Home  |  Βουλή   |  Η Κυβέρνηση να προβληματιστεί για την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών της ενεργειών στο θέμα των Αγνοουμένων

Η Κυβέρνηση να προβληματιστεί για την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών της ενεργειών στο θέμα των Αγνοουμένων

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, Βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων

 

Συζητήσαμε σήμερα τις εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα των Αγνοουμένων. Είχαμε μια χρήσιμη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους αρμόδιους για τα προβλήματα που εντοπίζονται στην πορεία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας, αλλά και ταυτόχρονα με ποιους τρόπους μπορούν να ξεπεραστούν.

Ομολογώ ότι στη συνεδρία υπήρξε ένα φορτισμένο κλίμα, ένεκα και των ημέρων που φουντώνουν τις μνήμες και τα συναισθήματα.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συντονισμό της έρευνας και αξιολόγησης των πληροφοριών καθώς, όπως έγινε παραδεκτό, υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι στο τέλος της ζωής τους και σε προχωρημένη ηλικία θέλουν να δώσουν πληροφορίες.

Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν εξελίξεις σε ότι αφορά τις μετακινήσεις οστών από το Ορνίθι στο σκυβαλότοπο του Δικώμου. Τον ερχόμενο μήνα θα επισκεφθεί την Κύπρο μαζί με την ομάδα του ο αρχιτέκτονας που είχε αναλάβει τον εξωραϊσμό του σκυβαλότοπου, ώστε να αξιολογήσει την επικινδυνότητα της προσπάθειας και να υποβάλει μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει η εκσκαφή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι το προσχέδιο της Έκθεσης του Γ.Γ του ΟΗΕ υποβαθμίζει την ευθύνη της Τουρκίας για το θέμα των Αγνοουμένων και έχω την εντύπωση ότι το ίδιο το Υπουργείο και η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστούν για την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών τους ενεργειών. Ελπίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να επέλθουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και σε αυτό και σε άλλα σημεία του προσχεδίου της Έκθεσης.

Ως Επιτροπή θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για την ετοιμασία ενός ενημερωτικού σημειώματος προς όλους τους Βουλευτές που συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να συμβάλουμε με την σειρά μας στην προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος και άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία σε κάθε επίπεδο.

13/07/2021

PREV

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, στο μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων του Άη Γιάννη

NEXT

Διαφωνία ΑΚΕΛ με το νομοσχέδιο που περιστέλλει την ελευθερία έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων