Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου

Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ταμείου ΑΠΕ χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του καταναλωτή

Υπενθυμίζουμε, ότι ως ΑΚΕΛ στη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, ημερομηνίας 26/11/19, είχαμε διαφωνήσει έντονα με την προσθήκη από μέρους του Υπουργείου Ενέργειας στον Προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ, άρθρων, σύμφωνα με τα οποία ο Υπουργός θα μπορούσε με την έκδοση διατάγματος, να αυξάνει το τέλος κατανάλωσης.

Επιπρόσθετα, ως κόμμα, είχαμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας αναφορικά με τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού του ύψους τέλους κατανάλωσης. Είχαμε τονίσει ότι σύμφωνα με τη μεθοδολογία αυτή, το τέλος μετά το 2020 θα αυξηθεί σημαντικά.

Ομόφωνα είχαμε αποφασίσει όπως μειώσουμε το τέλος κατανάλωσης από το 1 σεντ στο 0,5 σεντ/κιλοβατώρα, μειώνοντας έστω λίγο το φορολογικό βάρος των πολιτών και διατηρώντας έτσι ένα μέρος του αποθεματικού του Ταμείου.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Υπουργός Ενέργειας ζήτησε έγκαιρα να γίνει διαβούλευση με την επιτροπή, για τη μεθοδολογία υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης, έτσι ώστε στα μέσα του 2021 να συζητήσουμε τη νέα πρόταση που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και η οποία, αν εγκριθεί από τη Βουλή, θα ισχύσει από τον Ιανουάριο 2022, αφού για το 2021 θα ισχύσει το ίδιο τέλος.

Σημειώνουμε με ικανοποίηση την απάντηση της Υπουργού Ενέργειας σε σχετική ερώτησή μας ότι δεν έχει πρόθεση να ζητήσει την προσθήκη άρθρου στη νομοθεσία, το οποίο θα της επιτρέπει την αύξηση του τέλους με διάταγμα.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Υπουργός ανέφερε ότι το 2022, έτος κατά το οποίο ελπίζουμε ότι τελικά θα ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού και θα έχουμε την έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, θα εξαντληθεί το αποθεματικό του Ταμείου, με το σημερινό τέλος ύψους 0,5 σεντ/κιλοβατώρα.

Ως Επιτροπή εισηγηθήκαμε στην Υπουργό να μελετήσει την εξαίρεση της αυτοπαραγωγής από την καταβολή τέλους και τη διεύρυνση του πίνακα ευάλωτων ομάδων και κυρίως των ασθενών, της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ, οι οποίοι καταβάλουν μειωμένο τέλος.

Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εκείνη τη μεθοδολογία υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ, η οποία θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ταμείου χωρίς να επιβαρύνεται περισσότερο ο καταναλωτής.

«Έθαψαν» το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο

Από τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εμπορίου από τον CIPA, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

  • Ο CIPA, σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό του, έχει στη διάθεσή του μόνο €940 χιλιάδες για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ενώ η Μάλτα έχει στη διάθεσή της €20 εκατομμύρια.
  • Η γραφειοκρατία των διάφορων κρατικών υπηρεσιών αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.
  • Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με τον CIPA για αξιοποίηση των εμπορικών ακολούθων στις πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
  • Ο CIPA ανέφερε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, παρόλο που έκλεισε το πρόγραμμα επενδύσεων.
  • Ενώ πρώτη προτεραιότητα του CIPA αποτελεί η προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας, το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο, ένα σημαντικό έργο για την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας, έχει «θαφτεί» από την κυβέρνηση.

24/11/2020

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης

NEXT

Προκλητικά ανεπαρκή τα κονδύλια για τον πολιτισμό