεια, επάρκεια και αξιοπρέπεια. Προσωπικά δεν έχω αμφιβολία ότι αν εκλεγόταν Πρόεδρος η Κύπρος θα έκανε βήματα μπροστά.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στην ηγεσία και τα μέλη, τους φίλους του ΑΚΕΛ που έδωσαν μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη με αρκετά καλά αποτελέσματα. Αξίζουν και στους συνεργάτες του Ανδρέα Μαυρογιάννη αλλά και τις προσωπικότητες και τους ανώνυμους πολίτες που εργάστηκαν για την υποψηφιότητα του.

Τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολα για την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό. Θα γινούν ακόμα πιο δύσκολα από το γεγονός ότι τα Κόμματα που στηρίζουν τον νέο Πρόεδρο, έχουν μεγάλη ανομοιομορφία μεταξύ τους, για να μην πω κάτι περισσότερο. Να είναι βέβαιοι ότι θα τους παρακολουθούμε και θα τοποθετούμαστε στις ενέργειες και τις αποφάσεις τους.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση που υπάρχει ενώπιον του νέου Προέδρου είναι το Κυπριακό. Οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη το έφεραν στο χείλος της διχοτόμησης. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα κριθεί πολύ αυστηρά γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών. Πρέπει να γνωρίζει ότι δεν χωρούν δικαιολογίες του είδους «η Τουρκία είναι αδιάλλακτη» διότι η εξέλιξη θα είναι η διχοτόμηση που θα είναι η αρχή νέων καταστροφικών εξελίξεων. Κρίνοντας από τις θέσεις του και τα Κόμματα που τον στηρίζουν δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος. Θα δούμε και θα τον κρίνουμε.

Ένα τεράστιο πρόβλημα της κυπριακής κοινωνίας είναι η διαφθορά. Ούτε εδώ μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος ότι θα γίνει κάτι θετικό. Ο κ. Αναστασιάδης στήριξε τον κ. Χριστοδουλίδη γιατί συμμετείχε στη λήψη των αποφάσεων και δεν μπορεί να τον διώξει, αν δεν διώξει πρώτα τον εαυτό του. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξουν πολιτικοί αρχηγοί που ήταν λαλίστατοι σε αυτά τα θέματα της διαφθοράς.

Στον κοινωνικο-οικονομικό τομέα οι προκλήσεις θα είναι μεγάλες. Η ακρίβεια καλπάζει, η ανισότητα αυξάνεται στην κοινωνία και μεγάλη μερίδα του λαού ασφυχτιά. Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και τα Κόμματα που τη στηρίζουν θα κριθούν για το πως θα χειριστούν όλα αυτά και άλλα πολλά θέματα.

Το ΑΚΕΛ είμαι βέβαιος ότι όπως πάντα θα λειτουργήσει με σοβαρότητα και υπεύθυνα. Μπροστά του ανοίγονται πολλές προκλήσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα τις αντιμετωπίσει στηριζόμενο στις αλλαγές που θα επιφέρει στο Καταστατικό Συνέδριο και επικαιροποιώντας και αξιοποιώντας τις αποφάσεις του Προγραμματικού Συνεδρίου το 2014. Δίχως να αλλάζει τον χαρακτήρα του θα ανοίξει και θα αγκαλιάσει κοινωνικά κινήματα και πολίτες που συντάχθηκαν μαζί του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Χρειάζεται επίσης να αναλυθούν αντικειμενικά τα πολιτικά δεδομένα. Δίχως ευσεβοποθισμούς να διαγραφεί η πορεία για τα επόμενα βήματα.

Τέλος δύο λόγια για τον Νίκο Αναστασιάδη. Ίσως να θεωρεί ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα έχει καλύψει τα νώτα του και διασώσει την υστεροφημία του. Του υπόσχομαι ότι σε ότι με αφορά θα είμαι πάντα απέναντι του. Θα επιδιώξω να λάμψει η αλήθεια για τις ενέργειες του στο Κυπριακό, αλλά και για τη θεσμική διαφθορά που άνθισε επί διακυβέρνησης του. Όχι γιατί έχω κάτι προσωπικό μαζί του, αλλά γιατί είναι το χρέος μου απέναντι στην Κύπρο και την ιστορία.

 

 

Άντρος Κυπριανού

Τέως Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

13.02.2023

PREV

Για τον Αχιλλεα Δημητριάδη, του Άντρου Κυπριανού

NEXT

Η επόμενη μέρα | Άρθρο Στέφανου Στεφάνου Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