Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Νίκου Κέττηρου, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

Συνήλθε σήμερα στη πρώτη της συνεδρία μετά τις βουλευτικές εκλογές η Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων με τη νέα της σύνθεση. Όπως ανέφερα στην Επιτροπή, στόχος είναι όπως τα λόγια μας να είναι μετρημένα και τα έργα μας αμέτρητα.

Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το συμφέρον του προσφυγικού κόσμου. Είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες για να παλέψουμε. Έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, δεν ζητούμε ψίχουλα από το κράτος, ούτε ζητιανεύουμε. Αυτά που δικαιούμαστε θέλουμε να μας αποδοθούν.

Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να δώσει λύσεις για το θέμα με τους ανελκυστήρες στις πολυκατοικίες. Φτάνει πλέον, είναι ντροπή, είναι εξευτελισμός αυτή η κατάσταση. Ζητούμε νέα στεγαστικά σχέδια που να αφορούν κυρίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που δεν μπορούν να συνάψουν δάνεια και να επωφεληθούν από τα υφιστάμενα σχέδια. Να εκδοθούν, επιτέλους, τα πιστοποιητικά μίσθωσης και οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους Κυβερνητικούς Οικισμούς και στους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης. Να δει το κράτος με σεβασμό τους παθόντες του 1974, τα προβλήματα των εγκλωβισμένων, το ζήτημα των αγνοουμένων.

Απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κούρεψε την προσφυγική πολιτική, διεκδικούμε να ενισχυθεί η δυνατότητα των εκτοπισμένων στη στέγαση, να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στους συνοικισμούς, να αξιοποιηθούν καλύτερα και αξιοκρατικά οι τουρκοκυπριακές περιουσίες και να εμπλουτιστούν τα προγράμματα του ΦΙΚΒ. Η προσφυγική πολιτική θα πρέπει να έχει ταυτόχρονα ως γνώμονα την ισότιμη κατανομή των βαρών της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους εκτοπισμένους, όπως συμβαίνει σήμερα.

Στην επόμενη συνεδρία θα έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εσωτερικών για να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, να υποβάλουμε ερωτήσεις και να θέσουμε θέματα και ελπίζουμε να πάρουμε κάποιες απαντήσεις. Ευελπιστούμε στη συνεργασία τόσο του Υπουργού, αλλά και όλων των μελών της Επιτροπής, ώστε να προωθήσουμε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο.

29/06/2021

PREV

Για την εξαγγελθείσα παράνομη επίσκεψη Έρντογαν

NEXT

ΑΚΕΛ: Να καταργηθεί η επιβολή ετήσιου τέλους στις μικρές εταιρείες