Home  |  Ενημέρωση   |  Χαιρετισμός ΓΓ ΚΕ ΑΚΕΛ στην απονομή του "Βραβείου Πολιτισιτικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία- Θοδόση Πιερίδη"

Χαιρετισμός ΓΓ ΚΕ ΑΚΕΛ στην απονομή του "Βραβείου Πολιτισιτικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία- Θοδόση Πιερίδη"

anthiaspieridisΑπό μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ σας καλωσορίζω στην 25η απονομή του «Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη».

Πριν να μιλήσω για τη σημασία του θεσμού και να συγχαρώ τους βραβευθέντες, θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή για την ιστορία του ΑΚΕΛ. Στις 16 Ιουνίου 1943 η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ πήρε την ιστορική απόφαση να καλέσει τα στελέχη και μέλη του Κόμματος να καταταχθούν εθελοντικά στο στρατό για να πολεμήσουν ενάντια στον χιτλεροφασισμό. Η ανταπόκριση στην έκκληση του ΑΚΕΛ υπήρξε ενθουσιώδης. Έντεκα από τα δεκαεπτά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και εκατοντάδες άλλα στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ κατατάχθηκαν στις συμμαχικές δυνάμεις και πολέμησαν στα διάφορα μέτωπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί από αυτούς θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό του αντιφασιστικού αγώνα των λαών για ελευθερία και δημοκρατία.

Με την απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 αναβαθμίστηκε η συμμετοχή της Κύπρου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Η εθελοντική κατάταξη των Ακελιστών ήταν η μοναδική οργανωμένη κατάταξη Κυπρίων, η οποία οργανώθηκε σε καθαρά συνειδητή πολιτικο-ιδεολογική, αντιφασιστική βάση.

Με την ευκαιρία της επετείου της 16ης Ιουνίου, το ΑΚΕΛ αποτείνει φόρο τιμής σε όλους τους Κύπριους αντιφασίστες που πολέμησαν τον χιτλεροφασισμό. Διαβεβαιώνει επίσης πως θα συνεχίσει να παλεύει ασταμάτητα έτσι ώστε να απομονωθεί ο νεοφασισμός. Να παταχθεί πολιτικά και ιδεολογικά, από ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Εξέχουσα θέση σε αυτό, μπορούν και πρέπει να έχουν οι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού.

Θέλω να θυμίσω ότι σκοπός του «Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη» είναι η επιβράβευση και η ηθική ικανοποίηση των ανθρώπων του Πνεύματος και της Τέχνης που με το έργο τους συμβάλλουν αποφασιστικά στον εμπλουτισμό της πολιτιστικής μας ζωής. Στην υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στην ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του λαού. Στην εξύψωση της συνείδησης του ανθρώπου. Στη σφυρηλάτηση αξιών και αρχών που πρέπει να διέπουν μια κοινωνία προοδευτική· μια κοινωνία που θέλει να προχωρά μπροστά.

Αυτού του είδους τον πολιτισμό υπηρετήσαμε και υπηρετούμε με συνέπεια από το 1926, όσα είναι και τα χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος μας στην Κύπρο. Αυτού του είδους τον Πολιτισμό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Έχουμε πίσω μας εξάλλου μακρά παράδοση και Ιστορία. Οι μορφωτικοί σύλλογοι, που δημιούργησαν οι σκαπανείς του Λαϊκού μας Κινήματος στις πόλεις και στην ύπαιθρο λειτούργησαν ως κέντρα πολιτικών ζυμώσεων και αντιαποικιακού αγώνα. Ήταν όμως και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να είναι, φορείς πολιτιστικής και κοινωνικής δημιουργίας. Ο χορός, το θέατρο, η λογοτεχνία και η ποίηση βρήκαν πρόσφορο έδαφος στους μορφωτικούς συλλόγους της Αριστεράς. Πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες και δημιουργοί που μεγαλούργησαν αργότερα, έκαναν τα πρώτα τους βήματα σε αυτούς τους συλλόγους. Είμαστε περήφανοι γιατί κορυφαίοι των κορυφαίων Κύπριων δημιουργών, υπήρξαν στελέχη του ΑΚΕΛ και απευθύνθηκαν με το έργο τους στο λαό, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη συνείδηση του.

Τεύκρος Ανθίας και Θεοδόσης Πιερίδης· δύο δημιουργοί που εμπλούτισαν τον Πολιτισμό και τις Τέχνες του τόπου μας και που το έργο τους αναγνωρίζεται και πέραν της Κύπρου. Χριστόφορος Σάββα, Σόλωνας Μιχαηλίδης, Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Παύλος Λιασίδης, Σολομός Φραγκουλίδης, Αχιλλέας Πυλιώτης, Νικόλας Οικονόμου  και τόσοι άλλοι δημιουργοί, που άφησαν τεράστια πολιτιστική κληρονομιά με τα έργα και το ταλέντο τους και που θα μνημονεύουμε πάντα με αγάπη. Αυτοί και τόσοι άλλοι που και σήμερα ζουν και προσφέρουν με την Τέχνη τους στην καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας. Αυτό ακριβώς είναι που επιβεβαιώνει και τους στίχους του ποιητή, πως όσοι παλεύουμε και από τις γραμμές του πολιτισμού, είμαστε «οι πλαστουργοί της νέας ζωής».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, στην ιστορική περίοδο που διανύουμε στον τόπο μας, ο Πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας.  Η τέχνη, τα γράμματα, ο πολιτισμός γενικότερα δεν γνωρίζουν ούτε διαχωριστικές γραμμές ούτε συρματοπλέγματα. Ο Πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους· δημιουργεί το υπόβαθρο της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού και αναπτύσσει τα πιο ευγενή ιδανικά. Γι’ αυτό είναι υποχρέωση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημιουργών να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους δείχνοντας σε όλο τον κόσμο ότι το μέλλον της Κύπρου ανήκει στο λαό της. Σ’ αυτή την προσπάθεια το ΑΚΕΛ θα είναι πάντα πρωτεργάτης.

Τιμούμε σήμερα με το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη» δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της τέχνης. Δύο ξεχωριστούς συμπατριώτες μας που χρόνια τώρα με το έργο αλλά και τη στάση τους έχουν προσφέρει πολλά στην τέχνη και στο λαό μας. Το «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη» που έχει θεσπίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απονέμεται για το 2014 στην ηθοποιό Λένια Σορόκου και στον ζωγράφο Αντρέα Χαραλάμπους για τη σημαντική προσφορά τους στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου.

Από μέρους του ΑΚΕΛ θέλω να ευχαριστήσω τους δύο δημιουργούς και να τους συγχαρώ για όσα προσφέρουν στο Θέατρο και τις Εικαστικές Τέχνες και στον Πολιτισμό ευρύτερα. Να τους ευχαριστήσω προκαταβολικά για όσα θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν μελλοντικά.

Αγαπητή Λένια, αγαπητέ Ανδρέα ευχόμαστε και στους δύο σας, να ζήσετε ακόμα χρόνια πολλά. Να έχετε την υγεία σας και να σας χαιρόμαστε.  Εσένα  Λένια στο σανίδι κι εσένα  Ανδρέα μέσα από τους πίνακες σου.

Τo βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη» συμπληρώνει δυόμιση δεκαετίες ζωής και έχει καταξιωθεί πλέον για τα καλά στη συνείδηση των Κυπρίων Δημιουργών, της Κυπριακής κοινωνίας ως ένας κορυφαίος θεσμός στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Καταξιώθηκε στην Κυπριακή πολιτιστική ζωή ως θεσμός γιατί επιβράβευσε κόπους και προσπάθειες ανθρώπων του πολιτισμού και πολιτιστικά ιδρύματα με μεγάλη προσφορά που για δεκαετίες τώρα προσφέρουν στο τόπο και το λαό. Αδιάψευστο παράδειγμα είναι και η αποψινή βράβευση της Λένιας Σορόκκου  και του Ανδρέα  Χαραλάμπους δύο ανθρώπων με αδιάκοπη προσφορά ο καθένας στην τέχνη που υπηρετεί. Δύο δημιουργών αναγνωρισμένων και  καταξιωμένων στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας από όλους.

