Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Η επόμενη μέρα | Άρθρο Στέφανου Στεφάνου Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Η επόμενη μέρα | Άρθρο Στέφανου Στεφάνου Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Όταν το ΑΚΕΛ αποφάσιζε τον περασμένο Ιούνιο να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά ως προς την επιλογή αυτή. Με αυτή του την επιλογή το ΑΚΕΛ ήθελε να απαντήσει στο βασικό διακύβευμα των Προεδρικών Εκλογών που ήταν η πραγματοποίηση μιας προοδευτικής αλλαγής στην Κύπρο που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτό να κερδηθούν οι εκλογές εντούτοις η επιλογή μας δικαιώθηκε. Δικαιώθηκε από την πρωτοφανή συσπείρωση των ψηφοφόρων της Αριστεράς. Από την επιστροφή χιλιάδων ψηφοφόρων της στις κάλπες για να στηρίξουν την επιλογή της Αριστεράς. Δικαιώθηκε από την υποστήριξη που παρείχαν στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη χιλιάδες συμπολίτες μας από διαφορετικούς ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους.

Όλους αυτούς τούς ένωσε η ανάγκη ο τόπος να πάει μπροστά. Να αφήσει πίσω πολιτικές, συμπεριφορές και νοοτροπίες που εγκλωβίζουν τη χώρα μας στη στασιμότητα και δεν της επιτρέπουν να κάνει ουσιαστικά βήματα προς μια άλλη πολιτική κουλτούρα και να εκσυγχρονιστεί. Αυτό ήταν το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών. Αυτό τον στόχο αναδεικνύαμε όταν μιλούσαμε για την ανάγκη να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή.

Οι εκλογές τελείωσαν και τώρα βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα. Το βέβαιο είναι όμως ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν έληξε. Παραμένουν μπροστά μας οι προκλήσεις και τα στοιχήματα για τη χώρα, τα οποία προφανώς και δεν έλυσε το αποτέλεσμα των εκλογών. Η ανάγκη για την προοδευτική αλλαγή στη χώρα συνεχίζει να υφίσταται.

Συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη η προοδευτική σκέψη να κατισχύσει πάνω στον συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση. Επιβάλλεται ο ορθολογισμός να κυριαρχήσει πάνω στον λαϊκισμό και τα φοβικά σύνδρομα. Είναι ανάγκη το πολιτικό ήθος να επικρατήσει ενάντια στον αμοραλισμό. Ο άδολος πατριωτισμός να βάλει στο περιθώριο τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, όπως και η αλληλεγγύη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Είναι ανάγκη η κοινωνική ευαισθησία, η διαφάνεια και η λογοδοσία να αντικαταστήσουν την ασυδοσία, την απληστία, την αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό. Συνεχίζει ν΄αποτελεί προτεραιότητα η εντιμότητα και η ειλικρίνεια να στριμώξουν στην γωνιά τη διαφθορά και την αναλγησία.

Η πολιτική δύναμη που μπορεί να συνεχίσει να στέκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα είναι το ΑΚΕΛ και γενικότερα η Αριστερά. Το στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι να μπορέσει να αγκαλιάσει, να συγκινήσει και να εμπνεύσει τους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι στήριξαν στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη αυτή την προσπάθεια κι αυτή την προοπτική, οι οποίοι δεν ανήκουν μόνο στην Αριστερά, αλλά προέρχονται και από ευρύτερους χώρους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών έταξε το ΑΚΕΛ στην αντιπολίτευση. Από αυτή τη θέση το ΑΚΕΛ ενωμένο, δυνατό και με αυτοπεποίθηση θα ασκήσει τον ρόλο της αντιπολίτευσης με διεκδικητικότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό. Έτσι έκανε στο παρελθόν το ΑΚΕΛ, έτσι θα συνεχίσει να κάνει με το βλέμμα στην Κύπρο μας, τον λαό μας και τις ανάγκες του.

Έτσι ακριβώς πολιτεύτηκε στα διάφορα μεγάλα και μικρά ζητήματα στα δέκα χρόνια της παρούσας διακυβέρνησης. Αν και το ΑΚΕΛ δέχθηκε ισοπεδωτικές, αφοριστικές επιθέσεις από τους κυβερνώντες δεν δίστασε να βάλει πλάτες είτε στο Κυπριακό, είτε στο ΓΕΣΥ, είτε σε άλλα ζητήματα επειδή ακριβώς θέλουμε ο τόπος να πηγαίνει μπροστά.

Ως δύναμη αντιπολίτευσης το ΑΚΕΛ θα παραμείνει πρωταγωνιστικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, τον απλό άνθρωπο, την κοινωνία και την ίδια ώρα ν’ ανοίγει δρόμους και προοπτική για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου και των ανθρώπων μας.

Ως τέτοια δύναμη, σοβαρή και συνεπής, αποφασιστική στις προκλήσεις, ανοιχτή σε ανθρώπους, ιδέες και προτάσεις, το ΑΚΕΛ βγαίνει μπροστά ακόμα πιο δυνατά και αποφασιστικά.  Για την Κύπρο που θέλουμε, για το αύριο που μας αξίζει. Αυτό θα επιχειρήσουμε να κάνουμε συζητώντας και ενεργώντας ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου του Κόμματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

PREV

Το ΑΚΕΛ στην αντιπολίτευση με το βλέμμα πάντα στη χώρα και τον λαό μας 

NEXT

Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ προς νεοκλεγέντα ΠτΔ: Το ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων να μπει στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης