Home  |  Βουλή   |  Χάσμα ανάμεσα στις θέσεις του ΑΚΕΛ και στην φιλοσοφία της Κυβέρνησης για την προσφυγική πολιτική

Χάσμα ανάμεσα στις θέσεις του ΑΚΕΛ και στην φιλοσοφία της Κυβέρνησης για την προσφυγική πολιτική

Δήλωση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύης Κουκουμά, για την συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών

Στα πλαίσια της παρουσίασης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών συζητήθηκαν και τα κονδύλια που αφορούν την προσφυγική πολιτική. Ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίστηκε την προσφυγική πολιτική, η απουσία οράματος και θέλησης να στηρίξει τον προσφυγικό κόσμο είχε σαν αποτέλεσμα μέσα στην πενταετία 2014-2018 να μην αξιοποιηθεί κονδύλια της τάξης των 81 Εκατομμυρίων Ευρώ.

Την περίοδο που ως τόπος γνωρίσαμε τους άστεγους, τα υψηλά ενοίκια και την τεράστια αύξηση στο κόστος αγοράς κατοικίας και διαμερίσματος η Κυβέρνηση με την πολιτική της μετέτρεψε τα κονδύλια που έπρεπε να στηρίζουν τους εκτοπισμένους, σε πλεονάσματα. Την επόμενη φορά που θα ακούει ο προσφυγικός κόσμος την Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα μαξιλαράκια που δημιούργησε πρέπει να γνωρίζει ότι αυτά μαζεύτηκαν στην πλάτη και των εκτοπισμένων.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ συνεχίζουν να κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση σε ότι αφορά την προσφυγική πολιτική. Εάν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση των χορηγιών που προσφέρονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, εάν δεν επαναλειτουργήσει το σχέδιο που αφορά στην ανέγερση πολυκατοικιών εντός Κυβερνητικών Οικισμών τότε η μεγάλη μερίδα των προσφύγων δεν θα μπορεί να στεγαστεί.

Για εμάς, προέχει η αντιμετώπιση της κακής κατάστασης στους κυβερνητικούς οικισμούς, οι τεράστιες ανάγκες συντήρησης και επιδιορθώσεων που υπάρχουν, η καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης, η ανάγκη για περαιτέρω κονδύλια επιδιορθώσεων των τουρκοκυπριακών κατοικιών και η ανάγκη για ολοκλήρωση της μελέτης για την αποζημίωση των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

Εκείνο το οποίο κρατούμε είναι ότι για ακόμη μια χρονιά έχει επαναβεβαιωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις θέσεις του ΑΚΕΛ για την προσφυγική πολιτική και της φιλοσοφίας της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου.

31.10.2019

PREV

Δηλώσεις Ελένης Μαύρου μετά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών

NEXT

Δηλώσεις Γιώργου Λουκαΐδη, μετά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το έτος 2020