Home  |  Βουλή   |  Ανήμπορη και χωρίς πλάνο η Κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ανήμπορη και χωρίς πλάνο η Κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Δήλωση Γιώργου Τ. Γεωργίου, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας τον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος υγείας ενόψει του δευτέρου κύματος της πανδημίας covid-19.

Από τη συζήτηση και ενημέρωση που έγινε φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση πάσχει σοβαρά από ανικανότητα και ανεπάρκεια. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι είναι ανήμπορη, χωρίς πλάνο και σχεδιασμό, για αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του covid-19. Έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος από το πρώτο κύμα, χωρίς να αξιοποιηθεί -όμως- ουσιαστικά ο χρόνος αυτός για προετοιμασία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία είχαν και το βάρος αντιμετώπισης του ιού.

Γίνεται προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η κατάσταση, ενώ τα γεγονότα βοούν και τους διαψεύδουν. Οι λειτουργοί της υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και οι νοσηλευτές στέλνουν κραυγή αγωνίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα διαδραματιζόμενα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την περασμένη Άνοιξη. Απαιτούν την άμεση στελέχωση των νοσηλευτηρίων με προσωπικό, γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και βοηθητικού προσωπικού, το οποίο χρειάζονται τα κρατικά νοσηλευτήρια ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει μια πανδημία. Ζητούν, επίσης, όπως λαμβάνονται υπόψη οι εμπειρίες τους και η επιστημοσύνη τους, καθώς ήταν, είναι και θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή, όπου και όποτε χρειαστεί. Ένα βασικό αίτημα των νοσηλευτών είναι η έγκαιρη πρόσληψη και εκπαίδευση τους από τον ΟΚΥΠΥ. Έχει επισημανθεί, επίσης, ότι πολλοί από τους νοσηλευτές μπορεί να χάσουν πολλά από τα ωφελήματά τους, γιατί δεν υπάρχουν συνάδελφοί τους να τους αντικαταστήσουν.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα που τέθηκε από τις συντεχνίες ΠΕΟ-ΣΕΚ είναι ότι υπάρχουν εργοδότες που δεν τηρούν τα πρωτόκολλα, όσον αφορά στον κορονοϊό και αυτό θέτει σε κίνδυνο τους εργαζομένους. Ζήτησαν όπως υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος. Με αφορμή το Σφαγείο και τα κρούσματα που βρέθηκαν σε αυτό, τίθεται το θέμα για την ευθύνη που φέρουν τα τμήματα του κράτους για έλεγχο και αν λειτουργεί ο καταμερισμός που έχει γίνει.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, μετά το τοπικό lockdown και την ανάγκη για διεξαγωγή τεστ από μέρους των εργαζομένων, έδειξε ότι το Υπουργείο Υγείας ήταν απροετοίμαστο. Υπέβαλλε τους πολίτες σε μια τεράστια ταλαιπωρία, αλλά το κυριότερο είναι ότι έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι πολίτες έχουν δικαιολογημένα κουραστεί και ζητούν τα όποια μέτρα να λαμβάνονται μετά από σοβαρή μελέτη και όχι πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό και σοβαρότητα.

19/11/2020

PREV

Να δοθούν πλήρη στοιχεία για τα περιουσιακά της Λαϊκής Τράπεζας

NEXT

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης