Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Στο πλαίσιο της εξέτασης του ετήσιου προϋπολογισμού για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, θέσαμε στην αρμόδια Υπουργό κ. Έμιλυ Γιολίτη μια σειρά από ζητήματα.
Πρώτα τη θέση μας ότι πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος της Απονομής της Δικαιοσύνης. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το ότι και η ίδια η κυρία Υπουργός έχει αναγνωρίσει την ανάγκη, αυτή τη φορά, οι αποφάσεις να ληφθούν με ένα τρόπο συλλογικό, με διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένων και των Δικαστών, ασφαλώς, και των δικηγόρων, αλλά και των πολιτικών κομμάτων.
Σημειώσαμε, παράλληλα, την απαρέσκεια μας για το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά από τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας -τους λεγόμενους αδιάφθορους για το αστυνομικό σώμα- με βάση απάντηση σε ερώτηση που υποβάλαμε, σε σύνολο 126 καταγγελιών έχουμε μόνο τέσσερις ποινικές διώξεις αστυνομικών. Πράγμα που είναι απαράδεκτο. Πρέπει να πω ότι και εδώ η αρμόδια Υπουργός έχει προβεί σε παραδοχή και έχει συμφωνήσει ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά. Για μας τα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, ιδιαίτερα στα Σώματα Ασφαλείας, στα σώματα που έχουν την ευθύνη επιτήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας είναι πολύ μεγάλης σημασίας.
Υπογραμμίσαμε παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία κατάθεσης ολοκληρωμένων νομοσχεδίων για συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η κυπριακή κοινωνία, ιδιαίτερα οι γυναίκες, ταλανίζονται από κρούσματα βίας στην οικογένεια, εκβιασμών, και πρέπει να συμμορφωθούμε το συντομότερο δυνατό με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες της κοινωνίας.
Την ίδια ώρα σημειώσαμε την ετοιμότητα μας να συνδράμουμε κάθε προσπάθεια που στοχεύει την ενίσχυση της νομιμότητας και της εφαρμογής των νομοθεσιών με μια υποσημείωση βέβαια, ότι και τα όργανα της αστυνομίας, που έχουν να διεξάγουν ένα δύσκολο έργο, πρέπει να το διεξάγουν με κοινωνική ευαισθησία και με εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης. Ιδιαίτερα σε συνθήκες κορωνοιού, οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις πολλές φορές δημιουργούν την αίσθηση της άνισης μεταχείρισης.
Εκ νέου επαναλάβαμε τη θέση μας στην Υπουργό ότι τα ζητήματα της αστυνόμευσης και της εφαρμογής των πρωτοκόλλων για τον κορωνοιό, είναι αποκλειστικά ευθύνη της Αστυνομίας και δεν είναι σε καμιά περίπτωση δουλειά του Στρατού. Υποδείξαμε επίσης, ότι δυστυχώς για την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων, έχουν παραβιαστεί και ατομικά δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες. Ενώ εν μέρει αναγνωρίζουμε τη δυσκολία των στιγμών και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών είναι κατοχυρωμένα και από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
23/11/2020