Home  |  Βουλή   |  ΑΚΕΛ: Να καταργηθεί η επιβολή ετήσιου τέλους στις μικρές εταιρείες

ΑΚΕΛ: Να καταργηθεί η επιβολή ετήσιου τέλους στις μικρές εταιρείες

Δήλωση Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για το νομοσχέδιο, το οποίο επεκτείνει την περίοδο καταβολής του ετήσιου τέλους ύψους €350 που επιβάλλεται σε όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες

 

Ως ΑΚΕΛ, το Σεπτέμβριο του 2012 είχαμε εισηγηθεί την κλιμακωτή επιβολή του τέλους ύψους €350 ετησίως για τις εταιρείες, στη βάση του κύκλου εργασιών της κάθε εταιρείας, γιατί δεν είναι δυνατόν μια μικρή εταιρεία με περιορισμένο κύκλο εργασιών να καταβάλλει το ίδιο ετήσιο τέλος με μια μεγάλη εταιρεία, η οποία έχει τεράστια κέρδη.

Δυστυχώς, τότε η εισήγηση μας δεν έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα το τέλος των €350 να επιβάλλεται οριζόντια σε όλες τις εταιρείες, κάτι το οποίο στη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου για το θέμα αυτό στις 8/5/2018, ο Έφορος Εταιρειών χαρακτήρισε ως άδικο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ως αναχρονιστική και μη ορθολογική φορολογία.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι μελετά είτε τη σταδιακή απόσυρση του φόρου αυτού, είτε την κατάργησή του, είτε να επιβάλλεται στοχευμένα και ότι οι οριστικές προτάσεις του Υπουργείου θα κατατεθούν στη Βουλή μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2019, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.

Στις 17/9/2019 σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, ακούσαμε και πάλι τα ίδια από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών και ότι ουσιαστικά για ενάμιση χρόνο δεν είχαν κάνει οτιδήποτε. Ανάφερε απλά ότι η φορολογία αυτή είναι στη λίστα των φόρων που πιθανώς να μειωθούν στο μέλλον και κυρίως ότι στον Προϋπολογισμό του 2020 έχουν ήδη συμπεριλάβει το ποσό των €48 εκ., όπως κάθε χρόνο. Και ενώ δεν έκαναν καμία μελέτη, δικαιολόγησαν τότε την αδράνειά τους με αστήρικτες δικαιολογίες, όπως η πιθανή αύξηση των εξόδων για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ακόμα αναμένουμε την κυβέρνηση να φέρει την πρότασή της. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τη Βουλή με μια απαράδεκτη συμπεριφορά, η οποία προκαλεί.

Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι ως κόμμα συμφωνούμε με την κατάργηση της επιβολής του τέλους σε όλες τις μικρές εταιρείες, σε εταιρείες δηλαδή με περιορισμένο κύκλο εργασιών και μικρό αριθμό εργοδοτουμένων. Προτείνουμε εκ νέου επιβολή του τέλους σε εταιρείες με σημαντικά ή μεγάλα κέρδη, οι οποίες μπορούν και θα πρέπει να καταβάλλουν ένα πολύ μικρό τέλος ετησίως, όπως αυτό των €350, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά.

29/06/2021

PREV

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

NEXT

Κατάλογος Ιδιωτικών Εισφορών 2020