Δε θα μπορούσα να συνεχίσω να αναφέρομαι στη σημασία που έχει ο πολιτισμός για τους ανθρώπους και τον τόπο μας γενικότερα, παριστάνοντας πως όλα είναι σήμερα καλά. Ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες που ζει η Κύπρος, ο Πολιτισμός είναι όπλο άμυνας και αντίστασης απέναντι σε όλα αυτά που περνούμε. Δυστυχώς όμως δεν τον αντιλαμβανόμαστε όλοι ως τέτοιο. Ο πολιτισμός και οι ανθρώποι του δυστυχώς έπεσαν κι΄αυτοί θύματα των σκληρών πολιτικών λιτότητας.

Ο Προϋπολογισμός, όπως αυτός κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, επιβεβαιώνει τη θέση μας αυτή. Το 2013 η χορηγία για τον Πολιτισμό  ήταν 14.735.930 εκ. ευρώ. Το 2014 μειώθηκε στα 11.076.090 εκ. ευρώ. Υπάρχει δηλαδή μείωση της τάξης των 3.659.840 εκατομμυρίων Ευρώ. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη σημαντική μείωση των κονδυλίων για τον Πολιτισμό και ευελπιστούμε πως αυτό θα επηρεάσει στο μικρότερο δυνατό βαθμό ποιοτική ανάπτυξη του.

Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω ένα ακόμα πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και επηρεάζει μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική ομάδα δημιουργών. Άνθρωποι του πολιτισμού λάμβαναν από την Πολιτεία ένα συμβολικό μηνιαίο τιμητικό χορήγημα για την προσφορά τους στον τόπο μας, στη βάση κριτηρίων. Αυτό καθιερώθηκε από την Πολιτεία ως συμβολική και ελάχιστη ανταπόδοση και έκφραση σεβασμού και αναγνώρισης για τη μεγάλη προσφορά ανθρώπων στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου.

Η πλειοψηφία τους έχει απόλυτη ανάγκη αυτού του βοηθήματος. Το Κράτος έχει ηθική υποχρέωση να τους το προσφέρει, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, αυτό το χορήγημα, πλέον δε δίνεται. Με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν στοχευμένο. Ως ΑΚΕΛ θέσαμε το θέμα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και παρόλο που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεσμεύθηκε ότι θα επανερχόταν, εντούτοις η τύχη του χορηγήματος ακόμα αγνοείται.

Η Κυβέρνηση έχει καθήκον, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος, να διαμορφώσει κριτήρια για να στηρίξει ανθρώπους που πρόσφεραν και προσφέρουν με την τεράστια πολιτιστική προσφορά στο τόπο μας. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν τις ιδιόμορφες και δύσκολες συνθήκες εργασίας και συχνά διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.

Κλείνοντας την παρέμβαση μου, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την επιτροπή του «Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη» που για μια ακόμη φορά έκανε πολύ καλές επιλογές.  Η απόφαση της επιτροπής του βραβείου που αποτελείτο από τον Πρόεδρο Κώστα Κατσώνη και τα μέλη Δώρα Σωτηρίου, Γιώργο Τσαγγάρη, Δάφνη Τριμικλινιώτη και Άντρη Χατζηαντρέου ήταν ομόφωνη.

Συγχαίρω τέλος,  το Πολιτιστικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για την πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσει. Τονίζω πως  είναι επιτακτική η ανάγκη για ακόμα περισσότερες πολιτιστικές προτάσεις που να προβάλλουν στους εργαζόμενους και στην κοινωνία θετικά πρότυπα δημιουργώντας συνθήκες χρήσιμης και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Πρότυπα που θα τους δίνουν δύναμη και κουράγιο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς που είσαστε σήμερα εδώ υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την εκτίμηση σας απέναντι στους τιμώμενους καλλιτέχνες αλλά και του πολιτισμού ευρύτερα.

PREV

Η δωρεά του επιχειρηματία φίλου του Προέδρου θα μπορούσε να προσφερθεί για την στήριξη αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας

NEXT

Στη Βουλή τα αιτήματα των Νοσηλευτών