Home  |  Βουλή   |  Η απάτη είναι απάτη και ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Η απάτη είναι απάτη και ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Βουλεύτριας ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Η OLAF διερευνά πιθανή απάτη, ύψους σχεδόν €5 εκ., για χορηγήσεις σε εταιρείες του τέως Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών από ευρωπαϊκά κονδύλια, μετά από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ενδεχομένως αυτό το ποσό να απαιτήσει η ΕΕ να επιστραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά το πέρας της διερεύνησης ή να αφαιρεθεί από μελλοντικές επιδοτήσεις.

Σε σχέση με την πολιτική πτυχή του θέματος, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας που φαίνεται να εμπλέκεται, ο κ. Παπαδούρης, είχε διοριστεί ως Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ είχε επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί σύγκρουση συμφέροντος. Επιπλέον, τρεις υπάλληλοι των εταιρειών του είχαν εργοδοτηθεί από το Προεδρικό ως σύμβουλοι του Επίτροπου. Το ερώτημα είναι ποιου τα συμφέροντα υπηρετούσαν; Του Κράτους ή τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα του εργοδότη τους;

Απαντώ και σε τοποθετήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας για το θέμα της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, οι οποίες μας λυπούν αφάνταστα. Ξεκαθαρίζω ότι ουδόλως μας εκφράζουν. Η Επιτροπή Ελέγχου οφείλει να υπερασπίζεται τη διαφάνεια και όχι να κατηγοριοποιεί τα σκάνδαλα ανάλογα με το πόσα εκατομμύρια αφορά η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Στην προκειμένη 5εκ.

Η απάτη είναι απάτη και ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής δεν εξυπηρετούν τη διαφάνεια και τον έλεγχο που είναι και ο σκοπός της Επιτροπής. Αν δεν ήθελε να συζητηθεί η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ας μην την έβαζε στην ημερήσια διάταξη.

Στόχος μας πρέπει να είναι η διαφάνεια, η αλλαγή κουλτούρας, η αλλαγή νοοτροπίας, η κατανόηση της έννοιας της σύγκρουσης συμφέροντος. Μόνο έτσι μπορούμε ως χώρα να κάνουμε βήματα μπροστά. Η διαφθορά πρέπει αν πατάσσεται σε κάθε μορφή της. Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη διαφθορά.

08/07/2021

PREV

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

NEXT

Για την μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων