Home  |  Βουλή   |  Αλαλούμ μεταξύ των κυβερνητικών τμημάτων θυματοποιεί την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για ακόμα μια φορά

Αλαλούμ μεταξύ των κυβερνητικών τμημάτων θυματοποιεί την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για ακόμα μια φορά

Γραπτή δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από την έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, αναφορικά με τον καθορισμό χώρων επεξεργασίας απορριμμάτων που προέρχονται από κατεδαφίσεις και χωματουργικές εργασίες.

Η ανυπαρξία χώρων δραστηριοποίησης των μονάδων επεξεργασίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αφού δεν υπάρχει σημείο, όπου θα μπορεί να γίνεται επεξεργασία και να αποθηκεύονται τα απορρίμματα αυτά και ως εκ τούτου οι επαγγελματίες αναγκάζονται να τα μεταφέρουν στο Ξυλοφάγου ή στην Κόσιη με όλα τα συνεπακόλουθα, όπως αύξηση του χρόνου εργασίας, επικινδυνότητα κατά την μεταφορά των απορριμμάτων, φθορά στα οχήματα, υψηλά εργατικά, κ.ά. Η δε παραχώρηση μίας κατ’ εξαίρεση άδειας, έχει οδηγήσει σε μονοπωλιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα αυξημένα κόστη για τους καταναλωτές.

Είναι με απογοήτευση που αντικρίσαμε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος το αλαλούμ αντιφατικών δηλώσεων μεταξύ των κυβερνητικών Τμημάτων, και συγκεκριμένα του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πολεοδομίας, ως προς την ύπαρξη περιοχών στις οποίες θα μπορούν να μεταφερθούν και να αδειοδοτηθούν οι συγκεκριμένες μονάδες. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος προτρέπει τους επαγγελματίες να προχωρήσουν σε αίτηση για κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση λόγω ανυπαρξίας χώρων, ενώ το Τμήμα Πολεοδομίας ανέφερε ότι οι εν λόγω αναπτύξεις επιτρέπονται σε βιομηχανικές περιοχές ζώνης Α.

Βλέποντας το ζήτημα στην ολότητα του, τα προβλήματα επιτείνονται και από την ανυπαρξία πράσινων σημείων, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές την επαρχίας να έχουν μετατραπεί σε σκυβαλότοπους.

Σεβόμενοι το περιβάλλον, πρέπει άμεσα το κράτος να προχωρήσει σε πολεοδομικό σχεδιασμό για τέτοιου είδους δραστηριότητες, τόσο στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου όσο και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε εισηγηθεί κατά τη συνεδρία όπως όλοι εμπλεκόμενοι φορείς, επαγγελματίες, αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυβερνητικά τμήματα, παρακαθίσουν σε ένα εντατικό διάλογο, ούτως ώστε να εξευρεθεί οριστική λύση το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα παρακολουθεί το θέμα και αναλόγως των εξελίξεων θα επανέλθει.

31/03/2021

PREV

Σημαντικές εκκρεμότητες και διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων για τη Δικαστική Μεταρρύθμιση

NEXT

Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα